چرا با حسن آقامیری و محمدرضا زائری برخورد شد؟
در روزهای اخیر برخورد با دو روحانی مشهور در فضای مجازی و رسانهها جنجال ساز شده است. محمدرضا زائری و حسن آقامیری هر چند که رویکرد متفاوتی نسبت به مسائل دارند، اما اخیرا نحوه مواجهه با آنها بحث برانگیز شده است. اولی از سوی صداوسیما ممنوع التصویر شده و تحت فشار مجلس شورای اسلامی قرار گرفته و دومی هم از سوی دادگاه خلع لباس و به حبس تعلیقی محکوم شده است. این دو روحانی چه کرده اند؟ و چرا با آنها مقابله میشود؟نگاه متفاوت آقامیری به مسائل باعث افزایش محبوبیت او شده است
در روزهای اخیر برخورد با دو روحانی مشهور در فضای مجازی و رسانهها جنجال ساز شده است. محمدرضا زائری و حسن آقامیری هر چند که رویکرد متفاوتی نسبت به مسائل دارند، اما اخیرا نحوه مواجهه با آنها بحث برانگیز شده است. اولی از سوی صداوسیما ممنوع التصویر شده و تحت فشار مجلس شورای اسلامی قرار گرفته و دومی هم از سوی دادگاه خلع لباس و به حبس تعلیقی محکوم شده است. این دو روحانی چه کرده اند؟ و چرا با آنها مقابله میشود؟نگاه متفاوت آقامیری به مسائل باعث افزایش محبوبیت او شده است
به گزارش فرارو، روز گذشته حسن آقامیری روحانی مشهور در فضای مجازی خبر داد که از سوی دادگاه ویژه روحانیت به "خلع لباس دائم" محکوم شده است.
آقامیری این خبر را در صفحه اینستاگرامش منتشر کرد و نوشت که این حکم با شکایت "دادستان ویژه تهران" توسط "قاضی شعبه دوم کیفری" در دادگاه ویژه صادر شده است. او گفت که علاوه بر خلع لباس به ۲ سال حبس هم محکوم شده که ۵ سال تعلیق شده است.
پس از انتشار این خبر در کمتر از یک روز ۲۰۰ هزار نفر به فالوئرهای آقامیری اضافه شدند و حالا صفحه او در اینستاگرام یک میلیون ۴۰۰ هزار فالوئر دارد. صفحه تلگرام آقامیری بیش از ۲۰۰ هزار نفر دنبال کننده دارد.
حسن آقامیری از طریق ایراد سخنرانیهای انتقادی و گاها جنجالی و انتشار کلیپهایش در شبکههای اجتماعی معروف شده و طرفداران زیادی خصوصا در میان نسل جوان دارد. منبرهای او معمولا به صورت زنده از صفحهاش پخش میشوند و کلیپهایی نیز توسط دوستداران او از سخنرانیهایش منتشر میشوند که معمولا بازدیدکنندههای قابل توجهی دارند.
با این حال این روحانی جوان از سوی محافل رسمی و به ویژه جریان اصولگرا چهره محبوبی به حساب نمیآید.
چند سال پیش که تازه آقامیری در فضای مجازی گل کرده بوده خبرگزاری فارس او را روحانی "کم سواد" که به دنبال کسب شهرت است، معرفی کرد.
خبرگزاری ایرنا دلیل محکومیت آقامیری را سخنرانیها و مصاحبهاش با روزنامه همشهری اعلام کرده است. بنا به نوشته این خبرگزاری بسیاری از مخالفان او با برگزاری سخنرانیها و گذاشتن کامنت در فضای مجازی به نوع رفتار و گفتارش معترض شده بودند.
رسانههای منتقد آقامیری میگویند برخی سخنان او ضدیت آشکار با نص صریح قرآن دارد. این رسانهها معتقدند آقای میری تفکری "انحرافی" و اسلام "تحریف شده" را تبلیغ میکند.
منتقدان این روحانی منابع اظهارات و سخنانش را زیر سوال میبرند و میگویند، بسیاری از ادعاهایش بدون منبع معتبر است.
رسانههای منتقد برای تحقیر او از عنوان "روحانی تلگرامی" استفاده میکنند.عده ای می گویند او درس ها طلبگی را به سختی پشت سر گذاشته است.
