فقری فراتر از مادیات
حسن روانشید | شاید به نظر برسد افت فرهنگ یکی از فقرهای رایج در کشورهای عقبافتاده جهان سوم است اما اینگونه نیست که همین کشورها اگر نگاهی به گذشته خود داشته باشند ازنظر میراثهای تمدن بسیار غنیتر از اغلب سرزمینهایی میباشند که امروز خود را متمدن فرض میکنند درحالیکه بااهمیتترین کمبودها با عنوان فقر را در میان این جامعه باید در کافی نبودن نیازهای تحرکی و تغذیه ازجمله کمبود منیزیم، فسفر، سلنیم، ویتامینهای A ، B ، B3 ، B6 ، منگنز و فیبر دانست که نقش بسیار زیادی در سلامتی بدن دارند تا بتواند ازنظر جسمی و فرهنگی تحرک لازم را داشته باشد، چراکه پزشکان به افراد دارای فشارخون بالا توصیه میکنند کمتر برنج سفید بخورند درحالیکه این محصول اگر به صورت تراریخته نشود منبع مهمی در تأمین منیزیم بدن است که نقش تنظیمکننده فشارخون را دارد. ایران یکی از معدود کشورهای جهان است که دارای بهترین و غنیترین تولیدات برنج است و میتواند تمام نیازهای سلامتی جامعه خود را تأمین نماید. این محصول اگر بدون گرفتن شلتوک استفاده شود به این دلیل که دارای فیبر فراوان است باعث کاهش کلسترول LDL یا همان چربی بد میشود که عامل مهمی در ایجاد بیماریهای قلبی عروقی است. همچنین سبب تنظیم حرکات روده و کمک به گوارش بهتر مواد غذایی مصرفشده میکند و میتواند درعینحال ماده غذایی «گمشده» برای افرادی باشد که نسبت به هرگونه اضافهوزنی نگران هستند و به همین دلیل مصرف برنج را کنار گذاشته و یا با دلهره و اضطراب و شمردن قاشقها میخورند. دانه کامل آنکه شلتوک نامیده میشود دارای چندلایه بههمپیوسته است و خارجیترین آنکه پوسته است طی فرآیندی در شالیکوبی حذف میشود تا برنج قهوهای به دست آید. درواقع این نوع محصول لایه سبوس خود را حفظ میکند. برنج سفید پس از برداشتن این لایه به دست میآید که معلوم میشود همه ارزشها در آن است و این حذف میتواند گرفتاریهای تازهای برای مصرفکننده به همراه داشته باشد. سبوس در رژیم غذایی سلامتمحور نقش ارزندهای را دارد و به همین خاطر هم در فرآیند آرد کردن گندم تأکید بر این است که بخشی از آن باقی بماند تا ارزش غذایی این دانه از دست نرود. خاصیت سبوس برنج هم مفید بودن آن را در رژیم غذایی به اثبات رسانده است، به این دلیل که بخش زیادی از مواد مغذی برنج در سبوس نهفته است. برنج قهوهای به خاطر دارا بودن لایه سبوس از یکسو و انتقال مواد مغذی داخل پوسته رویی به مغز برنج در فرآیندی علمی از سویی دیگر، جزو غلات کامل طبقهبندی میشود و ارزش غذایی بالاتری نسبت به دیگر غلات تصفیهشده دارد. به اعتقاد کارشناسان تغذیه، در فرآیند تبدیل برنج قهوهای به برنج سفید ۹۰ درصد ویتامین B6 ، نیمی از منگنز و فسفر، بیش از نیمی از آهن و همه فیبرهای غذایی و اسیدهای چرب ضروری از بین میروند. بااینکه کارشناسان تغذیه و مراکز تحقیقاتی جهان دهها خاصیت مفید برای برنج قهوهای برشمردهاند و مصرف آن را گام بلندی بهمنظور ارتقا سلامت جامعه به شمار میآورند اما آمارهای رسمی سازمان جهاد کشاورزی نشان میدهد همهساله تنها کمتر از پنج درصد از برنج تولیدی استان مازندران به شکل قهوهای نگه داشته شده و 95 درصد بقیه بهصورت سفید به بازار عرضه میشود. رئیس جهاد کشاورزی این استان اطمینان داده که شرایط تولید برنج قهوهای کاملا مهیاست و هماکنون تمامی شالیکوبیهای آن میتوانند برنج قهوهای تولید کنند و مازندران بیش از ۹۵۰ واحد شالیکوبی دارد که سالیانه یک میلیون و 800 هزار تن شلتوک را به برنج سفید تبدیل میکنند و 350 واحد از آنها کاملا مدرن میباشند. این بررسی نشان از آن دارد که درصد بالایی از بیماریهای رایج حاصل از کمبود ویتامینها در سیستم بدنی آحاد جامعه به دلیل حذف عمدی غذای قالب آنها پس از نان است تا میزان فقر را فراتر از کمبودهای مادیات کند.
ادامه دارد