نوشیدن چای موجب دفع موادمعدنی بدن میشود
بدون شک زمانی می توان از تاثیرات مثبت روزه بهره مند شد که برنامه غذایی متعادل و متنوع داشته باشید تا اثرات جسمانی بسیار ارزشمند آن را در درمان برخی بیماریها، سم زدایی بدن، استراحت دستگاه گوارش ، کاهش چربی خون ، کاهش وزن وکنترل قند خون نظاره گر باشیم.
به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری ایمنا، روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان علاوه برآثار روحی و معنوی ، اثرات جسمانی بسیار ارزشمندی دارد. روزه به درمان برخی بیماریها، سم زدایی بدن، استراحت دستگاه گوارش ، کاهش چربی خون ، کاهش وزن وکنترل قند خون کمک می کند. اما بدون شک زمانی می توان از تاثیرات مثبت روزه بهره مند شد که برنامه غذایی متعادل و متنوع داشته باشید . در همین راستا گفتگویی را با "فرزانه پاکمهر، کارشناس مسئول اطلاع رسانی واحد غذا معاونت غذا و دارو" انجام دادیم تا افراد روزه دار با برنامه ریزی درست ورعایت نکات ذکر شده بتوانند علاوه بر حفظ سلامت ، تامین انرژی ونیازهای تغذیه ای بدن از برکات معنوی روزه بهره ببرند.
این کارشناس مسئول نکات تغذیه ای و صحیح روزه داری را بدین صورت برشمرد:
- از تغییرات ناگهانی و شدید در برنامه تغذیه در طول ماه مبارک رمضان خودداری کنید.
- غذاهایی که به طور معمول برای شما ایجاد ناراحتی میکند در این ایام مصرف نکنید.
- در برنامه غذایی خوداز هر چهار گروه اصلی غذایی شامل نان وغلات ، میوه وسبزیجات ، لبنیات ،گوشت ،حبوبات وتخم مرغ داشته باشید.
- از پرخوری پرهیزکنید.روزه داری برای درمان چاقی که درحال حاضرمشکل بسیاری از افراد جامعه شده مفید است. کاهش حداقل20 درصدانرژی دریافتی به کاهش وزن افراد دارای اضافه وزن کمک می کند و برای حفظ سلامتی سایرافرادنیزمناسب است .اگرچه افراد دارای وزن نرمال می توانند میزان دریافت انرژی مشابه قبل داشته باشند.
- غذا را در سه وعده افطار - شام وسحر مصرف کنید.
- بین صرف افطار وشام 1 تا 2ساعت فاصله بگذاریدتا بدن خود را آماده قبول غذاهای پرحجم تر کند .در این فاصله و اززمان افطارتا قبل ازخواب ، آب ومایعات به مقدارکافی( حداقل 8-6 لیوان ) بنوشید ومیوه و سبزیجات مصرف کنید.مصرف مایعات کافی برای دفع سموم و مواد زائد بدن لازم وضروری است.
- به جای مصرف نوشیدنی های گازدار یا آبمیوه های صنعتی از دوغ ، آبمیوه طبیعی مخصوصا آب هویج و شربت های خانگی استفاده کنید.
- مصرف آب زیاد همراه غذا باعث رقیق شدن شیره گوارشی ، اختلال در هضم مواد غذایی، ایجاد نفخ و بروز مشکلات گوارشی می شود.
- خوردن سحری لازم وضروری است. چراکه مواد مغذی وانرژی مورد نیاز برای تمرکز وفعالیت روزانه را تامین وسوخت وساز بدن را بالا نگه می دارد. نخوردن سحری باعث سوخت ناقص چربی ها وایجادترکیبات کتونی در بدن ، بوی بد دهان ، سردرد ودردهای عضلانی ، افت قندخون و بی حالی وکاهش تمرکز و توان کاری می شود و سلامتی را به خطرمی اندازد.
- برای جلوگیری ازبروز یبوست که به دلیل کم شدن مصرف آب در ماه رمضان ایجاد می شود از میوه وسبزیجات خام و پخته ، خورشت های ملین ، خیسانده برگه میوه هایی مثل آلو ، انجیریا توت خشک ، روغن زیتون همراه سالاد و آب کافی استفاده کنید .