خبرگزاری فارس درباره سخنان آقامیری نوشته است: «این روحانی جوان در حال انتشار تفکری ست که هرچند در نگاه اول به ظاهر برای مخاطبان خصوصاً نسل جوان، زیبا به نظر میآید، اما نتایج فاسد و مخربی در پیخواهد داشت، زیرا علیرغم برخی نکات صحیح که در بین سخنان این روحانی یافت میشود هسته مرکزی این تفکر به دلیل ضدیت با قرآن کریم و روایات اهل بیت علیهم السلام عمیقا فاسد است.»
این خبرگزاری افزود: "علاوه بر این، دیدگاه ایشان نسبت به جزئیات واقعه عاشورا و تلاش برای تغییر دادن چهره این واقعه از یک الگو، برای مبارزه حق و باطل به یک اتفاق منفعل و سکولار زنگ خطریست که از چند سال قبل توسط رهبر انقلاب به صدا درآمده بود. بسیار جای تأسف است که یک روحانی بر فراز منبر و با استفاده از ظرفیت عمیق مجالس عزاداری در شهر قم که پایتخت تشیع است علناً واقعیت عاشورا را وارونه جلوه میدهد و مسلمات عقاید شیعه را تخطئه میکند. "
این در حالی است که هواداران آقامیری معتقدند که این روحانی نگاهشان را به مقوله دین و رحمانیت خداوند تغییر داده است و او را دوست دارند و سخنرانیهایش را دنبال میکنند. آنها میگویند سخنرانیهای او نسبت به سایر روحانیون "متفاوتتر" و "دلنشینتر" است.
آقا میری چه میگوید؟
این روحانی برخلاف هم صنفانش از فضای مجازی به عنوان رسانه خود استفاده میکند. از سویی دیگر او از منتقدان حوزهها و صنف روحانیت است. او در یکی از کلیپهای مشهورش میگوید: "اهل بیت (ع) کار میکردند؛ اما برخی تصور میکنند که اهل بیت (ع) دست به خاک میزدند طلا میشد و کاری انجام نمیدادند؛ در حالی که اینگونه نیست همه آنها شاغل بودند ... در یکی از هیئتهای قم سؤال کردم که شغل حضرت ابوالفضل (ع) چه بود؟ هیچ کس نمیدانست. به آنها گفتم میدانید چرا نمیدانید؟ چون نمیدانید شغل من و امثال من چیست؛ چون اگر حضرت ابوالفضل (ع) شغل داشته باشد حاج آقا هم باید شغل داشته باشد؛ بنابراین ابوالفضلِ ذهن شما باید بیکار باشد تا بیکاری ما [روحانیون]توجیه شود."
درآمد سیدحسن آقامیری وابسته به روحانیت نیست. او کار و کاسبی شخصی خودش را دارد. به گفته خودش مشاور یک شرکت خصوصی است و کار آزاد هم دارد. او به مجله «همشهری جوان» گفته از حوزه علمیه شهریه نمیگیرد و تحت پوشش بیمه حوزه هم نیست. او همچنین گفته است که نه به منبر وابستگی دارد و نه به درآمد حاصل از آن.
او به نقد هیاتهای عزاداری و برخی تندرویهای در حوزه مذهب هم پرداخته است. مواضع آقامیری درباره پخش فیلم بازجویی دخترانی که به جرم رقصیدن بازداشت شده بودند و ماجرای اسیدپاشی اصفهان در افزایش محبوبیت او موثر بوده است.
انتشار تصاویر بدون لباس روحانیت از خود و همچنین تصاویر فرزندانش در صفحه اینستاگرام او مورد توجه مخاطبان قرار گرفته است.
آقامیری در سخنرانی دیگری گفته است: «یه خدایی براتون درست کردند که ایستاده آدما رو آویزون کنه، بسوزونه، آب جوش بهشون بده بخورن. اینا چرندیاته بهتون میگن. یه مشت دری وری بهتون میگن.» خبرگزاری فارس در نقد این اظهار نظر آن را "انکار بدیهیات آیات قرآن" خوانده است.
او در جایی دیگر انتقاد تندی به یکی از شرکتهای خودروسازان کرد و گفت: «ایرانخودرو یه قرآن میذاره تو داشبورد! خجالت داره. اون خیانت به قرآنه. تو کارِت رو قرآنی انجام بده. اونی که ماشین قرآنی تولید میکنه «بنز» و «بیام و» آلمان هست نه تو!»
این روحانی اخیرا در سخنرانی هایش از برخی رفتارهای سوداگرانه از جمله تلاش همهگانی برای خرید و فروش دلار و احتکار کالا در جامعه برای کسب سود به شدت انتقاد کرده که بازتاب گستردهای داشته است.
