کودکان بی‌سرپرست میهمان خانواده‌ها می‌شوند/ اجرای نظارت فراگیر بر طرح «مشک»

مدیرکل بهزیستی استان اصفهان گفت: طرح «مشک» از مرداد ماه سال گذشته به صورت پایلوت در 10 استان از جمله اصفهان اجرا شد که در این طرح کودکانی که در شیرخوارگاه میهمان هستند و دادگاه اجازه واگذاری قطعی و فرزندخواندگی آن‌ها را نمی‌دهد، به صورت موقت و میهمان به خانواده‌های متقاضی سپرده می‌شوند.

مدیرکل بهزیستی استان اصفهان گفت: طرح «مشک» از مرداد ماه سال گذشته به صورت پایلوت در 10 استان از جمله اصفهان اجرا شد که در این طرح کودکانی که در شیرخوارگاه میهمان هستند و دادگاه اجازه واگذاری قطعی و فرزندخواندگی آن‌ها را نمی‌دهد، به صورت موقت و میهمان به خانواده‌های متقاضی سپرده می‌شوند.

مرضیه فرشاد در گفت‌و‌گو با فارس با بیان این‌که طرح «مشک» از مرداد ماه سال گذشته به صورت پایلوت در 10 استان از جمله اصفهان اجرا شد، اظهار کرد: در این طرح کودکانی که در شیرخوارگاه میهمان هستند و دادگاه اجازه واگذاری قطعی و فرزندخواندگی آن‌ها را نمی‌دهد، به صورت موقت و میهمان به خانواده‌های متقاضی سپرده می‌شوند.

وی در ادامه افزود: در استان اصفهان تا کنون 80 کودک به صورت موقت به خانواده‌های متقاضی کودک واسپار شده‌اند که این کودکان به مدت 6 ماه تا 2 سال نزد خانواده‌های متقاضی به صورت میهمان می‌مانند و اگر این زمان بیشتر شد، به همان خانواده‌ها به عنوان فرزندخوانده سپرده می‌شوند.

مدیرکل بهزیستی استان اصفهان عنوان کرد: این طرح برای کودکانی اجرا می‌شود که در شیرخوارگاه میهمان هستند و دادگاه به دلیل این‌که احتمال دارد والدین صلاحیت پیدا کنند و برگردند، اجازه واگذاری قطعی و فرزندخواندگی آن‌ها را نمی‌دهد، به همین دلیل برای این کودکان با هماهنگی با دادگستری حکم امین موقت گرفته می‌شود و به خانواده‌هایی که دارای صلاحیت هستند به صورت موقت سپرده می‌شوند.

والدین با اصلاح صلاحیت خود، فرزندشان را پس می‌گیرند

وی ادامه داد: در واقع کودک تحت نظارت ما در خانواده متقاضی نگهداری می‌شود، اگر والدینش صلاحیت پیدا کردند و برگشتند، کودک به والدین برگردانده می‌شود ولی اگر والدین اصلاح صلاحیت نشدند، در صورتی که خانواده متقاضی تأیید شود و طی مدتی که کودک را به صورت امانت نگهداری کرده است، مشکلی نداشته باشد، کودک به صورت فرزندخوانده تحویل همان خانواده می‌شود.

فرشاد متذکر شد: طبق قانون اگر والدین در مدت دو سال به صلاحیت نرسیدند، می‌توان حکم فرزندخواندگی را برای این کودکان درخواست کرده و به خانواده جدیدی به عنوان فرزندخوانده واسپاری کنیم، با این وجود، خانواده اصلی در هر شرایط و زمانی اگر صلاحیت پیدا کنند، حق دارند که فرزند خود را پس بگیرند.

طرح «مشک» واسپاری موقت کودکان است

وی تصریح کرد: طرح «مشک» یک واگذاری بسیار موقت است، طرح امین موقت را هم قبلاً داشتیم، در طرح امین موقت بیشتر تلاش می‌کردیم کودکانی که احتمال بازگشت بسیار کمی دارند را واگذار کنیم ولی در طرح «مشک» این مقدمه را لحاظ نمی‌کنیم، به عنوان مثال کودکی که پدر زندان و مادر بیمار است و احتمال می‌دهیم 3 ماه، 6 ماه یا یک‌سال دیگر، پدر و مادر بتوانند فرزند خود را ببرند، در این طرح این کودکان هم سپرده می‌شوند.

مدیرکل بهزیستی استان اصفهان هدف این طرح را چنین بیان کرد: این طرح با دو هدف اجرا می‌شود، یکی به علت وجود تعداد زیاد متقاضی پشت نوبت که هیچ‌گاه فرزندخواندگی را تجربه نکرده‌اند و با این واسپاری می‌توانند، این تجربه را کسب کنند که آیا توانایی سرپرستی کودکی را دارند و دوم به دلیل تکثر کودکان در شیرخوارگاه است که خدمات مراقبین به صورت فیزیکی و جسمی است، در حالی که کودکان بیشتر به حمایت روانی و عاطفی نیاز دارند و با قرار گرفتن در این طرح به بهترین نحو نیاز عاطفی آن‌ها رفع می‌شود.

اجرای نظارت فراگیر بر طرح «مشک»

وی با بیان این‌که برای اطمینان خاطر از وضعیت واسپاری کودکان، همکاران مددکار از وضعیت کودک و خانواده بازدید می‌کنند، اذعان داشت: به دلیل اهمیت موضوع، تیم کارشناسی با حضور مدیرکل، مسؤول بازرسی، معاون اجتماعی و کارشناسان، با مسؤولیت مدیرکل تشکیل شد تا در مدت‌زمان معین و به صورت فراگیر اطلاعاتی از وضعیت کودکان داشته باشیم.

فرشاد با اشاره به آغاز طرح نظارت فراگیر از روز 8 مهر ماه سال جاری، خاطرنشان کرد: در این طرح به صورت سرزده از کودکان بازدید و شرایط نگهداری کودک و چگونگی نگهداری در طی مدت واگذاری بررسی می‌شود، در صورت مشاهده هر موضوع نگران‌کننده، کودک جابه‌جا خواهد شد، اما اگر وضعیت به همان شکل مورد انتظار باشد، به صورت امین در کنار خانواده موقت باقی خواهد ماند.

ارسال نظر