حریم منارجنبان حفظ شده است

در گوشه‌گوشه شهر تاریخی اصفهان هر از چند گاهی بنایی قد علم می‌کند که حواشی و چالش‌های زیادی برای میراث تاریخی اصفهان به همراه دارد.

حریم منارجنبان حفظ شده است

اصفهان امروز - فاطمه کاویانی | در گوشه‌گوشه شهر تاریخی اصفهان هر از چند گاهی بنایی قد علم می‌کند که حواشی و چالش‌های زیادی برای میراث تاریخی اصفهان به همراه دارد. نمونه بارز آن را می‌توان در ساختمانی که در حریم منظری پل خواجو اصفهان قد علم کرد یا برج جهان‌نمای اصفهان که با ارتفاع غیرمجاز در فاصله 700 متری و در منظر ميدان تاريخی فرهنگی ثبت جهانی شده نقش‌جهان ساخته شد دید. سازه‌هایی که همچون قارچ‌های سمی سلامت میراث‌فرهنگی اصفهان را به خطر می‌اندازند. ساخت این بناها اولین جرقه‌ای که در اذهان روشن می‌کند نوعی ناهماهنگی بین میراث‌فرهنگی و شهرداری است که موجب ارتفاع گرفتن این ساختمان‌ها می‌شود. در آثار تاریخی، حریم، محدوده‌ای است که متولی اثر تاریخی بر اساس ضوابط قانونی برای حفظ اثر تاریخی تعیین می‌کند. حریم آثار تاریخی، باعث حفظ موجودیت و یکپارچگی اثر می‌شود. اما چه اتفاقاتی می‌افتد که گاهی حریم این بناها نقض می‌شود؟ این بار طرح مجتمع تجاری و اداری در نزدیکی منارجنبان اصفهان به سوژه شبکه‌های اجتماعی تبدیل شده است.
رصد دائمی بر روند ساخت‌وساز در حریم بناهای تاریخی
ناصر طاهری، معاون میراث‌فرهنگی اداره کل میراث‌فرهنگی، ‌گردشگری و صنایع‌دستی استان اصفهان نسبت به این موضوع واکنش نشان می‌دهد و می‌گوید: منارجنبان حریم مصوب دارد و این مجتمع در حریم درجه 2 و بخشی از آن حتی در حریم درجه 3 منارجنبان در حال ساخت‌وساز قرار دارد و شرایط و ضوابط را رعایت کرده است. طاهری در ادامه توضیح داد: حریم بناهای تاریخی به این معنی نیست که هر پلاکی در اطراف یک اثر باستانی قرار داشته باشد نباید ساخت‌وساز در آن رخ دهد بلکه به این منظور است که یک سری ضوابط و قوانین را در راستای ساخت‌وساز باید رعایت کنند. او با بیان اینکه بناهای تاریخی اصفهان همگی مورد پایش و نظارت هستند گفت: یگان حفاظت میراث‌فرهنگی در محدوده منارجنبان مستقر هست و در صورت مشاهده هرگونه تخلف با جدیت مقابله خواهد کرد. در ادامه او افزود: در حریم بناهای تاریخی محدودیت ساخت‌وساز اعمال می‌شود اما ممنوعیتی وجود ندارد. طاهری تأکید کرد: برخی از آثار تاریخی همچون برج‌های کبوتر و کاروان‌سراها پیش‌بینی عرصه فضای باز برای آنها صورت می‌گیرد اما سایر آثار تاریخی چنین نیست.
مجوز احداث ساختمان در حریم منارجنبان توسط وزارتخانه صادر شده است
