سایه روزهای خاکستری بر اصفهان سنگینی می‌کند

یشترین روزهای آذرماه سال جاری در اصفهان روزهای با آلودگی هوا ثبت شد تا پیش‌بینی بابک صادقیان، رئیس اداره کل آزمایشگاه‌های محیط‌زیست اصفهان محقق شود که اعلام کرده بود « بر اساس پیش‌بینی‌های هواشناسی احتمال بسیار ناسالم شدن هوای اصفهان از نیمه آذر تا پایان دی‌ماه وجود دارد».

اصفهان امروز: بیشترین روزهای آذرماه سال جاری در اصفهان روزهای با آلودگی هوا ثبت شد تا پیش‌بینی بابک صادقیان، رئیس اداره کل آزمایشگاه‌های محیط‌زیست اصفهان محقق شود که اعلام کرده بود « بر اساس پیش‌بینی‌های هواشناسی احتمال بسیار ناسالم شدن هوای اصفهان از نیمه آذر تا پایان دی‌ماه وجود دارد». آلودگی که بیش از هفت روز متوالی در آذرماه سال جاری به طول انجامید و درنهایت مدیریت بحران استان مجبور شد با افزایش شدت آلاینده‌ها شنبه 10 آذرماه را برای مهدهای کودک و پیش‌دبستانی‌ها در مناطق شش‌گانه شهر اصفهان و برخی شهرهای استان تعطیل اعلام کند.

هرچند به گفته رئیس اداره کل آزمایشگاه‌های محیط‌زیست اصفهان در بحث آلودگی هوا با سال گذشته تفاوت داریم و امسال تقریباً تا پایان آبان ماه هوا خوب بوده است درصورتی‌که سال گذشته روزهای آلوده اصفهان از 20 آبان شدت گرفته بود؛ اما آیا به‌واقع اختلاف 10 الی 15 روز شروع آلودگی هوا امسال نسبت به سال گذشته را می‌توان یک تفاوت دانست.این در حالی است که سال گذشته اصفهان تنها 10 روز هوای پاک و 256 روز هوای سالم را تجربه کرد و بقیه روزهای سال به‌عنوان روزهای آلوده در تقویم محیط زیستی اصفهان ثبت شد. هفته گذشته با شروع روزهای آلوده منصور شیشه‌فروش، مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان اعلام کرد: قرار است برنامه اول طرح جامع کاهش آلودگی هوا توسط محیط‌زیست استان بررسی و موردبازنگری قرار گیرد و بر این اساس طرح دوم تهیه و ارائه شود. شیشه‌فروش ابراز امیدواری کرد تا پایان دی‌ماه سال جاری طرح تهیه و به استاندار ارسال شود.

این اظهارنظر شیشه‌فروش در حالی است که روز گذشته او از رسانه‌ها و مردم خواسته تا عملکرد نهادها درباره مقابله با آلودگی هوا را مطالبه کنند .شیشه‌فروش اعلام کرده است: لازم است چگونگی عملکرد دستگاه‌های اجرایی استان درباره مقابله با پدیده آلودگی هوا توسط رسانه‌ها و مردم سؤال شود که هرکدام در این زمینه چه مقدار کارکرده‌اند. چراکه قانون هوای پاک سال گذشته به همه دستگاه‌های اجرایی ابلاغ و وظیفه هرکدام مشخص و تعیین‌شده است و جای هیچ بهانه و عذری برای انجام ندادن تکالیف محول شده وجود ندارد. او گفته است: باید از شرکت گاز درباره رساندن گاز به نیروگاه‌ها، از شهرداری درباره کارآمد بودن سیستم حمل‌ونقل عمومی، از پلیس‌راه درباره چگونگی اعمال قانون، از مرکز بهداشت برای فرهنگ‌سازی و آموزش درباره خود مراقبتی، از شرکت پخش فرآورده‌های نفتی درباره تأمین و توزیع سوخت پاک، از صنعت، معدن و تجارت درباره نظارت بر واحدهای تولیدی آلاینده و از آموزش‌وپرورش درباره اطلاع‌رسانی به مدارس در روزهای آلوده و نظارت بر انجام نشدن ورزش در این روزها سؤال شود.

پرسش اصلی اما این است که مدیریت بحران استان تاکنون درباره موضوع آلودگی هوای چه اقدامات و پیگیرهای انجام داده است. کم‌آبی و آلودگی هوا در حال حاضر اصلی‌ترین چالش استان اصفهان است. چالش‌های که یکی با گرم شدن هوا و شروع فصل تابستان و دیگری با کاهش دما و شروع زمستان مشخص‌تر از هر زمان دیگری شاهد اثرات آن در استان و بویژه شهر اصفهان هستیم.

افت فشار و قطعی آب در تابستان و آلودگی هوا در زمستان سال این سال‌ها در اصفهان عادی شده است. مشکلاتی که گویا فقط در زمان بروز در صدر اخبار قرارگرفته و مسئولین درباره آن صحبت می‌کنند. پس دوباره با شروع فصل سرما و تجربه روزهای خاکستری و آلوده بحث طرح جامع آلودگی هوا و اقدامات انجام‌شده و انجام‌نشده دستگاه‌ها و نهادهای مختلف نقل محافل مسئولان است و هر سازمانی، برای رفع تکلیف هم که شده کم‌کاری سازمان دیگر را عامل وضع موجود معرفی می‌کند.

در حالی شیشه‌فروش، مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان رسانه‌ها و شهروندان را به بررسی عملکرد سازمان‌ها و نهادهای دیگر حواله می‌دهد که خردادماه سال گذشته، حمید ظهرابی، مدیرکل سابق سازمان حفاظت محیط‌زیست استان اصفهان در حضور استاندار وقت اعلام کرد: برنامه جامع کنترل کیفی هوای اصفهان 74 درصد پیشرفت داشته است. ظهرابی در نخستین جلسه کارگروه کاهش آلودگی هوای اصفهان میزان پیشرفت این برنامه در اصفهان را در برخی محورها 96 درصد عملیاتی شده اعلام کرد.

برنامه جامع آلودگی هوای اصفهان یکی از مصوبات شورای برنامه‌ریزی استان است که باهدف کاهش آلودگی هوا در دی‌ماه سال 92 تصویب شد و از ابتدای سال 93 اجرای آن آغاز شد. در این برنامه 38 اقدام اساسی در هشت محور برای 8 شهرستان، 40 نقطه شهری در استان برنامه‌ریزی‌شده و بیش از 30 دستگاه اجرایی و مدیریتی ازجمله محیط‌زیست، مدیریت بحران، پلیس راهور و شهرداری‌ها در اجرای آن نقش دارند. طرحی که اگر به گفته شیشه‌فروش سازمان‌های مربوطه به‌درستی وظایف پیش‌بینی‌شده در آن را در چهارچوب وظایف سازمان برای کاهش آلودگی هوا انجام داده بودند، شاید امسال به‌جز دیرتر شروع شدن روزهای آلوده تعداد روزهای آلوده کمتری را هم در اصفهان تجربه می‌کردیم.

ارسال نظر