توسعه کشت گیاهان دارویی درخور و بیابانک نیازمند سرمایه گذاری
شهرستان خور و بیابانک دارای ظرفیتی مناسبی برای توسعه و تولید گیاهان دارویی است که تحقق این امر مهم اقتصادی به تاکید کارشناسان نیازمند برنامه ریزی و سرمایه گذاری است.
شهرستان خورو بیابانک دارای ظرفیتی مناسب برای توسعه و تولید گیاهان دارویی است که تحقق این امر مهم اقتصادی به تاکید کارشناسان نیازمند برنامه ریزی و سرمایه گذاری است.
به گزارش ایرنا، توسعه همه جانبه گیاهان دارویی در عرصه های طبیعی مستعد کشور از جمله استان اصفهان به گفته کارشناسان امر نیازمند تدوین راهکارهای علمی و عملی کاشت، داشت و برداشت، ایجاد صنایع تبدیلی، بازار منسجم فروش و صادرات و حمایت دولتی است.
اگرچه سازمان جنگل ها و مراتع و آبخیزداری در سال های اخیر برای توسعه کشت گیاهان دارویی اقداماتی کرده است اما برای تحقق همه جانبه این نیاز اساسی کشور باید تدابیری اصولی اندیشید.
به گفته صاحبنظران امر توسعه کشت این گیاهان بر اقتصاد داخلی، تولید و اشتغال و افزایش صادرات غیر نفتی تاثیر بسزایی خواهد داشت.
ایران به عنوان یکی از 10 خاستگاه مهم گونه گیاهی در جهان مطرح است و 167 گونه از خانواده گیاهان آوندی شامل یکهزار و 215 جنس، حدود هشت هزار گونه، زیرگونه، واریته و یا دورگه در کشور وجود دارد و در مقایسه با سایر کشورها از نظر تعداد گونه های گیاهی در رتبه هشتم، از لحاظ گونه های انحصاری در رتبه پانزدهم و از نظر تنوع گونه ها در خاورمیانه بی نظیر است.
متخصصان حوزه منابع طبیعی معتقدند کشت گیاهان دارویی در کاهش واردات داروهای مربوط و خروج ارز از کشور و توسعه اقتصادی و اشتغالزایی برای مردم هر منطقه از جمله استان اصفهان که از سیاست های مهم اقتصاد مقاومتی است به همراه دارد.
علاوه بر این راه اندازی تعاونی های تولید گیاهان دارویی و راه اندازی واحدهای فرآوری و بسته بندی این محصولات از برنامه های اشتغال آفرین است که باید مدنظر مسوولان این استان قرار گیرد.
توسعه کشت گیاهان دارویی، راهی برای تغییر الگوی کشت در راستای بهینه سازی مصرف آب کشاورزی و راهکاری برای رفع بخش عمده ای از مشکلات اشتغال جوانان این شهرستان است.
یکی از فعالان کشت گیاهان دارویی در خور و بیابانک با اشاره به اهداف طرح توجیهی گیاه دارویی آنغوزه در این شهرستان گفت: در توسعه این طرح علاوه بر اقتصادی کردن زراعت کشاورزان در روستاهای دارای ظرفیت، ایجاد اشتغال پایدار و جلوگیری از مهاجرت و تولید بذر برای گسترش رویشگاه های در مراتع مستعد را به دنبال دارد.
جلال ثقفی از اهالی روستای خنج در گفت و گو با ایرنا که بیش از 20 هکتار از زمین را به زیر کشت گیاهان دارویی آویشن، آنغوزه، قدومه شیرازی، زیره سیاه، وشا، بالنگو، کاکوتی، نعنا، پونه و اسفرزه برده سالانه حدود 10 تن انواع گیاهان دارویی را برداشت می کند.
وی اظهارداشت: خور و بیابانک در حوزه گیاهان دارویی توانمندی های لازم برای جذب سرمایه گذار در تجاری سازی محصولات مختلف را دارد اما در این رابطه هنوز گام های جدی برداشته نشده است.
ثقفی با بیان اینکه گیاهان دارویی ظرفیتی مغفول در این شهرستان استان اصفهان است که نیازمند توجه است ، تصریح کرد : توسعه کشت گیاهان دارویی حرکتی ارزشمند و سرمایه گذاری پایدار در جهت ارزآوری، اشتغال و حفظ آب و خاک است.
این تولید کننده گیاهان دارویی خاطرنشان کرد : با توسعه کشت گیاهان دارویی رونق تولید و اشتغال افزایش در شهرستان 2 برابر می شود که باید برای تحقق آن برنامه ریزی اصولی کرد.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری خور و بیابانک گفت : امسال از محل اعتبار صندوق توسعه ملی برای توسعه رویشگاه های گیاهان دارویی این شهرستان بیش از یک میلیارد و 520 میلیون ریال اختصاص یافته است.
مهدی آخوند در گفت و گو با ایرنا افزود : این اعتبار علاوه بر خرید بذر آویشن و آنغوزه برای 387 هکتار از حوزه آبخیز شهر جندق و روستای مهرجان در نظر گرفته شده است.
وی مساحت رویشگاه گیاه آنغوزه این شهرستان را صد هزار هکتار اعلام و اضافه کرد : بیشترین مرتع آن با 42 هزار و 196 هکتار در جندق قرار دارد.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری خور و بیابانک ادامه داد : مراتع زیرکشت آنغوزه شهرستان در مناطق جندق، روستاهای ایراج، بازیاب و عروسان کوره گز است و امسال منابع طبیعی طرح بهره برداری آنغوزه در این منطقه اجرا می کند و هر یک از بهره برداران هر سال پس از تمدید قرارداد مجوز برداشت می گیرند.