سید سلمان قاضی عسگر، مدیر منطقه 9 شهرداری اصفهان نیز گفت: دفتر حفظ و احیای بناها، بافت‌ها و محوطه‌های تاریخی وزارتخانه میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، طرح مجتمع تجاری و اداری منارجنبان را باتوجه‌به انطباق طرح با ضوابط این بنا تاریخی، تأیید کرده و یعنی حتی اداره کل استان اصفهان هم مستقیما موافقت خود را با احداث این بنا اعلام نکرده است. او تصریح کرد: تمام عملیات خاک‌برداری محدوده نیز بعد از عملیات اکتشاف و دریافت تأییدیه میراث، تحت نظارت ناظران اداره کل میراث‌فرهنگی انجام شده است. قاضی عسگر اظهار کرد: این پروژه مشارکتی شهرداری بوده که سال 99 پروانه ساخت آن صادر شده است و مجوز از وزارتخانه دریافت شده است پیرو آن فریدون الله یاری، مدیرکل میراث‌فرهنگی صنایع‌دستی و گردشگری سابق اصفهان عنوان کرده که کلیات طرح معماری در فاز یک مورد تأیید قرار گرفت و رعایت حریم مصوب منارجنبان به میزان حداکثر ارتفاع 5/10 متر الزامی است. او اضافه کرد: برخی از افراد ادعا کرده‌اند که طبق نظریات کارشناسان معماری ابعاد ستون‌ها ارتفاع ساختمان مذکور بیش از 10 متر خواهد بود این در حالی است که کارشناسان معماری تخصصی در ارائه نظریات ابعاد ستون ندارند و مهندسان عمران می‌توانند نظر دهند. قاضی عسگر گفت: برای زمین حدفاصل پروژه مذکور تا منارجنبان که در حال حاضر بایر و موجب نازیبایی بصری محل شده است و در سفر وزیر میراث‌فرهنگی و گردشگری، مورد انتقاد قرار گرفت، طرح فضای باز شهری طراحی شده است که با طی‌کردن مراحل تصویب و در راستای ارتقای فضای پیرامون بنای ارزشمند منارجنبان، اجرا خواهد شد.
جزئیات ساخت‌وساز در حریم منارجنبان
معاون شهرسازی و معماری شهردار اصفهان نیز چندی پیش در مورد جزئیات ساخت‌وساز این پروژه در حریم منارجنبان گفت: قطعه زمینی واقع در غرب بنای منارجنبان، طی سالیان متمادی مورد بهره‌برداری‌های متنوع، متضاد با موقعیت محل و حتی سوءاستفاده، قرار می‌گرفت؛ به‌طوری که بخشی از آن سال‌ها به‌عنوان پارکینگ استفاده می‌شد، درحالی‌که قسمت غربی آن به محل دپوی نخاله‌های ساختمانی و زباله‌های دورریز شهروندان و حتی معتادان بدل شده بود. وحید مهدویان اظهار کرد: باتوجه‌به موقعیت زمین غرب بنای منارجنبان و اهمیت این بنای تاریخی، طرح‌های متعددی برای اجرا و ساخت ابنیه در این زمین، مورد بررسی قرار گرفت، اما تمام آنها به دلیل رعایت‌نکردن مقررات و مصوبات مربوط به میراث‌فرهنگی و بنای تاریخی منارجنبان در شورای فنی استان رد می‌شد. او افزود: سرانجام در طرح نهایی که ملاک عمل برای اجرا قرار گرفت، ضمن رعایت حریم مصوب تاریخی از نظر نقشه، مقطع و ارتفاع به‌گونه‌ای طراحی شد که با تاریخی بودن این محدوده سنخیت داشته باشد و اصالت و حس فضا را از بین نبرد. مهدویان با بیان اینکه طرح نهایی اجرای پروژه در زمین غرب بنای منارجنبان، توسط یکی از طراحان معمار حرفه‌ای و بنام اصفهان که مشرف به مسائل مرتبط با میراث و دارای تجربه کافی است، پس از انجام چندین اصلاح، ارائه شد، تأکید کرد: این طرح در شورای فنی میراث‌فرهنگی استان مصوب و جهت تأیید و مشورت به شورای فنی وزارت ارسال
شده است.

ارسال نظر