بررسی چالش های تنظیم قرارداد و بهره گیری از خدمات مشاوره حقوقی قرارداد ها
تنظیم قرارداد از جمله مشکل ترین و حساس ترین اعمال حقوقی است. زیرا گاهی یک واژه ساده در متن یک قرارداد می تواند حق و تکلیف زیادی را ایجاد کند یا میزان تعهدات طرفین را به حد زیادی کم و زیاد نماید.
تنظیم قرارداد از جمله مشکل ترین و حساس ترین اعمال حقوقی است. زیرا گاهی یک واژه ساده در متن یک قرارداد می تواند حق و تکلیف زیادی را ایجاد کند یا میزان تعهدات طرفین را به حد زیادی کم و زیاد نماید. لذا چنانچه می خواهید در قرارداد های خود با شکست و یا ضرر مواجه نشوید و به تمامی اهداف مد نظر خود از انعقاد یک قرارداد برسید حتما با یک وکیل و یا شخص متخصص امور قرارداد مشورت نمایید. چه بسیار قرارداد هایی که به دلیل نقص دانش حقوقی و قراردادی لازم، در نحوه تنظیم آن، به بن بست های فراوانی رسیده است و طرفین را ناگزیر از مراجعه به محاکم قضایی، داوری و ... نموده است. از همین رو یک قرارداد خوب و استاندارد و قراردادی که تحت نظر یک وکیل و فرد با تجربه تنظیم شده است، فرصت تخلف و سوء استفاده و نقض عهد را از طرفین آن قرارداد می گیرد. بنابراین بهتر است قبل از آن که شخصا نسبت به این موارد اقدام نمایید، نسبت به دریافت مشاوره حقوقی قرارداد ها اقدام نمایید.
موارد ضرورت اخذ مشاوره حقوقی قرارداد ها
موارد زیر از جمله دلایلی است که ضرورت دریافت خدمات مشاوره حقوقی قرارداد ها را منعکس می نماید:
- قرارداد مهم ترین مدرک برای تنظیم روابط طرفین و تعیین خط مشی ها و حدود و ثغور روابط طرفین است.
- نحوه تنظیم و انعقاد قرارداد از اهمیت فراوانی برخوردار است. چه بسیار قرارداد هایی که به دلیل نقص دانش حقوقی و قراردادی لازم در نحوه تنظیم آن، به بن بست های فراوانی رسیده است و طرفین را ناگزیر از مراجعه به محاکم قضایی، داوری و ... نموده است.
- قرارداد ها بسته به نوع آن ها، از پیچیدگی بسیار برخوردار هستند. مباحث مهم قرارداد ها مانند فسخ، ضمانت اجرا ها و تضامین، نحوه حل اختلاف، تعیین تعهدات هر یک از طرفین و ... مباحثی نیستند که افراد به صرف داشتن دانش عرفی و تجاری و صنفی در حرفه و تجارت خود و بدون برخورداری از اطلاعات قراردادی و حقوقی لازم بتوانند از عهده تنظیم آن ها برآیند.
- بسیاری از صاحبان حرف و تجارت که با دانش صنفی خود قراردادی را تنظیم کرده اند که پس از آن با دشواری های فراوان در مرحله اجرا، تفسیر، حل اختلاف و ... مواجه گشته و بسیار خود را شماتت نموده اند که چرا با بهره مندی از وکیل قرارداد و مشاور حقوقی و قراردادی توانمند و با صرف هزینه ای به مراتب بسیار پایین تر از هزینه شکست قرارداد خود، از ضررهای بعدی جلوگیری ننموده اند.
