پنجاه و یکمین کنفرانس بین‌المللی ریاضی در دانشگاه کاشان آغاز به کار کرد

پنجاه و یکمین کنفرانس ریاضی ایران با پیام دکتر منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به میزبانی دانشگاه کاشان آغاز به کار کرد.

به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه کاشان، در متن پیام دکتر غلامی آمده است:
مقام معظم رهبری:
«در زمینه علم، من بر نقطه‌ای خاص می‌خواهم تأکید کنم. یکی علوم پایه است و یکی علوم انسانی. ما به دنیا که نگاه می‌کنیم، می‌بینیم آن چیزی که کشور‌های پیشرفته را توانسته به این اوج و قله برساند، ریاضی، فیزیک، شیمی و علوم زیستی است. ما باید به این علوم بپردازیم. علوم پایه مثل گنج است. علوم کاربردی مثل پول است که توی جیبمان می‌گذاریم و خرج می‌کنیم. اگر علوم پایه نباشد پشتوانة این هزینه کردن از بین خواهد رفت».
یکی از گرایش‌های اصلی ریاضی یعنی جبر از دستاورد‌های ریاضی‌دانان مسلمان و خصوصاً ایرانیان می‌باشد. در دوران تمدن باشکوه اسلامی زمانی که فردی از دنیا می‌رفت به دلیل قوانین جامع و در عین حال پیچیدة شرع مقدس اسلام در مورد ارث، گاهی بازماندگان دچار تنش و اختلاف می‌شدند. موسی خوارزمی برای حل این مشکل به حل معادلات درجة اول پرداخت و از این سیستم به جبر رسید.
معماران مسلمان به دلیل تحریم مجسمه‌سازی برای زیبایی بناها به هندسة اسلامی و نقش و نگارهای جذاب به کمک اشکال هندسه ریاضی پرداختند. ابوالوفا بوزجانی از آن دسته دانشمندانی بود که زندگی خود را وقف چنین مسائلی نمود و ساختن نقوش هندسی که بعدها در حرم‌های مطهر (امام رضا (ع)، حضرت معصومه (علیها سلام) و سایر مکان‌های مقدس یافت می‌شوند حاصل این نگاه به هندسه است.
غیاث‌الدین جمشید کاشانی (که اکنون پارک علم و فناوری دانشگاه کاشان به نام او نام‌گذاری شده است) عمر خود را در محاسبات ریاضی گذراند. وی محاسبات خود را با چنان دقتی انجام می‌داد که الکندی مورخ مشهور، غیاث‌الدین را کامپیوتر قرن پانزدهم نامید. وی عدد پی (π) را تا ۱۶ رقم اعشار صحیح و سینوس یک درجه را تا ۱۱ رقم اعشار صحیح محاسبه نمود. هدف غیاث‌الدین از این محاسبات، مسائلی در معماری شهر کاشان بود. در واقع وی برای محاسبات سردرها و قبه‌ها به این محاسبات رسید.
خوارزمی یکی از ریاضی‌دانان و ستاره‌شناسان مرکز فرهنگی مأمون در بغداد بود. مهم‌ترین کتاب او در ریاضی «المختصر فی حساب‌الجبر و المقابله» است. اروپاییان با ترجمه کتاب‌های خوارزمی او را «الگوریزم» خطاب می‌کردند. از دانشمندان بزرگ دیگر به حکیم عمر خیام نیشابوری، فیلسوف ستاره‌شناس و ریاضی‌دان نیز می‌توان اشاره کرد.
در سال‌ها اخیر، ریاضی‌دانانی چون مریم میرزاخانی نقش بسزایی در عرصه ریاضی جهان و افتخار آفرینی برای جامعة علمی کشور ایران ایفا کرده‌اند. میرزاخانی اولین ایرانی و اولین زنی است که به دریافت جایزة فیلدز (Fields Medal) مفتخر شد.
گردهمایی‌هایی مانند کنفرانس ریاضی ایران، هم‌افزایی علمی، پویایی، تبادل اندیشه‌های نو، تبادلات بین‌المللی و در نتیجه رونق علومی مانند ریاضی را به دنبال دارد. دانشگاه کاشان واقع در شهر کاشان که خواستگاه غیاث‌الدین جمشید‌ها است یکی از دانشگاه‌های موفق کشور، به ویژه در ریاضی و علوم پایه بوده است. اگر چه مجازی برگزار شدن کنفرانس به دلیل شیوع ویروس کرونا، فرصت گرد هم آمدن را از ما گرفت، در عین حال فرصت‌های جدیدی را ایجاد کرد و ما موفق شدیم جمع قابل توجهی از دانشمندان در زمینه‌های مختلف ریاضی را در این کنفرانس داشته باشیم.
برگزاری این کنفرانس بزرگ که شاید به عنوان اولین کنفرانس مجازی با این وسعت باشد، اندوخته‌ای برای استفادة فضای مجازی و برگزاری رویدادهای بزرگ با محتوای بیشتر در مراکز علمی کشور محسوب شود.
دکترغلامی در پایان پیام خود برای تمام کسانی که دل در گرو پیشرفت کشور جمهوری اسلامی ایران بسته‌اند خواستار موفقیت و تندرستی و شادکامی شد.

* پذیرش و ارائه بیش از ۴۵۰ مقاله علمی از محققان و دانشمندان به‌نام ریاضی
دکترسیدعلی رضا اشرفی دبیرعلمی این کنفرانس بین المللی نیز از پذیرش و ارائه بیش از ۴۵۰ مقاله علمی از محققان و دانشمندان به‌نام ریاضی اقصی نقاط جهان در این کنفرانس خبر داد و گفت: در این کنفرانس حدود ۳۳۰ مقاله به‌صورت سخنرانی و بقیه به صورت پوستر ارائه خواهند شد.
وی با اشاره به اینکه این کنفرانس بین المللی بصورت مجازی برگزار خواهد شد خاطرنشان کرد: در این کنفرانس محققان و دانشمندان برجسته ریاضی از دانشگاه های شهیدچمران، شهیدبهشتی، صنعتی شریف، تهران و دانشگاه اصفهان و همچنین سخنرانانی از کشورهای آمریکا، ایتالیا، کانادا، روسیه، هلند، فرانسه، سوئیس، آرژانتین، چین، صربستان، کروواسی، ترکیه، آفریقای جنوبی، کره جنوبی، عمان، عربستان سعودی، هند، رومانی، عراق و جمهوری چک سخنرانی خواهند کرد.
دکتر اشرفی برگزاری کارگاه‌های آموزشی مجازی با موضوع های مختلف، از دیگر برنامه های جنبی این کنفرانس مجازی عنوان کرد و گفت: این کنفرانس با هدف جشن ورود به قرن پانزدهم هجری، بررسی اندیشه‌های ریاضی‌دانان بزرگ تاریخ ایران جهت ایجاد حس احترام و علاقه به کشور در نسل جوان، آشنایی با آخرین دستاوردهای علمی و پژوهشی در علوم ریاضی و آشنایی با قابلیت‌های جامعه ریاضی جهت حل مسائل علمی و صنعتی کشور برگزار می‌شود.
گفتنی است پنجاه و یکمین کنفرانس ریاضی ایران از ۲۷ بهمن ماه جاری به مدت شش روز تا دوم اسفند ماه ۹۹ ادامه دارد.

ارسال نظر