طرز تهیه شیرینی کرکی
شیرینی کرکی در ایام نوروز در اکثر خانههای اصفهان وجود دارد. طرز تهیه این شیرینی بسیار ساده است و مادهی اصلی تشکیل دهندهی آن انواع آردها و روغن جامد است.
ستاره | شیرینی کرکی در ایام نوروز در اکثر خانههای اصفهان وجود دارد. طرز تهیه این شیرینی بسیار ساده است و مادهی اصلی تشکیل دهندهی آن انواع آردها و روغن جامد است.
شیرنی کرکی یا شیرینی نخودچی در اصل مربوط به شهرستان نائین اصفهان است. این شیرینی سنتی در ایام نوروز بسیار مورد استقبال قرار میگیرد. ویژگی شاخص این شیرینی این است که در پخت آن از انواع آردها مانند آرد برنج، آرد نخودچی و آرد گندم (یا آرد جوانه گندم) و ... استفاده میشود. تهیه شیرنی کرکی بسیار ساده است. در ادامه دستور تهیه این شیرینی را خواهیم گفت.
طرز تهیه شیرینی کرکی
زمان لازم برای آماده سازی و پخت این شیرینی ۵ ساعت
طرز تهیه
شیرنی کرکی یا شیرینی نخودچی در اصل مربوط به شهرستان نائین اصفهان است. این شیرینی سنتی در ایام نوروز بسیار مورد استقبال قرار میگیرد. ویژگی شاخص این شیرینی این است که در پخت آن از انواع آردها مانند آرد برنج، آرد نخودچی و آرد گندم (یا آرد جوانه گندم) و ... استفاده میشود. تهیه شیرنی کرکی بسیار ساده است. در ادامه دستور تهیه این شیرینی را خواهیم گفت.
طرز تهیه شیرینی کرکی
مواد لازم برای شیرینی کرکی (برای تهیه ۴۰ عدد شیرینی) |
|
آرد نخودچی |
۱۲۵ گرم |
آرد برنج |
۱۲۵ گرم |
آرد گندم |
۲۵۰ گرم |
روغن جامد یا روغن قنادی |
۲۲۵ گرم |
پودر قند |
۱۷۵ گرم |
پودر هل |
۱/۲ قاشق چایخوری |
تخم خرفه یا پودر پسته |
برای تزئین |
طرز تهیه
- پودر قند را الک و با روغن جامد مخلوط کنید و با دور تند همزن برقی به مدت پنج دقیقه خوب هم بزنید تا یک مخلوط کرم مانند درست شود.
- آرد برنج، آرد نخودچی و آرد گندم را الک و با هم مخلوط کنید و پودر هل را به آن اضافه کنید.
- مخلوط آردها را آهسته آهسته به کرم بدست آمده اضافه کنید و خوب مخلوط کنید تا یک خمیر یکدست و لطیف بدست آید.
- خمیر بدست آمده را درون یک کیسه فریزر تمیز بگذارید و به مدت چهار ساعت به آن دست نزنید تا استراحت کند.
- کف سینی فر را چرب کنید و یک کاغذ روغنی پهن کنید.
- پس از چهار ساعت خمیر را از پلاستیک بیرون بیاورید و گلولههای کوچکی از آن درست کنید و در سینی فر بگذارید. روی گلولههای درست شده را با یک کاتر یا هر شی دیگری طرح بیندازید. معمولا طرح زدن روی شیرینی کرکی به این صورت هست که چند بار دایره را روی شیرینی میزنند طوری که دایرهها هم دیگر را قطع کنند و هر دایره از وسط دایره قبلی بگذرد. به این مرحله در شیرینی پزی به اصطلاح پر زدن گفته میشود.
- روی شیرینیها را با تخم خرفه یا پودر پسته تزئین کنید.
- فر را روشن کنید و روی حرارت ۱۷۵ درجه سانتی گراد بگذارید تا داغ شود.
- سینی فر را به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه درون فر بگذارید تا بپزند.
- بعد از پخت صبر کنید شیرینی کرکی کاملا خنک شود سپس آن را از کاغذ روغنی جدا کنید و به ظرف مورد نظر منتقل کنید.
- چند نکته مهم در پخت شیرینی کرکی
- اگر در حین اضافه کردن آردها متوجه شدید که آرد زیاد است و مواد حالت پودری دارد میتوانید یکی دو قاشق روغن مایع به آن اضافه کنید تا از حالت پودری در بیاید.
- آردها حتما باید با الک ریز، الک شوند.
- خمیر شیرینی را نباید مثل خمیر نان مشت و مال داد، چون روغن از خمیر جدا شده و شیرینی خشک از آب در میآید.
- برای درست کردن گلولههای شیرینی میتوانید از ترازو استفاده کنید تا همه یک اندازه باشند.
- میتوانید به جای روغن جامد از کره استفاده کنید، ولی توجه داشته باشید که در صورت استفاده از کره نهایتا دو هفته میتوانید شیرینی را نگه دارید، ولی با روغن جامد تا دو ماه میتوانید شیرینی را در ظرف دردار نگهداری کنید.
- میتوانید به جای فرم دادن با دست از یک قیف با سر شکوفه استفاده کنید.
- اگر شیرینی کرکی کاکائویی دوست دارید میتوانید دو قاشق از آرد را کم کنید و به جای آن دو قاشق پودر کاکائو اضافه کنید.
- اگر شیرینی زعفرانی دوست دارید میتوانید یک قاشق غذاخوری زعفران دم کرده غلیظ اضافه کنید. در این حالت خمیر سفت میشود و نمیتوان با قیف طرح شکوفه درست کرد پس باید با دست آن را گرد کنید و شکل دهید.
- توجه کنید برای داشتن یک شیرینی خوشمزه حتما از آردهای مرغوب و تازه استفاده کنید.
- آرد برنج را میتوانید طبق دستور زیر خودتان درست کنید:
برنج را به مدت دو روز باید خیس کنید و مرتب آب آن را عوض کنید، سپس آب آن را جدا کنید، برنج را بکوبید و الک کنید و در آفتاب بگذارید تا کاملا خشک شود. پس از خشک شدن بار دیگر آن را الک کنید.