کودکان بی‌هویت یکی از مخاطرات جدی اجتماعی هستند

آمارها از تعداد کودکان بی هویت بسیار سیال است، شمار این کودکان از ۸۰۰ هزار نفر تا ۱.۵ میلیون نفر تخمین زده می‌شود و این رقم بسیار بالایی است.

به گزارش ایسنا، ناهید تاج الدین در مورد تصویب کلیات طرح اعطای تابعیت به مادران ایرانی، اظهار کرد: در ایران سیستم اصلی اعطای تابعیت بر اساس قاعده خون و سیستم تکمیلی آن بر اساس قاعده خاک است و تابعیت اصلی در واقع همان تابعیت نسبی ست و تنها از طریق پدر منتقل می شود که لایحه تغییر در قانون اعطای تابعیت قرارست دامنه قاعده خون و تابعیت نسبی را گسترده تر کرده و در این راستا مادران ایرانی دارای همسر خارجی نیز بتوانند برای کودکان خود تابعیت بگیرند و ماده ۹۷۹ قانون مدنی دچار تغییراتی شود.
نماینده مردم اصفهان در مجلس افزود: متاسفانه کودکان بی هویت یکی از مخاطرات جدی اجتماعی در این سال‌ها محسوب می‌شود، کودکانی که به دلیل عدم برخورداری از حقوق اجتماعی، هویتی زیرزمینی و پنهان پیدا کرده‌اند و جبرا وارد چرخه‌ای از مشکلات و مسائل اجتماعی شده‌اند و در بسیاری از موارد خلاء هویتی آنها را برای ادامه زندگی تبدیل به کودکان کار می کند و متعاقب بی هویتی این کودکان شاهد دیگر پدیده ها و آسیب‌های اجتماعی از جمله کودکان کار، کودک آزاری و حتی کودک همسری هستیم که همگی آنها در بستر همین آسیب یعنی بی هویتی به وجود آمده است و تصویب کلیات لایحه اعطای تابعیت به مادران ایرانی در راستای کاهش اینگونه آسیب‌ها است.
دبیر کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: آمارها نیز از کودکان بی هویت بسیار سیال است، شمار این کودکان از ۸۰۰ هزار نفر تا ۱.۵ میلیون نفر تخمین زده می‌شود و این رقم بسیار بالایی است، این کودکان حاصل ازدواج زنان ایرانی با مردان غیر ایرانی هستند، زنانی که اغلب آن‌ها از اقشار محروم جامعه هستند و به دلیل محرومیت و پاره‌ای از ناهنجاری‌ها به صورت صرفا شرعی و حتی بدون اینکه ازدواج خود را قانونی کنند، بدون ثبت ازدواج با مردان غیر ایرانی و اکثرا افغانی، ازدواج کرده‌اند. بر اساس سرشماری های وزارت رفاه ، 14 ملیت شناسایی شده اند که با زنان ایرانی ازدواج‌کرده‌اند و در ایران هستند، اما بچه‌هایشان شناسنامه ندارند که دو ملیت اصلی در این زمینه افغانستانی ها و عراقی ها بوده اند. این افراد غالبا نیز به دلیل بی هویتی و اختفا در حاشیه های شهرها ساکن اند و عملا پدیده حاشیه نشینی را نیز وخیم تر می کنند چه آنکه بزرگترین مخاطره حاشیه نشینان برای امنیت اجتماعی پدیده گمنامی است و کودکان بی هویت گمنام ترین حاشیه نشینان هستند.
تاج الدین خاطرنشان کرد: حال که پس از بیش از بیست سال کلیات این لایحه تصویب شده، امیدوارم کمیسیون های تخصصی خیلی زود وارد جزئیات این لایحه شوند و جزئیات این لایحه نیز پس از به صحن آمدن با رای قاطع نمایندگان و با کمترین تغییرات و اصلاحات تصویب شود.

ارسال نظر