قاچاق همچنان قربانی میگیرد
تولید پوشاک ایرانی این روزها به بدترین وضع خود در ۳ دهه اخیر رسیده و رشد روزافزون واردات بیرویه، قاچاق، موانع تولید و نبود زیرساختهای نوین صنعت پوشاک را به ورطه نابودی کشانده است.
به گزارش تسنیم، سالیان سال است که پوشاک ایرانی با هجمه واردات رسمی از گمرک و قاچاق پوشاک اسمورسم دیرینه را از دست داده و برخی تولیدکنندگان ایرانی هم از بازارهای جهانی دست کشیدهاند و بهمرور زمان ایران به خریدار تولیدات وارداتی تبدیل شده، وقتی این روزها صحبت از لباس و مد در صنعت تولید پوشاک میشود بیشتر نام کشورهای آسیایی و غربی میدرخشد، اما با در نظر گرفتن تاریخ، قدمت پارسی و وجود اقوام مختلف در ایران، نمیتوان زیبایی در رنگ، طرح، مدل و جنس لباسهای ایرانی را نادیده گرفت.
طبق بررسیهای انجامشده در بازار پوشاک ایران، از 1/8 میلیارد دلار پوشاک مصرفی ایرانیها، 6/2 میلیارد دلار آن قاچاق است. سهم واردات رسمی پوشاک حدود 61 میلیون دلار و حدود 3 میلیارد دلار از مبادی غیررسمی وارد کشور میشود، این آمار نشان میدهد حجم عمده عرضه پوشاک قاچاق در بازار داخلی است و دولت باید فکر اساسی برای قاچاق پوشاک کند.
وزارت صنعت برای مدیریت واردات پوشاک و مبارزه با قاچاق برنامههایی را تدوین کرده اما متأسفانه این برنامهها در مرحله اجرا موفق نبوده و حتی شکست هم خورده است.
*خواب سنگین واحدهای تولیدی با واردات غیرقانونی
رئیس اتحادیه پوشاک اصفهان با اشاره به اینکه عرضه پوشاک قاچاق و بیکیفیت خارجی یکی از عوامل اصلی رکود بازار محسوب میشود، گفت: اشباع بازار از اجناس خارجی سبب گوشهنشینی پوشاک داخلی شده است.
ابراهیم خطابخش پیرامون اینکه کالاهای خارجی از دو مسیر قاچاق و گمرک به بازار تزریق میشود که واردات غیرقانونی پوشاک چرخه اقتصاد واحدهای تولید را خوابانده است، اظهار داشت: چنانچه از واردات منسوجات قاچاق به کشور جلوگیری شود و حمایت از واحدهای تولیدی افزایش یابد گردش چرخهای اقتصاد تندتر میشود و اگر خلاف این جریان باشد تبدیل به بازاری برای دیگر کشورها خواهیم شد.
او با بیان اینکه ورود اجناس قاچاق روی تولید داخلی تأثیر بسیاری گذاشته است، افزود: جنس پوشاک ایران مرغوبتر است، اما پوشاک خارجی مانند پوشاک چینی دارای کیفیت و قیمت پایینتری نسبت به پوشاک داخلی هستند و مردم نیز اغلب با فرهنگ خرید پوشاک خارجی، اقدام به خرید این پوشاک میکنند.
رئیس اتحادیه پوشاک اصفهان ادامه داد: در بحث تولیدات داخلی طی سالهای اخیر شرایط بهتری را تجربه کردهایم، اما تا زمانی که با ورود جنس قاچاق مبارزه نشود کاری از پیش نخواهیم برد.
او پیرامون شناسنامهدار شدن پوشاک داخلی، بیان کرد: چنانچه پوشاک داخلی برندسازی و شناسنامهای شوند، مشکلات تولیدکنندگان هم کاهش مییابد.
*رکود بازار ناشی از کاهش قدرت خرید مردم
خطابخش کاهش قدرت خرید مردم را یکی دیگر از عوامل رکود بازار پوشاک بیان کرد و گفت: هرساله قدرت خرید مردم نسبت به سالهای گذشته با کاهش روبهرو میشود بهطوریکه طی سال گذشته با رکود 40 درصدی بازار پوشاک اصفهان روبهرو بودیم.
او با اشاره به اینکه بازار پوشاک امسال هم مانند سال گذشته با رکود مواجه است، اما هنوز نمیتوان درصد این رکود را مشخص کرد، اظهار داشت: باوجوداین، میزان خرید پوشاک از سوی مردم در مقایسه با سالهای گذشته بهشدت کاهش یافته و ما پیشبینی خریدهای بیشتری را در نوروز داشتیم.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان پوشاک اصفهان با اشاره به اینکه دولت باید تدابیری اساسی برای حمایت از تولیدکنندگان پوشاک داخلی داشته باشد، افزود: تولید پوشاک با هزینههای بالایی روبهرو است، ازاینرو باید تلاش کنیم تا تولید را افزایش و هزینهها را کاهش دهیم تا بتوانیم با پوشاک و تولیدات خارجی رقابت کنیم و با حمایتهای مسئولان و دولت میتوان مشکلات این حوزه را برطرف کرد.