آخوند بیان کرد : میانگین تولید این گیاه دارویی سه کیلوگرم در هکتار است و امسال بیش از سه تن برداشت شد.
به گفته وی برای برداشت گیاهان دارویی از مراتع شهرستان مجوز منابع طبیعی نیاز است و با متخلفان برخورد می شود.
وی بیان داشت : در زمان حاضر زمینه رویش و توسعه کشت انواع گیاهان دارویی در خور و بیابانک فراهم است به طوری که با توسعه کشت اینگونه گیاهان، می توان برای اشتغال، تولید و صادرات بیش از پیش بسترسازی کرد.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری خور و بیابانک با تأکید بر این که منابع طبیعی از کشت زراعی گیاهان دارویی حمایت میکند، ادامه داد: منابع طبیعی آمادگی دارد برای کشت گیاهانی که در بین مردم مصرف بالایی دارند از طریق واگذاری زمین به متقاضیان در جهت توسعه کشت آن مشارکت و همکاری کند.
آخوند اظهارداشت : توسعه کشت گیاهان دارویی، راهی برای تغییر الگوی کشت در راستای بهینه سازی مصرف آب کشاورزی و راهکاری برای رفع بخش عمده ای از مشکلات اشتغال جوانان منطقه است.
وی تصریح کرد : با توجه به تنوع زیاد گونه های گیاهان دارویی در شهرستان توسعه کشت این گیاهان بومی سازگار با محیط موفقیت در طرح را افزایش می دهد.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری خور و بیابانک گفت : شش کانون بحران فرسایش بادی به وسعت یکصدو 91 هزار و 335 هکتار در این شهرستان وجود دارد که خسارت این کانون بحرانی سالانه بیش از هفت میلیارد ریال است.
آخوند اضافه کرد : امسال با اعتبار شش میلیارد ریال، یکصد هکتار عملیات نهال کاری تاغ و قره داغ به منظور گسترش مناطق بیابانی در شهرستان انجام شده است.
به گفته وی مناطق گودجگارگ، چاهملک، فرخی، مصر، فرحزاد و جندق کانون های بحران فرسایش بادی خور و بیابانک هستند.
تا کنون به منظور مقابله با توسعه بیابان زایی و کاهش ریزگردها 60 هزار هکتار از بیابان های شهرستان به جنگل های دست کاشت تاغ و قره داغ تبدیل شده است.
فرماندار خور و بیابانک با اشاره به اهمییت گیاهان دارویی در این شهرستان گفت : خور و بیابانک توان بالایی برای سرمایه گذاری در توسعه و تولید گیاهان دارویی دارد و از هر گونه اقدامی در این زمینه استقبال می شود.
عباس بلانیان در گفت و گو با ایرنا افزود: خور و بیابانک به لحاظ اقلیمی رویشگاه بسیاری از گونه های دارویی با ارزش می باشد و توسعه کشت و افزایش تولید یکی از طرحهای مهم اقتصاد مقاومتی است.
وی اجرای طرح های آبخیزداری و کشت گیاهان دارویی و حفظ منابع طبیعی را در این منطقه مهم برشمرد و گفت : اجرای این طرحها علاوه بر تولید، پوشش گیاهی، جلوگیری از تخریب و فرسایش خاک و تقویت سفره های زیر زمینی و موجب افزایش توان اقتصادی می شود.
فرماندار خور و بیابانک خاطرنشان کرد : با تکمیل طرح های آبخیزداری ظرفیت ذخیره سازی منابع آبی افزون بر 2 میلیون متر مکعب افزایش می یابد.
بلانیان ادامه داد : ظرفیت طرح های آبخیزداری شهرستان 14 تا 18میلیون متر مکعب است که با اجرای این طرح ها ذخیره سازی منابع آبی بیش از 2 میلیون متر مکعب افزایش می یابد.
وی با بیان اینکه برای اجرای چهار طرح آبخیزداری 60 میلیارد ریال اختصاص یافت، خاطرنشان کرد: این اعتبار از صندوق توسعه ملی برای اجرای طرح های تکمیل پخش سیلاب شهرجندق ، بند خاکی رودخانه های فراخ وگاز در بخش روستاهای جنوبی و طرح مطالعاتی رودخانه سفید چاه ملک در سطح بیش از 25 هزار هکتار است.
فرماندار خور و بیابانک تاکید کرد : طرح های آبخیزداری علاوه بر کنترل و مهار سیلاب نقش موثری در تامین آب آشامیدنی ، تغذیه سفره های آب زیر زمینی و افزایش آب چاه ها و قنات های شهرستان دارد.
به تاکید کارشناسان گیاهان دارویی زیادی در استان اصفهان به ویژه در شهرستان خور و بیابانک وجود دارد که ارزش اقتصادی آن ها فراروان هستند که می توان برای توسعه کشت روی آن ها سرمایه گذاری کرد.
آنان معتقدند با توجه به تنوع زیاد گونه های گیاهان دارویی در استان توسعه کشت گیاهان بومی که سازگار با محیط هستند موفقیت در برنامه ریزی ها را افزایش می دهد.
وسعت خور و بیابانک یک میلیون و 100 هکتار است که 54 درصد آن را بیابان تشکیل می دهد و بیش از 185 هزار هکتار از اراضی این شهرستان به کشت گیاهان دارویی اختصاص دارد.
این شهرستان با 12 هزار کیلومتر وسعت در 420 کیلومتری شرق مرکز اصفهان قرار دارد.