دیگ آش حلیم نذری با نذورات مردم طبخ شد

آش حلیم نذری حسینیه قدیم شهر گلشهر طبق یک سنت دیرینه با پخت 45 دیگه آش بین مردم توزیع ‌شد.

آش حلیم نذری حسینیه قدیم شهر گلشهر طبق یک سنت دیرینه با پخت 45 دیگه آش بین مردم توزیع ‌شد.

به گزارش فارس، مراسم پخت حلیم نذری حسینیه قدیم شهر گلشهر هر سال در نخستین شب جمعه زمستان طبق یک سنت دیرینه طبخ می‌شود اما امسال به دلیل تقاون روز جمعه با شب با اول زمستان در شب 30 آذر پخته شد.

مواد اولیه این آش سنتی از مردم و نذورات آن‌ها تهیه می‌شود که امسال 45 دیگ آش نذری در این آئین طبخ و توزیع شد.

مهدی یاوری در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در گلپایگان در این باره اظهار کرد: پخت آش حلیم حسینیه قدیم شهر گلشهر قدمتی حدود سیصد سال دارد و هر سال در نخستین شب جمعه زمستان به نیت حضرت فاطمه الزهرا (س) و در طلب نزولات آسمانی پخته می‌شد و در هنگام پخت آش دعا خوانده و صلوات فرستاده می‌شود.

پژوهشگر و عضو انجمن ورپادگان به تشریح روش سنتی آش حلیم در گذشته پرداخت و افزود: در زمان گذشته‌ برای پخت آش چند نفر به صورت پیاده و با کوله پشتی گندم را از درب منازل جمع آوری می‌کردند؛ سپس توسط خانم‌ها ‌ضایعات از گندم جدا می‌شد و سپس شستشو و در نهایت با چرخ «دِسار» به بلغور تبدیل می‌‌شد تا برای پختن آش آماده ‌شود.

وی افزود: در گذشته با هیزم‌هایی که از تابستان و پائیز جمع‌آوری می‌شد، آش حلیم حسینیه قدیم را می‌پختند و مانند حالا هرکس به نیت و توانایی که داشت در پخت آش کمک می‌کرد.

یاوری گفت: امروز دیگر برای گندم جمع کردن کسی با گاریچه یا پیاده نمی‌رود بلکه با ماشین از درب منازل جمع‌آوری می‌شود و برای تهیه بلغور گندم نیز از آسیاب استفاده می‌شود و در پخت آش از اجاق گاز استفاده می‌شود.

پژوهشگر و عضو انجمن ورپادگان تصریح کرد: مواد لازم برای تهیه آش حلیم نذری مانند پیاز و حبوبات و گوشت نیز با نذر مردم تهیه می‌شود، مثلا در گله گوسفند بره‌ای را از زمان تولد برای آش نشان می‌کنند، حتی گوسفندی را نذر تا برای پخت آش ذبح شود.

وی اذعان کرد: از دو ماه قبل متولیان امر پخت آش حلیم زمینه را برای پخت آش فراهم می‌کنند تا پخت آش در جمعه نخست ماه دی انجام شود؛ پخت آش از شب آغاز و تا سپیده دم صبح یعنی نیم ساعت قبل از اذان صبح ادامه دارد و بعد زیر دیگ‌های خاموش و درب دیگ‌ها بسته می‌شود و مقداری نمک هم روی درب دیگ میریزند تا بنا به اعتقادات قدیم مهرائمه بگیرد.

یاوری ادامه داد: پس از اقامه نماز صبح، متولیان پخت آش به سراغ دیگ‌ها برای توزیع بین مردم می‌آیند و این آش حتی بین مردم روستاهای اطراف نیز تقسیم می‌شود.

پژوهشگر وعضو انجمن ورپادگان اظهار کرد: حسینیه قدیم گلشهر یکی از قدیمی‌ترین آثار مذهبی این شهر است که در شمال شهر واقع شده است؛ مردم این شهر نیت و اعتقاد خاصی به این مکان مذهبی دارند و در سال‌های اخیر ساختمان قدیمی آن که دارای چند طاق قدیمی و خشتی بود را برای توسعه حسینیه تخریب و ساختمان جدید احداث شده است.

وی در پایان گفت: به همت میراث فرهنگی شهرستان و با همکاری شهرداری و شورای اسلامی شهر گلشهر، انجمن دوست‌داران میراث فرهنگی شهرستان و هیأت امنای حسینه سال گذشته طبخ آش حلیم حسینیه قدیم برای ثبت در فهرست میراث ناملموس کشور قرار گرفته است، همچنین مستند تلویزیونی در رابطه با پخت آش ساخته شده است که به زودی پخش می‌شود.

ارسال نظر