خامفروشی بلای جان صنعت گیاهان دارویی
عمده تولیدات گیاهان دارویی کشور بهصورت خام به خارج از کشور صادر میشود درحالیکه فراوری و صادرات محصولات فراوری شده در این حوزه افزایش ۱۱ برابری درآمد ارزی را برای کشور به همراه دارد.

اصفهان امروز - فاطمه کاویانی | عمده تولیدات گیاهان دارویی کشور بهصورت خام به خارج از کشور صادر میشود درحالیکه فراوری و صادرات محصولات فراوری شده در این حوزه افزایش ۱۱ برابری درآمد ارزی را برای کشور به همراه دارد. سودآوری بالا نسبت به کشت سایر محصولات کشاورزی، کاهش مصرف آب، تولید ماده خام برای صنایع آرایشی، دارویی و بهداشتی، ارزآوری و جلوگیری از خروج ارز برای واردات داروهای خارجی از جمله مزایای کشت گیاهان دارویی در اراضی کشاورزی است. تجارت گیاهان دارویی در جهان اکنون ۱۰۷ میلیارد دلار بوده و پیشبینی میشود تا سال ۲۰۲۵ به بیش از ۴۵۰ میلیارد دلار و سال ۲۰۵۰ به بیش از پنج هزار میلیارد دلار افزایش یابد. باتوجهبه استقبال گسترده از گیاهان دارویی، سرمایه در گردش بازار این گیاهان در جهان
حدود ۱۲۳ میلیارد دلار برآورد میشود که در مقایسه با تمام تبادلات صنعت فرش که سالانه حدود پنج میلیارد دلار است جای بسیاری برای فعالیت در این زمینه وجود دارد. کشورهایی همچون چین، هند، مصر، آلمان و آمریکا از جمله صادرکنندگان عمده گیاهان دارویی و کشورهای آلمان، آمریکا، فرانسه، کره جنوبی و ژاپن از جمله واردکنندگان عمده این گیاهان هستند.
در حال حاضر ۱۱ اقلیم از ۱۳ اقلیم جهان در ایران شناسایی شده و این مهم موجب شده که کشور از شرایط مناسب برای کشت انواع گیاهان دارویی برخوردار باشد. صنعت کشت گیاهان دارویی قادر است به بهترین شکل ممکن شعار امسال را مُحقق کند زیرا این صنعت، بستری مناسب برای حوزه دانشبنیان و تولید است. اما جایگاه استان اصفهان در حوزه گیاهان دارویی به چه صورت است؟ سطح زیر کشت گیاهان دارویی در استان اصفهان تا شهریور سال گذشته سه هزار و ۲۰۰ هکتار است که با تولید ۴۸ هزار تن جایگاه خوبی در کشور دارد از سوی دیگر بیش از ۶۰ گونه از ۸۰ گونه گیاهان دارویی در کشور معادل ۷۵ درصد در استان اصفهان کشت میشود اما باتوجهبه گستره زیر کشت و همچنین تنوع گیاهان دارویی که تنها در این استان کشت میشود نتوانستهایم از این ظرفیت استفادهای در راستای ارزآوری داشته باشیم. بدون شک توسعه صنعت گیاهان دارویی استان اصفهان نیازمند رفع موانع صادراتی و صدور تولیدات به مقاصد مختلف است و این در حالی است که یکی از اصلیترین دغدغههای تولیدکنندگان، کُندی و سختی صادرات بهحساب میآید. با گذر از مشکلات پیش روی صادرات و ارائه تسهیلات میتوان شاهد اتفاقات مطلوبی در کشور بود.