1438 اثر در دبیرخانه دومین جایزه جمالزاده
دبیر ادبی دومین دوره جایزه جمالزاده با اشاره به ارسال 1438 اثر به دبیرخانه این جشنواره، اقبال خوب از دومین دوره جایزه ناشی از ریلگذاری درست این جایزه در دوره اول میداند.
به گزارش ستاد خبری دومین دوره جایزه جمالزاده، مجید قیصری بابیان این مطلب ادامه میدهد: استقبال در اکثر جشنوارههای دنیا در دوره اول بسیار خوب است اما در دوره دوم بیشترشان دچار افت حضور میشوند زیرا کسانی که نتیجه مطلوبشان را در دوره اول نگرفتهاند با جشنواره موردنظر دلخوری و کدورت پیدا میکنند که باعث میشود جشنواره با افت استقبال مواجه شود؛ اما اقبال بسیار خوب از جایزه جمالزاده در دوره دوم نشان میدهد این جایزه توانسته روند منطقی خود را در دوره اول طی کرده و در جایگاه مطلوبی قرار گیرد و امیدواریم که این مسیر در دوره دوم ادامه یابد.
او با اشاره به اینکه اهالی هیئت انتخاب جشنواره در حال حاضر مشغول غربالگری داستانها هستند، اضافه میکند: استقبال قابلتوجه و حجم بالای آثار رسیده هیئت انتخاب و داوری را شگفتزده کرده که امر داروی را سخت و حساس میکند و ما تمام تلاشمان را میکنیم که گزینههای اصلح را انتخاب کنیم.
قیصری سپس با تأکید بر اینکه تعداد بالای آثار رسیده ناگزیر محدودیت انتخاب برگزیدهها را به دنبال دارد، میگوید: امیدواریم بتوانیم تعداد قابلتوجهی از آثار را به ثبت و انتشار برسانیم. در راستای این مهم نیز از همین تریبون ناشران و دست اندارکاران صنعت نشر را که به همکاری با جایزه جمالزاده علاقهمندند برای انتشار تعداد بیشتری از آثار دریافت شده در این جایزه دعوت میکنیم.
دبیر ادبی دومین دوره جایزه جمالزاده همچنین نحوه و معیارهای داوری آثار در بخشهای مختلف را اینطور تشریح میکند: ادبیات کارها در بخش آزاد برای ما اهمیت ویژهای دارد و قطعا داستانهایی با زبان غنیتر، موضوع و سوژه تازهتر درالویت انتخاب ما هستند. در بخشهای داستان و زندگی نگارههای اصفهان نیز علاوه بر ادبیت فضای جغرافیایی، شهری و زاویه نگاه تازه که نویسنده بهوسیله آن اصفهان را ترسیم کرده برای ما مهم است.
کرونا هم که بخش ویژه جشنواره امسال است و با توجه به اینکه دومین بخش پرطرفدار جشنواره هم هست فکر میکنیم به ثبت تاریخی قابلتوجهی در این بخش برسیم. بخش کرونا برای ما بهشدت جای شگفتی دارد زیرا با تازگی خاصی همراه است و ما با مجهولی جذاب مواجه میکند.
این نویسنده و اهل ادبیات در پایان اظهار امیدواری میکند که بعد از برگزاری جایزه جمالزاده به اندوخته ادبی اصفهان اضافه شود: تلاش میکنیم تمام آثار رسیده را که متأسفانه امکان انتشارشان فراهم نیست در دبیرخانه جشنواره حفظ نماییم زیرا گنجینهای قابلتوجه برای شهر اصفهان است.
- ارسال اثر از تمام استانهای کشور به دومین جایزه جمالزاده
دبیر اجرایی دومین دوره جایزه جمالزاده نیز ارسال 1438 اثر به دبیرخانه این جایزه را قابلتوجه میداند.
محمد معماریان میگوید: امسال هم مانند سال گذشته حضور خوب شرکتکنندگان جایزه که حالا همگی اهالی خانواده جمالزاده هستند ما را شگفتزده کرد طوری که متوجه شدیم حتی شیوع ویروس کرونا و توقف و تعطیلی رویدادهای مختلف فرهنگی هنری و تمام امور و مشاغل هم نتوانسته مانع حضور علاقهمندان در جشنواره شود و دوستداران نوشتن فرصت قرنطینه را برای ثبتاحوالشان و گفتگو با زبان ادبیات مغتنم شمردهاند.
