قیمت تخم مرغ دستوری تعیین می شود/حاشیه سودکم تولید راتهدید می کند
قیمت تخم مرغ در حالی به قیمت مصوب رسیده که پرورش دهندگان مرغ تخم گذار همچنان در تامین نهاده ها با مشکل مواجه هستند.

تخم مرغ منبع خوبی از پروتئین، ویتامینها و املاح ضروری است و میتواند به عنوان یک ماده غذایی مهم در برنامه غذایی افراد وجود داشته باشد، یک عدد تخم مرغ به طور متوسط ۷۶ کیلوکالری انرژی دارد و مصرف روزانه یک عدد از این ماده غذایی، سه درصد نیاز انرژی یک مرد بالغ و چهار درصد نیاز انرژی یک زن بالغ را تأمین میکند.
کارشناسان تغذیه و سلامت اعتقاد دارند، که تخم مرغ یکی از کاملترین و ارزانقیمتترین فرآوردههای پروتئینی است، که مصرف روزانه آن به صورت کامل برای افراد توصیه میشود.
تخم مرغ یک منبع غذایی کامل دارای پروتئین، ویتامین «دی»، امگا سه و کولئین است، که مصرف روزانه آن برای رشد و یادگیری افراد به ویژه دانش آموزان لازم است.
سود حاصل از گرانیها به جیب تولیدکننده نمیرود
ارزانی و سادگی پخت یکی از دلایلی است، که این ماده غنی غذایی مورد استقبال اقشار مختلف مردم قرار میگرفت، اما تخم مرغ مدتی است، که دیگر «ارزان» نیست و گرانی قیمت آن نُقل بسیاری از محافل شده است، اما دلیل این گرانیها چیست و اوضاع مرغداران تخم گذار در لابلای نوسانات بازار تخم مرغ به چه صورت است، سوالی است، که یکی از مرغداران شرق استان تهران در پاسخ به آن به خبرنگار مهر گفت: نوسانات اخیر قیمتها سبب تعطیل بسیاری از واحدهای مرغ تخم گذار استان تهران شد.
محمد مظاهری با بیان اینکه نوسانات بازار به نفع تولید کننده نبود، ادامه داد: با افزایش قیمتها تخم مرغ از سبد غذایی بسیاری از مصرف کننده ها رفت و کاهش مصرف سبب وارد آمدن خسارت به تولیدکننده شد.
وی گفت: سود حاصل از گرانیها به جیب تولیدکننده نرفت، اما دود کاهش تقاضا ناشی از این گرانی به چشم مرغداران رفت.
این فعال صنعت پرورش و نگهداری مرغ تخم گذار استان تهران خواستار تعیین سهم ثابتی برای صادرات این محصول شد و گفت: اینکه گاهی با صادرات تخم مرغ در بازار نایاب و گران میشود و گاهی به دلیل نبود متقاضی و خریدار قیمت پایین آمده و محصول روی دستمان باد میکند، درست نیست، چرا که تولیدکننده روی قیمت فروش برنامه ریزی میکند.
وی اضافه کرد: تولیدکننده مجبور است، سویا را در بازار آزاد کیلویی ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان بخرد و ذرت نیز کیلویی سه هزار و ۶۵۰ تومان عرضه میشود، در حالی که قیمت مصوب سویا و ذرت به ترتیب کیلویی دو هزار و ۴۵۰ تومان و یک هزار و ۵۰۰ تومان است.
مظاهری از تأخیر چندین ماهه رسیدن نهادههای دولتی خریداری شده به دست تولیدکنندهها خبر داد و گفت: این در حالی است، که خریدهایی که در بازار آزاد انجام میشود، یکی دو ساعت بعد به دستمان میرسد، اما خرید دولتی چندین ماه زمان میبرد، که این تأخیر جای تعجب دارد.