برخورد دستگاه قضایی با آقامیری با واکنشهای فراوانی در فضای مجازی روبه رو شده است. جدای از انتقاد کاربران عادی و شهروندان از حکم صادرشده علیه او چهرههای مشهور و برخی سیاستمداران نیز از این حکم انتقاد کرده اند.
معصومه ابتکار معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در حمایت از آقامیری توییت کرد: «امیدوارم این رای در مرحله تجدیدنظر بشکند. آقای سیدحسن آقامیری زبان جوانان را خوب میداند. جلب اعتماد جوانان دهه هفتادی و هشتادی و گفتگو با آنها هنر کمی نیست. خدانگهدارت باشد سید.»
سید احمد خمینی نیز در نوشته خطاب به اقای میری تاکید کرده که با این حکم "عزیزتر میشوی". در این بین البته عده ای نیز از برخورد با او دفاع کرده اند و تفکرات او را "انحرافی" دانسته اند.محمدرضا زائری اخیرا تحت فشار مجلس شورای اسلامی ممنوع التصویر شد
وضعیت مشابه محمد رضا زائری
دیگر روحانی که این روزها در کانون توجه افکار عمومی قرار گرفته، محمدرضا زائری روزنامه نگار و پژوهشگر است. اظهارات او در برنامه تلویزیونی "فرمول یک" در شب یلدا جنجال بزرگی به پا کرد و مجلس شورای اسلامی به عنوان شاکی سخنان او تذکر جدی به صداوسیما داد. حتی علی ضیا مجری برنامه "فرمول یک" به جلسهای با نمایندگان احضار شد.
این تذکر و موجی که نمایندگان مجلس علیه زائری ایجاد کرده بودند باعث شد که ریاست سازمان صداوسیما این روحانی را ممنوع التصویر کند.
اما زائری چه گفته بود که اینگونه نمایندگان برآشفته شدند. او در برنامه شب یلدا با اشاره به ماجرای جنجالی نماینده سراوان در گمرک و حمایت مجلس از این نماینده گفت: "شرم بر این مجلس، شرم بر این مسئولین، شرم بر کسانی که به جای درد مردم مسئله شان این است که فیلم را چه کسی گرفته است و برویم پدر او را دربیاوریم! من به عنوان یک آخوند شما به عنوان یک مجری همه ما باید به خودمان بگوییم کجا داریم میرویم و چه بلایی قرار است سر بچههایمان بیاید."
با وجود اینکه نمایندگان احضار مجری و برخی منابع ممنوع التصویری زائری را تکذیب کرده اند، اما شواهد نشان میدهد تمام این ماجراها صحت داشته و زائری پس از این سخنان تحت فشار قرار گرفته است.
پیشتر نیز در ماه محرم محمد رضا زائری در رنجنامهای در کانال تلگرام خود از ایجاد ممنوعیت در منبر ماه محرم و همچنین حضور در یک برنامه تلویزیونی خبر داد.
زائری در رنجنامه خود نوشت: "صبح مسؤولان هیأتهایی که در دهه اول محرم قرار بود بروم تماس گرفتند و گفتند که تحت فشار هستند برای لغو سخنرانیهای من! بعداز ظهر تهیه کننده برنامه تلویزیون زنگ زد و با ناراحتی گفت: ضبط برنامه شما را لغو کرده اند! عصر هم مسؤول هیأتی که دهه دوم قول داده بودم تماس گرفت و عذرخواهی و اظهار ناراحتی!"
او همچنین از شنود مکالمات تلفنی خود نیز در این رنجنامه انتقاد کرد.
محمدرضا زائری نیز همچون آقامیری از روحانیون شناخته شده در فضای مجازی و رسانه هاست. کانال تلگرام او حدود ۳۰ هزار ممبر دارد و صفحه اینستاگرامش نیز بیش از ۱۳۰ هزار فالوئر. او حساب توئیتر فعالی نیز دارد. سخنان او همیشه بازتاب گستردهای در رسانهها دارد.
در ماجرای محکومیت آقامیری زائری با وجود اختلافات فکری و روشی با آقامیری از جمله منتقدان محکومیت اوست و مطالبی در نقد آن در کانال تلگرام خود منتشر کرده است. نحوه برخورد با دو روحانی مشهور و مورد قبول افکار عمومی در روزهای اخیر باز هم این بحث جدی را به وجود آورده که حد و مرز آزادی بیان در کشور کجاست؟ تفکرات چه کسانی تحمل می شود؟ و اساسا متفاوت سخن گفتند چه تبعاتی دارد؟