شمارش معکوس برای گشایش بانک شیر مادر اصفهان
روز گذشته رئیس اداره مامایی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از راهاندازی بانک شیر مادر اصفهان تا دو ماه آینده خبر داد.
گروه جامعه| این در حالی است که سال گذشته رئیس اداره مامایی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از اختصاص 2 میلیارد و 500 میلیون ریال اعتبار به آغاز روند راهاندازی بانک شیر مادر در اصفهان سخن گفته و دراینباره اظهار داشته بود: راهاندازی بانک شیر مادر با هدف کاهش مرگومیر نوزادان و شیرخواران همزمان با 10 استان کشور در دستور کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار گرفته است و روند ایجاد آن در مرحله تأمین زیرساخت شامل فضای فیزیکی، تجهیزات و نیروی انسانی است. زهرا جوانمردی همچنین از برگزاری دورههای آموزشی برای راهاندازی بانک شیر مادر در مرکز آموزشی درمانی الزهرا (س) اصفهان خبر داد و گفت: با آغاز فعالیت این بانک، از مادرانی که برای اهدای شیر اعلام آمادگی کردهاند، آزمایش و تائید سلامت گرفته میشود و آنها بهعنوان اهداکننده میتوانند برای ذخیرهسازی شیر مادر مشارکت کنند. شیر اهداشده از سوی مادران به بانک شیر منتقل میشود و پس از گذراندن فرآیند پاستوریزاسیون برای استفاده در اختیار بخشهای نوزادان و مراقبتهای ویژه نوزادان نارس قرار میگیرد.
این در حالی است که بسیاری از کشورهای توسعهیافته، نوزادان نارس را با شیر اهدایی مادران ذخیرهشده این بانک تغذیه میکنند و استفاده از شیر اهدایی مادران برای نوزادانی که به هر دلیل از شیر مادر محروم هستند نهتنها منجر به نجات جان این نوزادان میشود بلکه در تداوم تغذیه با شیر مادر نیز مؤثر است. بهرهمند نبودن از شیر مادر عامل ١١ درصد از مرگهای نوزادان و کودکان بوده است، اگر تغذیه نوزادان در ٦ ماه نخست زندگی بهصورت انحصاری با شیر مادر باشد، این شیوه سبب نجات جان یکمیلیون نوزاد از چهار میلیون نوزادی میشود که هرسال در جهان جان خود را از دست میدهند.
درواقع ایده راهاندازی بانک شیر مادر در سال 1393 برای نخستین بار در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی مطرح شد. بر اساس این طرح و با هدف ارتقای شاخص سلامت نوزادان پیشبینیشده که در مرکز هر استان یک بانک شیر مادر راهاندازی شود. در همین راستا ابتدای امسال بود که معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به اقدامات صورت گرفته جهت راهاندازی بانک شیر مادر در ایران، این روش را در بهبود سریعتر نوزادان نارس، مؤثر دانست و گفت: تاکنون با آغاز به کار این بانک شیر به شکل آزمونه در استان فارس بیش از ۴۰ نوزاد نارس توانستند با شیر مادر تغذیه کنند.
بانک شیر مادر مشکل فقهی ندارد
دکتر علیرضا رئیسی با اشاره به اهمیت تغذیه نوزاد با شیر مادر گفت: در سطح دنیا با مطالعات صورت گرفته، دیگر شیر مادر تنها منبع برای تغذیه نوزاد شناخته نمیشود، بلکه بهعنوان یک واکسن برای نوزاد بهحساب میآید. این مطالعات نشان میدهد آن دسته از نوزادانی که به شکل نارس به دنیا آمدند و در بخش ویژه بستری بودند و از شیر مادر تغذیه میکردند، نسبت به سایر نوزادان روند بهبود سریعتری داشتهاند. رئیسی با اشاره به دستاوردهای تغذیه با شیر مادر ادامه داد: به همین دلیل بود که ما نیز مشتاق شدیم بر اساس مطالعات علمی به این شیوه رویآوریم و در حال حاضر کشور ایران جزو کشورهای پیشرفته در این حوزه شناخته میشود. این طرح در استانهای کرمانشاه، اهواز و فارس به شکل آزمونه در حال اجرا است و با توجه به نتایج اثربخشی که تاکنون از طرح گزارششده، پیشبینی میکنیم تا پایان سال جاری طرح بانک شیر مادر در ۲۰ دانشگاه علوم پزشکی کشور اجرا شود. او در مورد نحوه اهدای شیر مادران و مصرف آن توسط دیگر نوزادان گفت: مادرانی که مازاد بر نیاز نوزادشان شیر دارند، به شکل داوطلب شیر خود را به بانک شیر اهدا میکنند و پس از نظارت بر پاستوریزه بودن آن، شیر به شکل رایگان در اختیار نوزاد دیگر قرار میگیرد. معاون بهداشت وزیر بهداشت با تأکید بر این نکته که هیچ اشکال فقهی به این روند وارد نیست، افزود: با توجه به استفتا صورت گرفته از مراجع، این طرح مشکل فقهی ندارد و تاکنون نیز در استان فارس ماهانه حدود پنج لیتر شیر به بیش از ۴۰ نوزاد توزیعشده است.
کاهش مرگومیر نوزادان و شیرخواران
این در حالی است که روز گذشته رئیس اداره مامایی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از راهاندازی بانک شیر مادر اصفهان تا دو ماه آینده سخن گفت. زهرا جوانمردی در مورد گشایش بانک شیر مادر در اصفهان، به ایسنا گفت: این طرح باهدف کاهش مرگومیر نوزادان و شیرخواران همزمان با ۱۰ استان کشور در دستور کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرارگرفته است. او در مورد روند ایجاد این بانک در اصفهان گفت: مراحل تأمین زیرساخت شامل فضای فیزیکی، تجهیزات و نیروی انسانی در اصفهان انجام شد. ظرف یک ماه گذشته خرید تجهیزات انجام شده و بهاحتمالزیاد تا دو ماه آینده این مرکز گشایش میشود. رئیس اداره مامایی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بابیان اینکه بانک شیر مادر برای تغذیه نوزادانی که در بخش ویژه بستری میشوند بسیار مؤثر است، تصریح کرد: ثابتشده که استفاده از شیر مادر در رشد نوزادان، مقابله با عفونتها و ترخیص سریعتر تأثیر دارد. فضایی از بیمارستان الزهرا به این مرکز تخصیص دادهشده است. این فضا بهطور کامل آمادهشده، اعضای گروه فوکال پوینت علمی و اجرایی، پروتکلهای اجرایی هم مشخصشده است. تنها خرید تجهیزات این مرکز باقیمانده که دستگاه اصلی و عمده آنکه دستگاه پاکسازی کننده شیر مادر است و تا دو ماه آینده تحویل گرفته میشود. با آغاز فعالیت این بانک، از مادرانی که برای اهدای شیر اعلام آمادگی کردهاند، آزمایش و تائید سلامت گرفته میشود و آنها بهعنوان اهداکننده میتوانند برای ذخیرهسازی شیر مادر مشارکت کنند.