تعیین دستوری قیمت تخم مرغ آینده تولید این محصول را با مشکل مواجه میکند
در حالی که یوسف خانی، رئیس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی تهران از رسیدن قیمت تخم مرغ به نرخ مصوب در بازار خبر میدهد و در گفتگویی اظهار داشته که هر کیلو ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان و هر شانه تخم مرغ نیز ۲۹ هزار تومان به فروش میرسد، ناصر نبی پور، رئیس هیأت مدیره اتحادیه مرغ تخم گذار استان تهران از آنچه «سرکوب قیمتها توسط دولت» خوانده، انتقاد کرده است و در این زمینه به خبرنگار مهر میگوید: قیمتهای مصوب با واقعیتهای تولید تفاوت دارد.
وی ادامه میدهد: زمانی که برای تولیدکننده با قیمتهای عجیب و غریب نهادهها صرفه اقتصادی در تولید نباشد، وی از تولید دلسرد شده و شاهد کاهش تولید طی چند ماه اینده خواهیم بود.
نبی پور در پاسخ به این سوال که «اگر نهاده مورد نیاز مرغداریها توسط دولت و به قیمت دولتی تأمین شود، نتیجه چه خواهد شد؟» گفت: این خیلی خوب است، اما سایر هزینهها مانند مقوا شانه تخم مرغ و دیگر هزینههای تولید آن قدر افزایش یافته که حاشیه سود تولیدکننده بسیار کم است، ولی باز هم تأمین نهادهها اثر فراوانی بر قیمت تمام شده دارد.
سامانه بازارگاه برای تأمین نهادههای دام و طیور کارآمد نیست
مجلس نیز مدتی است، در خصوص تأمین نهادهها ورود کرده و انتقادات جدی به مسئولین اجرایی دارد، یک عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار تأسف از تناقضات موجود در آمار ارائه شده توسط مسئولان وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: در سامانه بازارگاه ۴۵ روز زمان لازم است، تا نهاده به دست متقاضی برسد و برخی اوقات نیز این نهادهها در خارج از سامانه بازارگاه توزیع میشود و در مجموع در زمینه تأمین نهادههای دام و طیور با مشکلات اساسی مواجه هستیم.
سمیه رفیعی اضافه کرد: بانک مرکزی نیز که اصولاً در نشستهای بررسی وضعیت تأمین نهاده و افزایش قیمت مرغ و تخم مرغ غیبت دارد و این ایراد بسیار بزرگی است، چرا که نقش تأمین ارز در تأمین نهادهها بر کسی پوشیده نیست.
وی عدم ترخیص یک میلیون تُن ذرت از گمرک را مورد انتقاد قرار داد و گفت: ماندن این میزان ذرت برای بیش از ۲۰ روز در گمرک سبب افزایش قیمت در بازار داخلی و وارد شدن فشار بر تولیدکننده و در نهایت افزایش قیمت خواهد شد و همین اتفاقات سبب افزایش قیمت مرغ و تخم مرغ میشود، چرا که تولیدکننده به جای تمرکز بر نحوه و کیفیت تولید باید در پی تأمین نهاده باشد.
این نماینده مردم تهران، ری، اسلامشهر، شمیرانات و پردیس در مجلس شورای اسلامی خواستار نظارت بیش از پیش بر بازار تأمین نهاده و نیز افزایش قیمتهای مرغ و تخم مرغ شد و گفت: انگیزه تولیدکننده برای تولید اگر کم شود و زیرساختها آسیب ببیند، به این سادگیها قابل جبران نیست و لذا باید پیش از آن که دیر شود، فکری برای این امر کرد.
نوسانات قیمت تخم مرغ، افزایش قیمت و سختی تأمین نهاده و عواملی از این دست سبب شده اند، که انگیزه مرغداران تخم گذار برای پرورش این مرغها کاسته شده و این امر زنگ خطری برای صنعت پرورش مرغ تخم گذار است، که میبایست، پیش از آن که دیر شود، برایش فکری کرد.