9 ایستگاه جدید به ایستگاه‌های پایش هوا شهر اصفهان اضافه شد

در فصول سرد سال، علاوه بر اینکه هوا چگال‌تر می‌شود، سیستم‌های گرمایشی منازل، ادارات و کارگاه‌ها هم فعال می‌شوند و مصرف سوخت‌های فسیلی مردم افزایش می‌یابد که ترکیب این موارد افزایش آلودگی هوا را به دنبال دارد.

در فصول سرد سال، علاوه بر اینکه هوا چگال‌تر می‌شود، سیستم‌های گرمایشی منازل، ادارات و کارگاه‌ها هم فعال می‌شوند و مصرف سوخت‌های فسیلی مردم افزایش می‌یابد که ترکیب این موارد افزایش آلودگی هوا را به دنبال دارد.

به گزارش فارس، شاخص کیفی هوای شهر اصفهان در طی هفت روز گذشته با تغییراتی در محدوده هوای سالم و ناسالم برای گروه‌های حساس همراه بوده است و همچنان در برخی ایستگاه‌ها در محدوده ناسالم و در برخی در محدوده سالم قرار دارد.

میانگین شاخص کیفی هوای شهر اصفهان در 24 ساعت گذشته منتهی به ساعت 7 صبح امروز، سوم آذر ماه به میانگین 98 رسید که در محدوده هوای سالم قرار دارد و میدان احمدآباد با شاخص 112 آلوده‌ترین ایستگاه‌ها در بین ایستگاه‌های تعیین آلودگی شهر اصفهان است و پس از آن خیابان استانداری 109 و سپس خیابان دانشگاه 90 قرار می‌گیرد، امروز برای بقیه ایستگاه‌ها شاخصی ثبت نشده است.

در هفته گذشته میانگین شاخص کیفی هوای شهر اصفهان 4 روز ناسالم برای گروه‌های حساس را نشان داده است در صورتی که در برخی از نقاط شهر روزهای ناسالم برای گروه‌های حساس بیشتر از 4 روز بوده است، به عنوان مثال میدان احمدآباد تا به امروز 6 روز هوای ناسالم برای گروه‌های حساس و یک روز ناسالم برای عموم را داشته است.

یشترین میانگین شاخص کیفی هفته گذشته مربوط به روز دوشنبه و 143 بوده است که نزدیک به محدوده ناسالم برای عموم مردم قرار داشته است که با توجه به گزارشات هواشناسی در روزهای یکشنبه و دوشنبه جو نسبتاً پایداری بر سطح استان حاکم بوده است، همچنین در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه به ترتیب شاخص کیفی هوا 115 و 111 بود که برای گروه‌های حساس جامعه ناسالم بود.

بابک صادقیان در رابطه با افزایش شاخص کیفی هوا در روزهای یکشنبه و به ویژه دوشنبه، اظهار کرد: در این دو روز پایداری نسبی، سکون و سردی هوا و انباشت آلاینده‌ها وجود داشت، زمانی که سکون هوا داشته باشیم، امکان جابه‌جایی آلاینده‌ها وجود ندارد و به همین دلیل انباشت آلاینده‌ها صورت می‌گیرد.

رئیس اداره امور آزمایشگاه‌های حفاظت محیط زیست استان اصفهان با اشاره به اینکه ایستگاه‌های پایش هوا برای تعیین شاخص کیفی هوا، در شرایط خاصی رطوبت هوا را خشک و وزن ذرات معلق در حالت خشک را اندازه‌گیری می‌کنند، افزود: به همین دلیل مه‌آلود بودن سطح زمین که به معنای وجود رطوبت در سطح زمین است، نمی‌تواند باعث افزایش شاخص کیفی هوا شود، تنها اگر غبار باشد، می‌تواند تأثیر اندکی بگذارد.

