روزهای قرمز کرونایی در اصفهان
شناسایی حدود ۴ هزار مورد جدید ابتلا به کووید ۱۹ و فوت روزانه بالغ بر ۲۵۰ نفر طی چند روز گذشته، وزارت بهداشت را بر آن داشت تا با درخواست از ستاد ملی مقابله با کرونا، ورودی و خروجی ۵ کلانشهر کشور را با اعمال محدودیتهایی ببندد.
با ابلاغ ستادملی مقابله با کرونا تردد در معابر ورودی و خروجی پنج شهر تهران، کرج، ارومیه، اصفهان و مشهد با محدودیت مواجه شد و بر این اساس خروج خودروها با پلاک همان شهر از شهر ممنوع بوده و صرفا خودروهای با پلاک دیگر شهرها امکان خروج را دارند. از طرف دیگر خودروهای با پلاک دیگر شهرها امکان ورود به این پنج شهر را نداشته و تنها خودروهای با پلاک همان شهر اجازه ورود به این پنج شهر را خواهند داشت.
این تصمیم در پی افزایش شیوع افسار گسیخته کرونا در کشور اعمال شده که با نزدیک شدن به تعطیلات پیش رو در کشور، بیم افزایش مسافرت های مردمی و شیوع بیشتر این بیماری احساس می شد.
اصفهان از استان های با شیوع بالای ویروس کرونا است که بر اساس اعلام دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ظرفیت بیمارستان های استان در حال تکمیل شدن است و از چند روز گذشته، برخی بیمارستان های خصوصی نیز به چرخه پذیرش بیماران کرونایی وارد شده اند و حتی یک بیمارستان صحرایی نیز در اصفهان احداث شده است. حالا با محدودیت های تردد که از دو شب گذشته اعمال شده باید دید تاچه حد نگرانی های موجود در مورد شیوع این بیماری در اصفهان رو به کاهش می رود؟
محدودیت ها به منظور کاهش روند شیوع کرونا در استان اصفهان از حدود ۱۵ روز پیش اعمال شد و بر این اساس از دو هفته قبل و با تصمیم ستاد مقابله با کرونای استان اصفهان آموزش در تمام مدارس، آموزشگاه ها و دانشگاه ها به صورت غیرحضوری انجام می شود. تمام دانشگاه های استان تنها به شیوه مجازی مشغول تدریس هستند و صرفا کادر اداری دانشگاه ها در محل حضور دارند.
درحالی که سال تحصیلی جدید دانشگاه آغاز شد، همه دانشگاه ها به شیوه مجازی به استقبال سال جدید تحصیلی رفتند و در این بین دانشگاه ها ابتکاراتی ارائه کردند؛ برای مثال دانشگاه اصفهان با برگزاری تور مجازی تصمیم به آشناسازی دانشجویان جدیدالورود خود دارد و یا دانشگاه صنعتی درنظر دارد در گروه های اندک دانشجویان با فضای دانشگاه آشنا شوند که البته بنا به تصمیم ستاد ملی کرونا است.
مراکز علمی و پژوهشی در استان اصفهان همچون دیگر ادارات و سازمان ها باز هستند و فعالیت دارند، برای مثال شرکت های دانش بنیان همچون دیگر مراکز باز و مشغول فعالیت اند.
وضعیت رعایت شیوه نامه های بهداشتی از طرف مردم اما رو به کاهش بوده و به گفته معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تنها ۵۰ درصد مردم به شیوه نامه های بهداشتی پایبند هستند.
در پی تصمیمات محدودسازی ها به منظور کاهش روند بیماری در استان، فضاهای تفریحی و گردشگری شهر نیز بسته شدند و قرار شد تا ۶۰ درصد چراغ این مراکز خاموش شود، اما این مراکز همچنان شلوغ اند و بیشتر مردم در سطح شهر در تردد هستند. حذف طرح زوج و فرد به خاطر استفاده بیشتر مردم از حمل و نقل شخصی و جلوگیری از سرایت کرونا هم باعث افزایش ترافیک و آلودگی هوای اصفهان شده است.
سخنگوی ستاد استانی مقابله با کرونای اصفهان در مورد ورود به پارک ها در مقایسه با ۲۰ روز پیش از ۶۰ درصد کاهش خبر داده، درحالی که معتقد است آمار دقیقی از ماسک زدن در سطح استان اصفهان وجود ندارد، چرا که درصد رعایت در شهرستان ها متفاوت است، هنوز جریمه خاصی برای ماسک نزدن مردم اصفهان اعمال نمی شود و جریمه نزدن ماسک فعلا در تهران اعمال می شود و در صورت موفقیت، این طرح در سایر استان ها اجرایی می شود.
