فرار مسئولان از پاسخ به سؤالات و ابهامات درباره پرداخت "بسته حمایتی"
با اتمام زمان پرداخت "بسته حمایتی" و عدم پرداخت این بستههای نقدی به تعداد زیادی از بیمهشدگان واجد شرایط تامین اجتماعی و عدم پاسخگویی سامانه و شماره اعلامی تامین اجتماعی، مسئولان مربوطه نیز تا به امروز هیچ پاسخی به سؤالات و ابهات ندادهاند... .
با اتمام زمان پرداخت "بسته حمایتی" و عدم پرداخت این بستههای نقدی به تعداد زیادی از بیمهشدگان واجد شرایط تامین اجتماعی و عدم پاسخگویی سامانه و شماره اعلامی تامین اجتماعی، مسئولان مربوطه نیز تا به امروز هیچ پاسخی به سؤالات و ابهات ندادهاند... .
به گزارش تسنیم؛ در روز دوم آبان ماه امسال موضوع پرداخت "بسته حمایتی" دولت از خانوارهای کم درآمد در جلسه هیئت وزیران مورد بررسی و تایید نهایی قرار گرفت و طبق اطلاعیه وزارت رفاه، نخستین مرحله اجرای «طرح حمایت غذایی از اقشار کم درآمد جامعه» از 21 آبان ماه 1397 عملیاتی شد.فرایند توزیع بستههای حمایتی نیز با شناسایی خانوادههای کم درآمد شروع شد و در ابتدا خانوادههای تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی و در ادامه بازنشستگان و کارمندان از این تسهیلات استفاده کردند و در نهایت نیز بستههای حمایتی در اختیار برخی از بیمه شدگان تامین اجتماعی قرار گرفت اما در جریان فرایند توزیع این بستههای حمایتی، انتقادات بسیاری به مسئولان حوزه رفاهی دولت در نحوه پرداخت وجود داشت و مسئولان مربوطه نیز سکوت اختیار کردند.
در همین زمینه و از زمان اجرای طرح، سؤالات بیشماری از طریق مخاطبان خبرگزاری تسنیم مطرح شده است که گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم هم تلاش کرده است با برقراری تماس با مسئولان ذیربط، پاسخ به این سؤالات را پیگیری کند.
ابهام در ارقام پرداختیها!
این انتقادات زمانی تشدید شد که توزیع بستههای حمایتی به بیمهشدگان تامین اجتماعی آغاز شد و به گفته "رحیم اردلان" معاون اداری ـ مالی سازمان تامین اجتماعی 6 میلیون و 150 هزار نفر از بیمهشدگان از رقم ریالی بستههای حمایتی استفاده خواهند کرد که البته پرداخت این ارقام به خانوادهها بر اساس بعد خانواده بین 100 تا 300 هزار تومان اعلام شد.
اردلان با تاکید بر اینکه همه افراد که حقوقشان کمتر از 3 میلیون تومان است از این تسهیلات بهرهمند خواهند شد، بیان کرد: سازمان تامین اجتماعی در قبال افرادی که فاقد بیمه هستند هیچگونه مسئولیتی ندارد.
البته در خصوص میزان پرداخت ریالی بسته حمایتی نیز ابهاماتی وجود دارد چرا که بر اساس مصوبه دولت، سهم ریالی سبد حمایت غذایی در مرحله اول برای هر خانوار یک نفره حدود 150 هزار تومان و برای یک خانوار دو نفره 200 هزار تومان و برای یک خانوار سه نفره حدود 250 هزار تومان و برای یک خانوار چهار نفره 300 هزار تومان و برای یک خانوار 5 نفره و بیشتر 350 هزار تومان در نظر گرفته شده بود اما میزان پرداختیها به خانوادهها کمتر از ارقام اعلام شده بود که البته در این زمینه نیز تا به امروز هیچ پاسخی از سوی مسئولان ارائه نشد.
تناقضگویی مسئولان تأمین اجتماعی و وزارت کار درباره مشمولان "بسته حمایتی"
بر اساس مصوبه هیئت وزیران، تمام خانوادههای بیمهشده تامین اجتماعی که دریافتی آنها کمتر از 3 میلیون تومان بوده است باید از این تسهیلات باید استفاده میکردند اما عملاً تعداد قابل توجهی از افراد از دریافت این تسهیلات حذف شدند.
یکی از مدیران وزارت کار گفته بود که آن دسته از افرادی که یارانه دریافت نمیکنند مشمول بسته حمایتی نمیشوند؛ طبق مصوبه این طرح، شرط توزیع بسته حمایتی، یارانه نقدی است یعنی اگر کسی یارانه دریافت نکند، حتی اگر حقوق کمتر از 3 میلیون تومان دریافت کند مشمول بسته حمایتی نمیشود و بازنشستگانی که حقوق کمتر از 3میلیون تومان دریافت میکنند اما یارانه آنها حذف شده است باز هم مشمول بسته حمایتی نمیشوند! اما سازمان تأمین اجتماعی به تعداد محدودی برای حمایت از بازنشستگانی که یارانه دریافت نمیکنند اما حقوق کمتر از 3میلیون تومان دریافت میکنند، مبلغ 200 هزار تومان طرح بسته حمایتی را واریز کرده است.
به گفته این مقام مسئول، آن دسته از افرادی که یارانه دریافت میکنند اما بعد از ازدواج یارانه خود را از خانواده جدا نکردهاند، در صورتی که حقوق کمتر از 3میلیون تومان داشته باشند مشمول بسته حمایتی میشوند.