وی ادامه داد: نوعی از مه که به آلودگی مربوط می‌شود، مه دود فتوشیمیایی است، این پدیده زمانی تشکیل می‌شود که غلظت آلاینده‌های گازی مثل ناکس(NOX) و یکسری ترکیبات دیگر بالا می‌رود و با رطوبت موجود درسطح زمین ترکیب می‌شود، مه دود فتوشیمیایی بسیار خطرناک است، در هفته گذشته مه دود فتوشیمیایی و همچنین اینورژن یا وارونگی هوا هم رخ نداده بود و روز یکشنبه و دوشنبه به دلیل سکون و سردی هوا، افزایش آلاینده‌ها را داشتیم.

آلاینده‌ها در روزهای سرد سال چگال‌تر و متراکم‌تر می‌شوند

رئیس اداره امور آزمایشگاه‌های حفاظت محیط زیست استان اصفهان از افزایش آلودگی هوا در فصول سرد سال سخن گفت و عنوان کرد: در فصول و روزهای گرم سال نسبت به زمانی که هوا سرد است، انتقال عمودی آلاینده‌ها به سمت به بالا بهتر صورت می‌گیرد، زمانی که هوا سرد می‌شود، آلاینده‌ها متراکم‌تر وچگال‌تر می‌شوند و در سطح زمین می‌مانند ولی اگر گرمایی در سطح زمین وجود داشته باشد، انتقال راحت‌تر صورت می‌گیرد و علاوه بر کمک باد که این آلاینده‌ها را به صورت افقی جابه‌جا می‌کند، انتقال به صورت عمودی به لایه‌های بالاتر را هم داریم، سکون هوا و سردی هوا دست به دست هم می‌دهند و باعث می‌شوند که انباشت آلاینده‌ها را داشته باشیم.

استفاده بی‌رویه از سوخت‌های فسیلی افزایش آلاینده‌ها را به دنبال دارد

صادقیان در ادامه مطرح کرد: در فصول سرد سال، علاوه بر اینکه هوا چگال‌تر می‌شود، سیستم‌های گرمایشی منازل، ادارات و کارگاه‌ها هم فعال می‌شوند و مصرف سوخت‌های فسیلی مردم افزایش می‌یابد، که ترکیب این موارد باعث انباشت بیشتر آلاینده‌ها در سطح زمین و افزایش آلودگی هوا در فصول سرد سال می‌شود.

توصیه‌هایی برای کمک به کاهش آلاینده‌ها در زمستان

وی با بیان اینکه کیفیت هوای استان در این روزها به دلیل سردی هوا در شرایط خاصی قرار می‌گیرد که برای کاهش آلودگی هوا، به کمک مردم نیاز است، متذکر شد: حتی‌الامکان از خودروهای شخصی استفاده نشود، زیرا هر خودرو خود یک عامل آلاینده است، حتی تردد خودورهای لوکسی که خروجی اگزوز آن‌ها از نظر آلایندگی به حداقل رسیده و دارای استانداردهای خاص خود هستند، باعث تراکم ترافیک و کندی ترافیک می‌شوند و به صورت غیر مستقیم در افزایش آلاینده‌ها تأثیر دارد، حتی‌الامکان ترددهای خود را کاهش دهیم و اگر قرار است 5 بار برای انجام چند کار از خانه بیرون برویم، با یک برنامه‌ریزی صحیح با یک بار بیرون رفتن همه کارها را انجام دهیم.

رئیس اداره امور آزمایشگاه‌های حفاظت محیط زیست استان اصفهان در ادامه توصیه کرد: مورد بعدی رعایت رانندگی صحیح است که می‌تواند به کاهش آلاینده‌ها کمک کند، سرعت بالا و سرعت‌هایی با شتاب کم یا زیاد به عنوان مثال ترمز ناگهانی یا شتاب گرفتن ناگهانی، بر میزان مصرف سوخت و میزان آلودگی تأثیر دارد، همچنین تنظیم باد لاستیک‌ها و معاینه فنی که نکات ساده‌ای هستند ولی همگی بر افزایش آلودگی مؤثرند.

