از فلسفه سفره هفت سین چه می دانید؟
چیدن سفره هفت سین در عید نوروز یکی از آیین باستانی و ارزشمند ایرانیان می باشد که نشان دهنده خیر و برکت و شادی برای اعضای خانواده می باشد فلسفه سفره هفت سین بسیار وسیع می باشد و هریک از چیدمان های این سفره دارای یک نماد و فلسفه خاص می باشند.
چیدن سفره هفت سین در عید نوروز یکی از آیین باستانی و ارزشمند ایرانیان می باشد که نشان دهنده خیر و برکت و شادی برای اعضای خانواده می باشد فلسفه سفره هفت سین بسیار وسیع می باشد و هریک از چیدمان های این سفره دارای یک نماد و فلسفه خاص می باشند.
ایرانیان قبل از تحویل سال سفره هفت سینی در منزل می چینند و شوق فراوانی صرف این کار می کنند فلسفه سفره هفت سین دارای قدمتی دیرینه در میان این ملت می باشد که این فلسفه عید نوروز و چیدن سفره هفت سین را برای آنان جذاب و دوست داشتنی خواهد کرد. در این مطلب بیشتر درباره فلسفه عید نوروز و نمادهای سفره هفت سین سخن به میان آورده ایم.
سفره هفت سین یک فلسفه عظیم عید نوروز می باشد این سفره در طول 13 روز عید در منزل ها پهن است و برخی از آنان در کنار همین سفره از میهمانان خود پذیرایی می کنند استفاده کردن از سفره هفت سین به دلیل اینکه فلسفه زندگی و شادی و برکت دارد در بیشتر مجالس عروسی در چیدن سفره عقد بسیار مرسوم است.
- در زمان های گذشته با تعابیر و شواهدی که وجود دارد هفت سین به شکل های مختلفی برگزار می شده است و فلسفه سفره هفت سین تا به کنون دچار تغییراتی شده است در اینجا فلسفه سفره هفت سین را از زمان گذشته با به حال مرور خواهیم کرد و به اشتراکات آن اشاره می کنیم.
طبق دانشنامه مخصوص ایرانیکا، هفت سین در ابتدا هفت سینی یا هفت میم که به معنای هفت مجمعه می باشد که در این سینی ها و یا مجمعه ها هدایا و خوراکی های مختلف قرار می داده اند به ندرت این هفت سین به هفت چین تغییر نام پیدا می کند که فلسفه نامگذاری آن به دلیل قرار دادن هفت چیدنی بر روی سفره یا درون سینی بوده است.
طبق تحقیقات مورخان و سفرگردان سفره هفت سین در دوره صفویه کم رنگ تر ازدوره های قبل بوده است و فقط طبق اشاراتی که توسط جهان گردان صورت گرفته است در آن زمان در عید نوروز به مناسبت فرا رسیدن این عید هفت گل که با نام های سین آغاز می شده است می کاشته اند طبق این اشارات در گذشته از سپند و سمنو نیز استفاده می شده است که هر یک دارای فلسفه خود می باشند سپند نماد سپندارمذ و سمنو نمادی از آناهیتا که در آیین زرتشت یک قدیس بوده است می باشد به این خاطر که در روز پختن سمنو برای آناهیتا تمام افراد جمع باید زنان آنان باشد و مردان در این مراسم حضور نداشته اند.
در دوره ساسانیان سفره هفت سین به کاشتن هفت دانه در هفت ستون تغییر یافت با وجود این تغییراتی هفت سین از نمادهایی بوده است که به شکل های مختلف در دوره های گوناگون از آن استفاده می شده است همچنین در شعرهای بسیاری از شاعران بزرگ به برگزاری این آیین و فلسفه سفره هفت سین اشارات مستقیم و غیر مستقیمی صورت گرفته است.
امروزه سفره هفت سین از هفت "سین" سبزه، سیر، سمنو، سیب، سرکه، سماق، سنجد، سکه و یا سنبل تشکیل شده است که هر یک نمادهایی از زندگی، شادی و سلامت می باشند.همچنین در کنار هفت سین از ماهی، آیینه، شمعدانی، تخم مرغ، آب، نان و… نیز استفاده می شود که نشان دهنده خیر و برکت برای اعضای خانواده می باشد.
این موضوع که چرا با وجود تغیراتی که در هفت"سین" صورت گرفته است از گذشته عدد هفت دچار تغییرات نشده است به اعتقادات و باورهای ایرانیان از گذشته تا به حال اشاره می کند در زمان گذشته عدد هفت دارای قداست بوده است و به همین خاطر از هفت سین در عید نوروز استفاده می شود.
منبع : آرگا