همچنین طبق اعلام سخنگوی ستاد استانی مقابله با کرونا در اصفهان درحالی که آموزش حضوری در مدارس و آموزشگاه ها ممنوع شد، اما طبق اعلام جدید مقرر شد که این آموزرش ها بعد از ماه صفر به صورت ترکیبی (حضوری- مجازی) پیگیری شود.
در این دو هفته فعالیت تمام مشاغل پر خطر ممنوع اعلام شد، اما با تصمیم جدید این مشاغل می توانند به شرط رعایت شیوه نامه های بهداشتی بعد از ماه صفر فعالیت خود را از سر گیرند. در مورد دورکاری کارمندان در استان هیچ ابلاغ رسمی اعلام نشده و این موضوع برعهده مدیران بخش های مختلف گذاشته شده تا با تصمیمات خود در کاهش تردد کمک کنند.
البته این محدودیت ها مورد توافق اتاق اصناف اصفهان نیست و آنها معتقدند که ترددها در شهر همچنان وجود دارد و با تعطیلی اصناف نمی توان جلوی شیوع کرونا را گرفت.
دستور تعطیلی مراکز فرهنگی و هنری هم از زمستان سال گذشته تا کنون آنقدر تکرار شده که دیگر متولیان این بخشها از اعلام خبر شروع و پایان آن صرفنظر میکنند و این مسئله، که به محض بروز هر اتفاقی در اولین اقدام زنگ تعطیلی فرهنگ و هنر نواخته میشود، همه فعالان این حوزه را آزردهخاطر کرده است.
طی هفته گذشته در ستاد مبارزه با کرونای استان اصفهان مصوب شده بود که این مراکز تا ۱۸ مهرماه تعطیل باشند و دو روز بعد، این تعطیلی تا ۲۵ مهرماه تمدید شد؛ این در حالی است که تئاتر اصفهان از اسفندماه سال گذشته تا کنون پشت درهای بسته مانده و علیرغم اعلام رفع محدودیتها در تاریخ ۲۶ مردادماه، هنوز که هنوز است به خاطر همین تعطیلیهای مداوم و لغو تمرینها، نتوانسته حتی یک اجرای عمومی در سال ۹۹ داشته باشد.
سینماهای استان اصفهان نیز از زمان شیوع ویروس کرونا تا کنون با کمبود مخاطب دستوپنجه نرم میکنند و شنیدن خبر تعطیلی، برای آنها که از ۵۰ درصد ظرفیت مجاز بلیت فروشی، حدود ۳۰ درصد ظرفیت، فروش آن هم به صورت نیمبها داشتهاند، بسیار ناگوار است.
هتلها و مراکز گردشگری و موزهها نیز از این قاعده مستثنا نیستند و وقت و بیوقت تعطیلی آنها اعلام و تمدید میشود حالآنکه به گفته معاون گردشگری استان اصفهان، ازدحامی در این مراکز و مکانها وجود ندارد.
مجموع این عوامل باعث شده که مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان و نیز، معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان طی نامههایی جداگانه خطاب به ستاد کرونا، خواستار آن شوند که در صدور فرمان تعطیلیها واقعگرایانهتر برخورد کنند و بیش از این تعطیلی مراکز فرهنگی هنری و گردشگری این استان را تمدید نکنند.
همچنین با توجه به تمدید تعطیلی اماکن ورزشی از سوی ستاد مبارزه با کرونای استان اصفهان تمام باشگاه ها و اماکن ورزشی شهر اصفهان تعطیل و مسابقات ورزشی نیز بدون تماشاگر برگزار شد.
در ابتدا تیم های هندبال مردان ذوب آهن و سپاهان به منظور شرکت در دور مقدماتی مسابقات لیگ برتر که به صورت متمرکز در تهران در حال برگزاری است عازم این شهر شدند. همچنین دو تیم فوتبال ذوب آهن و سپاهان در دیداری دوستانه و پیش از شروع لیگ برتر به میزبانی سپاهان در ورزشگاه نقش جهان به مصاف یکدیگر رفتند.
باتوجه به افزایش روند شیوع کرونا در اصفهان، مجمع مهم و حساس انتخاباتی هیئت فوتبال استان اصفهان با همکاری و تایید ستاد مبارزه با کرونا استان و برای رعایت پروتکل های بهداشتی و فاصله فیزیکی از سرای ورزشکاران به فضای باز هتل کوثر اصفهان منتقل و برگزار و جلسه سرپرست فدراسیون پزشکی ورزشی و روسای هیئت های استانی به صورت وبینار برگزار شد.