صادقیان خاطرنشان کرد: عایق‌کاری منازل علاوه بر اینکه از هدر رفت انرژی جلوگیری و در نتیجه مصرف سوخت فسیلی کمتر می‌شود، از ورود هوای بیرون به داخل منزل هم جلوگیری می‌کند، در شرایط آلودگی هوا خصوصاً گروه‌های حساس بهتر است که در فضای باز نباشند و باید در فضای بسته بمانند و اجازه وارد شدن هوای محیط بیرون به داخل منزل را ندهند که این کار با عایق‌کاری و رعایت اصول فنی اتفاق می‌افتد.

9 ایستگاه جدید به ایستگاه‌های پایش هوا شهر اصفهان اضافه شد

وی از همکاری و خرید 9 ایستگاه پایش هوا در دو سال اخیر توسط شهرداری خبر داد و افزود: برخی از ایستگا‌های خریداری شده توسط شهرداری در محدوده‌های ترافیکی و برخی دیگر در بافت مسکونی شهر نصب و با توجه به پیگیری‌هایی که در سه ماه اخیر انجام شده است، اطلاعات این ایستگاه‌های جدید را جمع‌آوری می‌کنیم و در یک سامانه متمرکز قرار می‌دهیم، همچنین به زودی اطلاعات تمام ایستگاه‌ها در غالب یک سامانه مشترک از طریق اداره کل حفاظت از محیط زیست در دسترس عموم قرار خواهد گرفت و اپلیکیشنی برای اطلاع‌رسانی متمرکز، اطلاعات تمام ایستگاه‌های شهرداری و ایستگاه‌های قبلی محیط زیست طراحی شده است.

رئیس اداره امور آزمایشگاه‌های حفاظت محیط زیست استان اصفهان اعلام کرد: ایستگاه‌های جدیدی که شهرداری خریداری کرده 9 ایستگاه است که در حال حاضر از این تعداد 8 ایستگاه نصب شده است و نهمین ایستگاه قرار بوده است که جابه‌جا شود و در محل جدیدی قرار بگیرد، ولی در حال حاضر 8 ایستگاه به همراه 7 ایستگاه قبلی در مدار قرار دارند.

کارایی ایستگاه‌های پایش هوا

صادقیان در رابطه با کارایی ایستگاه‌های پایش هوا، گفت: برای انجام هر اقدامی، به اطلاعات صحیح و کافی نیاز است، زیرا اگر ندانیم، اقداماتی که انجام می‌دهیم چقدر می‌تواند مؤثر باشد، نمی‌توان در رسیدن به اهداف خود موفق بود، به عنوان مثال در سال 92 برنامه کاهش آلودگی هوا مطرح و یکسری اقدامات هم در این رابطه انجام شد، اگر اطلاعات قبلی ایستگاه‌ها و اطلاعات بعدی آن‌ها را نداشتیم، در همان بازه زمانی که این اقدامات در حال اجرا بود، نمی‌دانستیم با این اقدامات به چه سمتی می‌رویم.

وی در پایان خاطرنشان کرد: آگاهی از روند تغییرات غلظت آلاینده‌ها علاوه بر اینکه کمک می‌کند تا از نتایج اقدامات برای کاهش آلودگی هوا آگاه شویم، در بحث هشدار و بحث‌های رعایت نکات بهداشتی، به مدیریت اجرای برنامه‌ها و پروژه‌های کاهش آلودگی هوا هم کمک می‌کند، در کل نصب ایستگاه به دو منظور انجام می‌شود، یکی اینکه شرایط موجود به کارشناسان، برنامه‌ریزان و عموم جامعه اطلاع‌رسانی شود که بدانند در چه شرایطی هستند و چه اقداماتی نیاز است و دوم اینکه در برنامه‌ها و پروژه‌ها بدانیم که به کدام سمت می‌رویم و نتایج چه خواهد شد.

در حال حاضر به دلیل سرما و استفاده از سوخت‌های فسیلی، شرایط برای افزایش آلاینده‌ها مهیاست، بنابراین باید نکات مربوط به کاهش آلودگی هوا را رعایت کنیم تا بتوانیم ماه‌های سرد پیش رو را با کمترین آلودگی در سطح شهر پشت سر بگذاریم و از هوای سالم بهره‌ببریم.

ارسال نظر