او ادامه میدهد: با شیوع ویروس کرونا بخش ویژه آن را در جایزه زیرمجموعه بخش زندگی نگاره و ناداستان ها تعریف کردیم تا علاقهمندان به ناداستان نویسی تجربیات خود را از روزهای کرونا و مواجهه با آن در هر جای جهان در این بخش به ثبت برسانند. مهلت دریافت آثار به جایزه نیز قبلاً تا 25 فروردین اعلامشده بود و تصمیمی برای تمدید زمان دریافت نداشتیم اما تقاضاهای مکرر شرکتکنندگان برای افزایش زمان ارسال آثار، همچنین تقارن برگزاری جشنواره با روزهای کرونایی باعث شد در یک بازه 10 روزه مهلت ارسال آثار را تمدید کنیم و در این زمان بهخصوص روزهای پایانی با ترافیک مراجعه به سایت و حجم بالای ثبتنامها و ارسال آثار مواجه شویم.
. دبیر اجرایی دومین دوره جایزه جمالزاده در ادامه با اشاره به دریافت 1438 اثر در دبیرخانه جشنواره میگوید: بیشترین اثر را در بخش داستان آزاد دریافت کردهایم که شامل 869 داستان است. دومین بخش پرطرفدار امسال جایزه بخش ویژه کروناست که 294 اثر در این بخش ارسالشده است. در بخش داستان اصفهان نیز پذیرای 188 اثر هستیم. همچنین تعداد 87 اثر در بخش زندگی نگارههای اصفهان ثبتشده که مجموع این آثار در مقایسه با آثار ارسالشده به دیگر جوایز ادبی کشور رقمی قابلتوجه بوده و تقریباً برابر با دوره اول جشنواره است و نشان از اقبال عمومی علاقهمندان ادبیات به برگزاری جایزه جمالزاده در اصفهان و جایگاه قابلقبول جایزه دارد.
معماریان سپس به تنوع قابلتوجه ترکیب شرکتکنندگان در این جایزه ملی و فراگیری آن اشاره میکند: از دوره اول اعلام کردیم که جایزه جمالزاده متعلق به تمام نویسندگانی است که درهرجای دنیا به فارسی مینویسند و خوشبختانه در هر دو دوره پذیرای آثاری از نویسندگان فارسیزبان ساکن دیگر کشورها شدهایم. امسال هم شرکتکنندگانی از کشورهای امریکا، نروژ، انگلیس، افغانستان، ترکیه و تاجیکستان داشتهایم و البته تنوع و حضور پرتعداد شرکتکنندگان از استانهای مختلف ایران برایمان در این دوره بسیار قابلتوجه بوده است.
او سپس آنالیز آثار ارسالی از استانهای مختلف کشور را به تفکیک تعداد اثر اینگونه ارائه میکند: طبق انتظار در استان اصفهان با 420 اثر بیشترین آثار ارسالی داریم. تهران با 368 اثر در جایگاه دوم قرار میگیرد. سومین جایگاه شرکتکنندگان دوره دوم نیز از آن خراسان رضوی است که 139 اثر از این استان به دبیرخانه جمالزاده ارسالشده است. تعداد و ترکیب حضور و دریافت اثر از دیگر استانها نیز به این شرح است: فارس 58 اثر، البرز 53 اثر، گیلان 43 اثر، خوزستان 33 اثر، مازندران 32 اثر، آذربایجان شرقی و همدان هرکدام با 25 اثر، کرمان 24 اثر، کردستان 21 اثر، کرمانشاه 18 اثر، قم 17 اثر، یزد 16 اثر، آذربایجان غربی،هرمزگان و گلستان هرکدام با 15 اثر، اردبیل و خراسان شمالی هرکدام 12 اثر، مرکزی، چهارمحال و بختیاری، لرستان و قزوین هرکدام با 10 اثر، زنجان با 5 اثر، سیستان و بلوچستان، سمنان و بوشهر هرکدام با 4 اثر، ایلام و کهکیلویه و بویراحمد هرکدام با 2 اثر و خراسان جنوبی 1 اثر.
15 اثر نیز از شرکتکنندگان ایرانی ساکن کشورهای دیگر و نویسندگان غیرایرانی فارسیزبان دریافت کردهایم.
معماریان در پایان میگوید: تعداد آثار پذیرفتهشده در هر بخش و اسامی راهیافتگان را در اطلاع ثانوی و بهزودی اعلام خواهیم کرد.