لزوم مشاوره حقوقی برای تنظیم قرارداد
لزوم مشاوره حقوقی قراردادی توسط مشاور توانمند در امر تنظیم قرارداد ها، مصداق بارز جمله معروف پیشگیری بهتر از درمان است می باشد، چرا که شخص متخصص در تنظیم قرارداد ها، ریزه کاری ها و پیچیدگی های فنی و حقوقی را می بیند که هیچ گاه شخص عادی یا حتی تاجر حرفه ای قادر به رؤیت و پیش بینی آن نیست لذا بحث تنظیم قرارداد ها، بخشی بسیار تخصصی و پیچیده و پر از ظرافت و ریزه کاری است که نگارش یک قرارداد بهینه و مطلوب جز با بهره مندی از یک وکیل متخصص، امکان پذیر نیست.مثلاً در مورد قراردادهای ساختمان سازی یا اجاره و...؛ بنگاه های تجاری همان طور که در قانون به وضوح حوزه فعالیت آن ها مشخص شده است، صرفاً در حد یک دلال و واسطه هستند که طرفین قرارداد را به هم اتصال داده و نقش واسطه و روابط بین طرفین را دارند و پس از آن، کار آنها خاتمه می یابد لذا این افراد هیچگاه از دانش حقوقی مکفی جهت تنظیم قرارداد بهره مند نمی باشند و مراجعه به این افراد صرفاً بایستی در حد شرح وظایف قانونی آن ها یعنی نقش واسطه گری این افراد باشد و هیچ گاه نمی توانند متخصص حقوقی و قرارداد نویس باشند چرا که از ابزار و مقدمات و دانش لازم در این خصوص برخوردار نیستند.
بررسی نکات توسط مشاور حقوقی برای تنظیم قرارداد
جهت تنظیم قرارداد توسط مشاور حقوقی برای تنظیم قرارداد، نکات حقوقی بسیاری لازم است رعایت شود که در صورت عدم رعایت آن ها ممکن است هیچ گاه به نتیجه دلخواه و هدف قرارداد نرسیم یا این که حتی با پیگیری آن در دادگاه نیز به حق و حقوق قانونی خود نتوانیم دست پیدا کنیم پس بهتر است که به یک مشاور حقوقی قرارداد جهت تنظیم قرارداد ها یا وکیل دادگستری متخصص و مجرب در امور قرارداد ها مراجعه نماییم. همانطور که می دانید تنظیم انواع قرارداد های ملکی، مشارکت در ساخت و پیش فروش ساختمان، قرارداد های تجاری و قرارداد های مربوط به شرکت ها هر کدام پیچیدگی های خاص خود را دارد و قوانین و نکات حقوقی خاص در مورد هرکدام وجود دارد که لازم است هنگام تنظیم قرارداد در نظر گرفته شود.
نتیجه گیری
قرارداد یکی از اسناد حقوقی معتبر بوده که در بسیاری از داد و ستد های مالی و غیر مالی اشخاص کاربرد دارد. امضای یک سند کاغذی که می تواند بر زندگی ما تاثیرات مثبت یا منفی غیر قابل تصوری داشته باشد. به همین دلیل نیاز است قبل از امضای هر قرارداد، به طور کامل در مورد عواقب و تبعات آن آشنا شویم. بنابراین بسیاری از افراد و شرکت ها جهت بهره گیری از خدمات مشاوره حقوقی قرارداد ها، قبل از تنظیم قرارداد و یا هر اقدام دیگری با یک مشاور حقوقی برای تنظیم قرارداد مشورت می کنند. در ایام قدیم مرسوم بوده است که برای انجام کاری، قرارداد ها را به صورت شفاهی منعقد میکردند، که این نوع قرارداد ها دچار شبهاتی بود و در آخر کار دو طرف به محکمه های قضایی میکشید. در برخی اوقات نیز قراردادها به صورت کتبی و بدون رعایت اصول نگارش نوشته میشدند که در حین کار باز هم دو طرف به مشکلات حقوقی زیادی برخورد می کردند. اما در این دهه افراد می دانند که باید برای انجام کار و وظیفه، قراردادی با اصول صحیح را نگارش و امضا کنند تا درگیر کارهای حقوقی بعد از آن نشوند. بنابراین امروزه آشنایی با متن قرارداد ها و کسب مهارت و تجربه کافی برای نگارش یک متن قرارداد اصولی از ضروری ترین کارها برای موفقیت در قرارداد نویسی و مسائل حقوقی است.