- نوشیدن زیادچای پررنگ ، قهوه ،کاکائو ونوشابه های کافئین دار باعث افزایش دفع ادرار ، از دست رفتن مواد معدنی و بروز یبوست می شود .بهتر است از چند روز قبل از ماه رمضان دریافت این نوشیدنی ها را کاهش دهید.
- نوجوانان حتماً یک لیوان شیر یا ماست در برنامه افطار و سحر خود قرار دهند.استفاده از مواد پروتئینی مثل گوشت ، پنیر ، تخم مرغ ،موادغذایی حاوی ویتامین و در صورت لزوم مکمل ویتامین مخصوصاًدر وعده سحربرای این گروه ضروری است .
- فعالیت زیاد نوجوانان در ماه رمضان باعث افزایش تعریق و صرف انرژی در طی ساعات روز می شود که می تواند زمینه ساز سوءتغذیه باشد.
- بهترین زمان ورزش حداقل یک ساعت پس از صرف افطار است .بهتر است قبل از ورزش از آب و مایعات کافی استفاده شود و حین ورزش مایعات کم شیرین و حاوی نمک مصرف گردد.مصرف مواد قندی پیچیده بعد از ورزش به تکمیل منابع قندی عضلات کمک می کند.
پاکمهر با اشاره به نکات تغذیه ای به هنگام افطار، گفت: افطار خود را با شیر یا آب ولرم وقندهای طبیعی مثل چند عدد خرما یا کشمش بازکنید.چراکه بدن به خصوص سلول های مغزنیاز مبرمی به دریافت انرژی به شکل گلوکز دارند. به تدریج مقداری نان وپنیر و گردو یا سبزی ویا غذاهای گرم وسبک مثل آش یا سوپ رقیق و کم چرب استفاده کنید.
موقع افطار از نوشیدن مایعات خیلی سرد یا داغ خودداری نمایید. همچنین موقع افطار معده را به یکباره با حجم زیادی از غذای سنگین ، دیر هضم ،چرب و سرخ شده پر نکنید.
وی برای وعده سحر توصیه کرد:
- برای سحر از یک غذای کامل ، کند هضم ، سبک ، سرخ نشده استفاده کنید.
- برای کاهش حس گرسنگی طی روز ، موقع سحر ازکربوهیدرات های پیچیده وغذاهای حاوی فیبر مثل نان های سبوس دار، حبوبات ، غلات کامل ، میوه و سبزیجات استفاده کنید .
- از خوردن غذاهای تند ، پر ادویه ، شور و خشک مثل انواع کوکو ، کتلت ،گوشت های سرخ شده یا کباب شده مثل کباب ، جوجه کباب وماهی ، بادمجان ،سس مایونز ،خامه ،سوسیس و کالباس ، سیراب وشیردان وکله پاچه هنگام سحر خودداری کنید.چون باعث ترش کردن معده وعطش زیاد می شود.
- اگرچه مصرف مواد پروتئینی در وعده سحر لازم است ولی از زیاده روی در مصرف مواد گوشتی بپرهیزید.چرا که موجب بروز تشنگی می گردد.
- خوردن شیرینی جات در سحرباعث افت قند خون در طول روز می شود.
- خوردن آب زیاد موقع سحر باعث بروز اختلالات گوارشی می شود .برای جلوگیری از بروز تشنگی در پایان سحری از لیموترش تازه، ماست ،سالادو سبزیجات مخصوصا گوجه فرنگی و میوه های آبدار مثل هندوانه استفاده کنید.
کارشناس مسئول اطلاع رسانی واحد غذا معاونت غذا و دارو درباره باید ها و نباید های ماه مبارک رمضان نکاتی را متذکر شد و گفت:
- رژیم غذایی باید ساده وکم حجم باشد.
- مایعات به میزان کافی برای جبران کمبود آب
- میوه و سبزیجات برای تامین املاح مورد نیاز بدن وجلوگیری از تشنگی
- موادغذایی حاوی فیبر
- غذاهای آب پزو بخارپزشده
وی در پایان یادآور شد: ازمصرف غذاهای چرب و سرخ کرده ، پر حجم ویا نفاخ، غذاهای تند ، پر ادویه ، شور و کنسروشده، غذاهای چرب وشیرین مثل زولبیا وبامیه ، شله زرد و سس مایونز ، خامه ، نوشابه های گازدار،سوسیس وکالباس پرهیز کنند.