آیا قرص کلردیازپوکساید اعتیاد آور است؟
با وجود فشار های روانی جامعه شاید کمتر کسی باشد که قرص های آرام بخش را نشناسد و یا از آن استفاده نکرده باشد. یکی از این دارو های آرام بخش، قرص کلردیازپوکساید است که با تأثیرگذاری بر سیستم اعصاب مرکزی، اضطراب و استرس را از بین می برد و شرایط را برای خواب راحت فراهم می کند.
با وجود فشار های روانی جامعه شاید کمتر کسی باشد که قرص های آرام بخش را نشناسد و یا از آن استفاده نکرده باشد. یکی از این دارو های آرام بخش، قرص کلردیازپوکساید است که با تأثیرگذاری بر سیستم اعصاب مرکزی، اضطراب و استرس را از بین می برد و شرایط را برای خواب راحت فراهم می کند.
توجه داشته باشید که مصرف سر خود این داروها خطرناک است و مصرف آن ها تنها باید تحت نظر پزشک متخصص انجام گیرد. فراموش نکنید که در صورت مصرف بی رویه از دارو، امکان اعتیاد به دارو وجود دارد. به همین دلیل پیشنهاد می کنیم با ما همراه شوید تا شرایط اعتیاد به قرص کلردیازپوکساید را به طور کامل بررسی نماییم.
علائم اعتیاد به قرص کلردیازپوکساید
داروهای ضد استرس دارای مکانیزم عمل متفاوتی با سایر دارو های شیمیایی هستند به همین دلیل اگر در مصرف آن ها جانب احتیاط رعایت نشود، ممکن است عوارضی بیشتر از معمول را نشان دهد. یکی از عوارض های قرص کلردیازپوکساید که در اثر مصرف بی رویه و بدون تجویز پزشک به وجود می آید، اعتیاد به دارو است. در ادامه علائم اعتیاد به مصرف دارو را بررسی می کنیم:
- گاهی فرد با استفاده طولانی مدت از دارو احساس می کند که باید دوز بیشتری از دارو را مصرف کند تا به همین اثر بخشی قبلی برسد؛ در این صورت باید گفت که اولین علامت اعتیاد به دارو، خود را نشان داده است.
- در صورتیکه فرد نیاز به دوز بیشتری از دارو پیدا کند باید گفت احتمالا اعتیاد به دارو پیدا کرده است.
- از دیگر علائم اعتیاد به دارو می توان به بروز علائمی مانند سرگیجه و تاری دید در صورت عدم استفاده از دارو اشاره کرد. بر این اساس اگر بیمار به طور ناگهانی مصرف دارو قطع کند با احساسی شبیه به خالی شدن دست و پا همراه می شود و یا اینکه تاری دید پیدا می کند که همگی نشان دهنده اعتیاد به مصرف دارو خواهد بود.
- فراموش نکنید که میزان دوز مصرفی دارو و همچنین طول درمان باید حتما توسط پزشک تجویز شود در غیر این صورت برخی افراد با قطع ناگهانی دارو حتی ممکن است به تشنج و یا توهمات شدید نیز دچار شوند.
چه کسانی نباید از قرص کلردیازپوکساید استفاده کنند؟
- مصرف قرص کلردیازپوکساید برای بیمارانی که در گذشته و یا حال دچار مشکلات کبدی بوده اند، خطرناک عنوان شده است. بر اساس آزمایشاتی که بر روی این افراد صورت گرفته است، مصرف قرص کلردیازپوکساید برای این افراد حتی می تواند خطر کما را در پی داشته باشد.
- دومین گروه از افراد که منع مصرف قرص کلردیازپوکساید دارند، شامل بیماران کلیوی می شود. بر این اساس افرادی که به کم کاری کلیه و یا سایر مشکلات کلیوی دچارهستند، احتمالا حساسیت مغزی به داروهای آرام بخش از خود نشان می دهند بنابراین در زمان مراجعه به پزشک حتما لیستی از داروهایی را که مصرف می کنید، با خود به همراه داشته باشید.
- خانم های باردار و شیرده به هیچ وجه بدون تجویز پزشک نباید از این دارو مصرف نمایند چرا که احتمال آسیب به مغز نوزاد وجود دارد.
- دیگرافرادی که باید در مصرف قرص کلردیازپوکساید جانب احتیاط را رعایت کنند، گروهی هستند که به حساسیت و یا مشکلات تنفسی دچار هستند؛ این افراد باید از عدم حساسیت خود به دارو های آرام بخش اطمینان حاصل کنند.
خطر استفاده طولانی مدت از قرص کلردیازپوکساید
نه تنها مصرف طولانی مدت قرص های آرام بخش بلکه مصرف بیش از اندازه هر نوع قرصی خطر های مختلفی به همراه خواهد داشت که مصرف خود سرانه قرص کلردیازپوکساید نیز از این قاعده مستثنی نخواهد بود. پزشک متخصص معمولا با بررسی شرایط بیمار اقدام به تجویز دوز مناسب از دارو به مدت مشخص می کند اما اگر مصرف این دارو بدون نظر پزشک برای مدت طولانی انجام شود، ممکن است خطراتی همچون مشکلات رفتاری و ادراکی را به همراه داشته باشد.
از دست دادن توان جنسی، اضطراب و استرس بیش از حد، افسردگی، احساس هیاهو، عدم تمرکز و غیره همگی از عواملی هستند که با مصرف بی رویه قرص کلردیازپوکساید ظاهر می شوند. لازم به ذکر است که مصرف دارو تحت نظر پزشک قطعا از بروز این علائم پیشگیری می کند، بنابراین در صورت بروز هرگونه اضطراب و استرس ناگهانی به پزشک متخصص مراجعه کرده و تحت نظر ایشان دارو مصرف نمایید.
و در پایان
قرص کلردیازپوکساید از دسته دارو های بنزودیازپین به حساب می آید که با تاثیر بر سیستم مرکزی اعصاب در درمان دلشوره، اضطراب و استرس به کار می رود. این دارو همچنین توانایی شل کنندگی عضلانی را دارد و به همین دلیل در درمان افرادی که در اثر ترک مشروبات الکی دچار سفت شدگی عضلانی ناشی از مشکلات عصبی شده اند، به کار می رود.
میزان دوز مناسب این دارو و همچنین مدت زمان درمان توسط پزشک متخصص اعصاب و روان تجویز می شود اما گاهی دیده می شود که افراد بدون نظر پزشک و تنها با صلاح دید خود به سراغ استفاده از دارو های آرام بخش می روند که قطعا خطر بزرگی سلامت روانی این افراد را تهدید می کند. لازم به ذکر است که مصرف طولانی مدت و خودسرانه از این دارو ها نوعی اعتیاد به دارو را به وجود می آورد به طوری که پس از مدتی عدم استفاده از دارو، علائم اعتیاد خود را نشان می دهد. اضطراب شدید، افسردگی، عدم تمرکز، خواب پریشان، بی خوابی، گزگز کردن دست و پا، احساس خالی شدن بدن، تشنج و غیره همگی از علائم اعتیاد به قرص کلردیازپوکساید است که با قطع خودسرانه و ناگهانی دارو خود را نشان می دهد.