او پیرامون اینکه مشکلات صنعت پوشاک فقط مختص این روزها نیست، بیان کرد: در سالهای 64 و 66 تولیدات تولیدکنندگان داخل از 99 درصد به 30 تا 40 درصد کاهش یافت و در حال حاضر شرایط اندکی مناسب شده، البته نمیخواهیم ناامیدی داشته باشیم اما در بخش پوشاک مواد اولیه ما تمام وارداتی است بماند که از سال 94 و 96 تولید داخلی مطلوب شده و اصفهان حرف برای گفتن دارد.
خطابخش گفت: امروز اگر تولیدات داخلی پوشاک افزایش یابد اما هزینههای جانبی همچنان گران باشد بهمرور زمان کیفیت پایین آمده و اجناس تولیدی هم با قیمتهای بالاتر عرضه میشود.
او اظهار داشت: امیدوار به تولید هستیم زیرا تولیدات داخلی جواب داده اما این مسئله در کشور ما با معضلات بسیاری روبهرو بوده و هست و یکی از مشکلات آن قیمت است زیرا در هیچ کشوری قیمتگذاری نداریم و عرضه پوشاک رقابتی است متأسفانه این امر مهم در ایران اجرا نمیشود.
*واردات 100 درصدی مواد اولیه
او با یادآوری اینکه 100 درصد مواد اولیه ما وارداتی است، خاطرنشان کرد: مواد خام قبل از تولید ارزش آن بالاتر از پس از تولیدات است که در این زمینه دچار مشکلاتی هستیم، چنانچه باید واردات مواد اولیه را کموبیش داشته باشیم و با تولیدات داخلی به خودکفایی دست یابیم تا دچار این چالشها نشویم.
خطابخش ادامه داد: در کشورهای دیگر تولیدات آنها ارزشمندتر از مواد اولیه است اما در ایران تولیدکننده مواد اولیه میداند وقتی تولیدات خود را ارائه میکند باید در انبارها انباشته کند چرا که سازمانهای گوناگون و قیمتهای بالا را پیشِرو دارد.
او با اشاره به اینکه کاهش هزینههای جانبی تأثیر مستقیمی بر افزایش تولیدات با کیفیت واحدهای تولیدی دارد، اضافه کرد: سرمایهگذاران با خیالی آسوده سرمایههای خود را در بازار تزریق خواهند کرد و با بهکارگیری جوانان حرفهای و حتی بیکار به تولید امیدوار خواهند شد.
*تشکیل کمیته استانی مبارزه با قاچاق پوشاک
استاندار اصفهان با بیان اینکه بهمنظور افزایش اشتغال، رونق تولید و خودکفایی باید در راستای مبارزه با قاچاق پوشاک قدم برداشت، گفت: کمیته استانی مبارزه با قاچاق پوشاک در اصفهان تشکیل میشود.
عباس رضایی در جلسه کمیسیون هماهنگی، نظارت و مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان یکی از مسئولیتهای مهم مدیران استان را مبارزه با قاچاق کالا و ارز دانست و اظهار داشت: این موضوع از آن جهت اهمیت دارد که تولید انواع پوشاک با اشتغال بالا و با کمترین سرمایهگذاری صورت خواهد گرفت و مسائل فرهنگی نیز در تولید پوشاک اهمیت بالایی دارد.
او افزود: برای اینکه در راستای افزایش اشتغال، رونق تولید و خودکفایی قدم برداریم و از خروج ارز از کشور جلوگیری شود باید در مبارزه با قاچاق پوشاک بهصورت جدی عمل کنیم.
استاندار اصفهان با اعلام تشکیل کمیتهای استانی برای مبارزه با قاچاق پوشاک، بیان کرد: اداره کل اطلاعات، بازرسی، اصناف و تعزیرات حکومتی و دیگر دستگاههای ذیربط در این کمیته حضور خواهند داشت.
او اضافه کرد: در این کمیته بر اساس موازین قانونی و بر اساس هماهنگی مطلوب بین دستگاه قضایی، تعزیرات حکومتی و اداره کل بازرسی در ابتدا به متخلفان تذکر داده میشود و سپس طی یک فرجه زمانی با آنها برخورد لازم صورت میگیرد.
بسیاری از کارشناسان معتقد هستند درصورتیکه مردم به سمت استفاده از تولیدات داخلی روی بیاورند، باز هم میتوانیم به همان شرایط دوران رونق صنعت نساجی اصفهان بازگردیم.