ارتقای جایگاه ماماها با عملیاتی شدن نظام ارجاع

عملیاتی شدن نظام ارجاع در همه شهرها و روستاهای کشور، باعث بهبود و ارتقای جایگاه ماماها در نظام سلامت و مراقبت های بهداشتی می شود.

نظام ارجاع خدمات پزشکی شیوه ای برای ارائه خدمات مناسب و موثر درمانی بهداشتی است که در قالب آن بیماران باید بر اساس سلسله ‌مراتب تعریف شده و مشخص به مراکز درمانی مراجع کنند.
نخستین مرحله این روند مراجعه به ' پزشک خانواده' است. این شیوه با هدف ارتقا سلامت عمومی، جلوگیری از مراجعه مکرر و غیرضروری بیماران به مراکز تخصصی و اتلاف منابع در قالب سطح‌ بندی خدمات درمانی اجرا می شود.
محبوبه والیانی روز شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: با پیاده شدن نظام ارجاع و پزشک خانواده بویژه در شهرهای بزرگ، هر مادر دارای یک ماما خواهد شد تا زیر پوشش مراقبت های اولیه قرار گیرد.
وی با بیان اینکه نظام ارجاع و پزشک خانواده تاکنون بیشتر در روستاها و شهرهای کوچک کشور پیاده سازی شده است، اظهار داشت: در این نظام، مادران ابتدا به ماما مراجعه می کنند و اگر با عوارض خاصی مواجه بودند به پزشک متخصص معرفی خواهند شد.
والیانی با اشاره به اینکه این مراقبت ها در همه زمینه های مربوط به زنان از جمله بارداری است، تصریح کرد: پذیرش جامعه نیز برای این موضوع که زنان ابتدا به ماما مراجعه کنند، بیشتر شده است.
رییس انجمن علمی مامایی اصفهان با بیان اینکه در زمان حاضر تعدادی از ماماها در شهرهای بزرگ مانند اصفهان دارای مطب هستند، گفت: در صورت پیاده سازی کامل نظام ارجاع در شهرهای بزرگ، این ماماها در کنار ماماهایی که در مراکز بهداشتی و دولتی مشغول کار هستند، می توانند به خوبی جامعه زنان را زیر پوشش مراقبت های کامل قرار دهند.
والیانی تعداد ماماهای فعال در استان اصفهان را حدود سه هزار و 500 نفر اعلام و اضافه کرد: حدود 300 نفر از آنها دارای مطب هستند.
وی شاخص استاندارد سلامتی برای زنان را وجود یک ماما به ازای هر 10 مادر، خواند و تصریح کرد: این شاخص در کشور ما در زمان حاضر یک ماما برای حدود 100 مادر است.
وی همچنین با بیان اینکه تعداد زیادی نیز دانش آموختگان رشته مامایی داریم که در این رشته مشغول به کار نشده اند، تاکید کرد: اگر بخواهیم استاندارد جهانی مامایی را پیاده کنیم با کمبود شدید نیروی انسانی مواجه هستیم.
علیرضا رییسی معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از عملیاتی شدن سطح یک ' نظام ارجاع پزشکی ' در قالب پرونده الکترونیک از ابتدای تیر سال جاری در کشور خبر داد.
فعالیت طرح نظام ارجاع پزشکی از سال 1384 در مناطق روستایی و شهرهای با جمعیت زیر 20 هزار نفر آغاز شد.
با اجرای طرح در این مدت مسائلی همچون نبود فرهنگ ‌سازی عمومی پیش از اجرای طرح پزشک خانواده، همزمانی اجرای طرح تحول سلامت با نظام ارجاع، مشکلات در شیوه و میزان پرداخت هزینه خدمات به درمانگران شناسایی و رفع آنها پیگیری شده است.

ارسال نظر