تب کریمه کنگو؛ بیخطر در دام، کُشنده برای انسان
رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی اداره کل دامپزشکی استان کرمانشاه از تب خونریزی دهنده کریمه کنگو به عنوان یک بیماری بی علامت و بیخطر در دام ها و در عین حال خطرناک و کشنده در انسان یاد کرد.
دکتر مجید همتی در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یک بیماری ویروسی کشنده مشترک بین انسان و دام است، افزود: این بیماری با وجودی که در دام بدون علامت بوده و صرفا با ایجاد یک تب خفیف دو تا هفت روزه دیده می شود، اما در انسان علائم خطرناک و حتی کشنده ای دارد.
همتی ادامه داد: تب کریمه کنگو در انسان معمولا با تب آغاز میشود و پس از آن علائمی مثل حالت تهوع، بی اشتهایی، اسهال، استفراغ خونی، ضعف و درد شدید عضلانی و خونریزی زیر پوستی بروز می کند که احتمال مرگ در مبتلایان خیلی زیاد است.
رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی اداره کل دامپزشکی استان کرمانشاه، ادامه داد: تب خونریزی دهنده کریمه کنگو اولین بار در منطقه کریمه اکراین دیده شد و چند سال پس از آن در کنگو شناسایی شد، که با توجه به به همراه بودن بیماری با تب و خونریزی به نام "تب خونریزی دهنده کریمه کنگو" مشهور شده است.
همتی با بیان اینکه دامداران، دامپزشکان، کارگران کشتارگاهها و قصابها در معرض خطر این بیماری هستند، گفت: این افراد در زمان کار باید ضمن رعایت نکات بهداشتی، از لباس کار، دستکش و چکمه مناسب استفاده کنند و سلاخان و کارکنان کشتارگاه نیز باید حین کار از خوردن و آشامیدن پرهیز کنند.
وی همچنین زنان خانه دار را در معرض این بیماری دانست و به آنها توصیه کرد: در زمان قطعه قطعه کردن گوشت از دستکش یک بار مصرف استفاده کنند.
وی مهمترین عامل انتقال ویروس این بیماری را کنه ها عنوان کرد و افزود: از سایر راههای انتقال این بیماری میتوان به تماس با ترشحات، خون و بافت دام و یا انسان آلوده به بیماری اشاره کرد.
همتی با اشاره به احتمال بالای شیوع بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در فصل تابستان، بر سم پاشی بدن دام و جایگاه نگهداری دام زیر نظر کارشناسان دامپزشکی در آستانه فصل گرم سال تاکید کرد و افزود: دامداران در این فصل از سال باید حداقل دو بار با فاصله 15 روز سم پاشی را انجام دهند.
وی با بیان اینکه احتمال انتقال بیماری از طریق مصرف گوشت آلوده وجود دارد، گفت: نگهداری گوشت گرم به مدت 24 ساعت در یخچال باعث از بین رفتن ویروس بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو می شود، چون در این زمان با پروسه جمود نعشی، مقداری از PH گوشت کاهش یافته و این امر باعث از بین رفتن ویروس میشود.