در حالی این مقام مسئول در وزارت کار بر این موضوع تاکید کرده است که معاون اداری ـ مالی سازمان تأمین اجتماعی میگوید افرادی که پس از ازدواج یارانه دریافت میکنند اما حساب یارانه را از خانواده خود جدا نکردهاند سهم بسته حمایتی آنها به حساب سرپرست قبلی واریز میشود.
راهندازی سامانه #4*4* شاید وقتی دیگر
اشکالات مربوط به سامانه شناسایی و واریز بهگونهای است که "هادی ابوی" دبیرکل کانون عالی انجمنهای صنفی اعلام کرده است که "شش میلیون کارگر در کشور، فاقد بیمه بوده و فعالیت میکنند حتی اگر بگوییم که 6 میلیون کارگر در کشور کارگر نیستند، حتماً حدود سه میلیون نفر در کشور فاقد بیمه و در کارگاههای زیرپلهای مشغول به کارند یا به مشاغل کاذب روی آوردهاند که برای دریافت سبد کالا، نیازمند شناسایی هستند."
با این شرایط بسیاری از خانوادهها هنوز بسته حمایتی خود را نگرفتند، افرادی که حقوقشان حتی زیر 2 میلیون تومان است و مستاجر بوده اما در لیست دولت تدبیر و امید قرار ندارند، به این افراد باید کارگران فصلی و ساختمانی هم اضافه کرد.
سازمان تامین اجتماعی نیز با اعلام شماره تماس 1420 اعلام کرده است: افرادی که نتوانستهاند بسته حمایتی خود را دریافت کنند میتوانند از طریق این شماره موضوع را پیگیری کنند اما جالب اینکه هیچ اپراتوری در این زمینه پاسخگو نیست.
در همین رابطه نیز چندی پیش از سوی سازمان تامین اجتماعی، سامانه#4*4* برای ثبت اعتراضات اعلام شد که پس از اعلام این سامانه، وزارت رفاه اعلام کرد این سامانه تا اطلاع ثانوی متوقف است و بهزودی در این زمینه اطلاعرسانی خواهد شد که تا به امروز نیز هنوز این سامانه غیرفعال است!
غیر فعال بودن این سامانه و مشخص نبودن زمان مراحل دوم و سوم از توزیع بستههای حمایتی از مواردی بوده که بارها از سوی خبرنگاران پیگیری شده است که در این بخش نیز مسئولان وزارت رفاه سکوت اختیار کردهاند و حاضر به پاسخگویی نیستند؛ البته اخبار غیر رسمی حکایت از آن دارد که توزیع مرحله دوم و سوم تا پایان سال بعید است چرا که هنوز بخش قابل توجهی از افراد مشمول در مرحله نخست نیز هنوز نتوانستهاند بسته حمایتی خود را دریافت کنند.
یکی از موضوعاتی که در هفتههای اخیر مورد انتقاد بیمه شدگان تامین اجتماعی قرار گرفته است، تعداد افرادی است که از این تسهیلات استفاده کردهاند؛ علی خدایی، عضو شورای عالی کار با انتقاد از اینکه مبلغ سازمان برنامه و بودجه برای پرداخت بسته حمایتی کارگران ناکافی است، گفت: دولت بسترهای شناسایی کارگران غیررسمی را دارد، این کارگران بیشتر از کارگران رسمی نیازمند بسته حمایتی هستند.
عضو شورای عالی کار درباره مبلغی که برای این موضوع اختصاص یافته است، ابراز کرد: مبلغ بسته حمایتی کارگران را اگر تقسیم بر مبلغ 200 هزار تومان کنیم، این رقم برای حدود 7.5 میلیون نفر پیشبینی شده است بنابراین اگر بیمهشدگان تأمین اجتماعی شاغل و بازنشسته را در نظر بگیرید مشاهده میکنید 11.5 میلیون نفر بیمه شده داریم و از طرفی 3.5 میلیون نفر هم بازنشسته داریم که از این حدود 15 میلیون نفر، تنها 7.5 میلیون نفر مشمول بسته حمایتی میشوند!
وی ادامه داد: آمار تأمین اجتماعی نشان میدهد که بیش از 90 درصد مشمولان تأمین اجتماعی درآمدی کمتر از 3 میلیون تومان دارند؛ این رقم برای تمام کارگران رسمی بیمهشده کفایت نمیکند، تعجب میکنم که سازمان برنامه و بودجه چطور این را تشخیص داده است که برای بسته حمایتی کارگران این رقم و مبلغ را واریز کرده است.
به گزارش تسنیم، سؤالات و ابهامات بسیاری از سوی مردم در خصوص اسامی خانوادههای مشمول طرح "بسته حمایتی" همچنین فرایند توزیع آن وجود دارد از جمله اینکه چرا آمار وزارت کار در خصوص آمار بیمهشدگان تامین اجتماعی با سازمان تامین اجتماعی متفاوت است؟ چرا افرادی که ازدواج کردهاند و تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار دارند و حقوق آنها کمتر از 3 میلیون تومان است از این بستهها بیبهره ماندهاند؟ چرا مسئولان رفاهی دولت حاضر به شفافسازی درباره ارقام پرداختی و همچنین تعداد دریافت کنندگان بسته حمایتی نیستند؟!