لغو معافیت‌های حقوق ورودی ماشین‌آلات تجهیزات صنعتی، اوضاع را برای تولیدکنندگان نابسامان کرد

جزر و مد تولید در تنگه گمرک

یکی از نارسایی‌ها و چالش‌های پیش روی عرصه تولیدی کشور به سن بالای تجهیزات تولیدی بازمی‌گردد، این مسئله توان تولید انبوه، ارزان‌قیمت و باکیفیت را از تولیدکننده می‌گیرد و به‌تبع آن تولیدکننده نمی‌تواند به بازارهای جهانی نفوذ کند.

جزر و مد تولید در تنگه گمرک

اصفهان امروز - محمد منزه

یکی از نارسایی‌ها و چالش‌های پیش روی عرصه تولیدی کشور به سن بالای تجهیزات تولیدی بازمی‌گردد، این مسئله توان تولید انبوه، ارزان‌قیمت و باکیفیت را از تولیدکننده می‌گیرد و به‌تبع آن تولیدکننده نمی‌تواند به بازارهای جهانی نفوذ کند. تولیدکنندگان برای رفع این معضل اقدام به خرید تجهیزات تولیدی و صنعتی از دیگر کشورها کرده‌اند؛ اما در سال جاری دولت معافیت‌های حقوق ورودی خرید دستگاه‌ها را لغو کرده است. بر اساس بند ص تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کلیه ماشین‌آلات و تجهیزات تولیدی، صنعتی، معدنی و کشاورزی مشمول پرداخت حقوق ورودی شده‌اند. این حکم در اصلاحاتی که مجلس در لایحه بودجه اعمال کرد، وضع شده است. همین عامل سبب شده تا تولیدکنندگان برای رفع نیاز خود در زمینه نوسازی تجهیزات با مشکل روبه‌رو شوند و بسیاری از صنایع از همان ماشین‌آلات قدیمی برای ادامه کار خود استفاده کنند.
سید ناصر موسوی لارگانی در خصوص راهکارهای مؤثر در جهت رونق تولید بیان کرد: جذب سرمایه‌گذاری خارجی و نوسازی تجهیزات و ابزارآلات صنایع مختلف، راهکار مناسبی برای رونق دوباره تولید است. امروزه مشکل اصلی اقتصادی ما به نحوه حکمرانی برمی‌گردد که از گذشته تاکنون وجود داشته و اقدامی برای رفع موانع تولیدکنندگان انجام نگرفته است.او با اشاره به این موضوع که استان اصفهان یک استان صنعتی است اما صنعتگران آن از مشکلات عدیده‌ای رنج می‌برند، خاطرنشان کرد: باید دید چرا از صنایع خاص استان نظیر لوازم‌خانگی و نساجی که برند استان اصفهان هستند؛ هیچ دستگاه دولتی حمایت درستی نکرد. دلیل اصلی تعطیلی مراکز تولیدی، بانک‌ها، سازمان تأمین اجتماعی و اداره مالیات هستند. برخی از مسئولان فکر می‌کنند اصفهان استانی برخوردار است اما این‌گونه نیست، مسئولان باید کمک کنند تا این نگاه از سطح استان برداشته شود و حمایت‌های واقعی از فعالان اقتصادی شکل گیرد.
70 درصد از ماشین‌آلات صنعت نساجی قدیمی‌اند
دبیر کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی اصفهان با بیان اینکه صنعت نساجی در سال‌های گذشته تنها پنج درصد از سرمایه‌گذاری صنعتی کشور را به خود اختصاص داده است، گفت: در سال 90 سهم این صنعت از تولید ناخالص ملی ۱۲ درصد بود که در دو سال اخیر این آمار به 5/8 درصد رسیده است. دلیل کاهش این آمار در طول ۱۰ سال گذشته به فرسودگی ماشین‌آلات صنعتی و تولیدی برمی‌گردد.
سید آرش امامی در ارتباط با این موضوع که اکنون بیش از ۷۰ درصد ماشین‌آلات فرسوده صنعت نساجی فرسوده است، بیان کرد: آخرین باری که دولت جهت نوسازی تجهیزات و صنایع به ما کمک کرد سال ۸۲ بود که یک بسته ۵۰۰ میلیون دلاری را اتخاذ کرد؛ اما از آن سال تا به امروز هیچ حمایتی برای بازسازی و نوسازی تجهیزات از سمت دولت ارائه نشده است.
لزوم تغییر سیاست دولت در جهت نوسازی تجهیزات
رئیس سازمان صنعت و معدن و تجارت استان اصفهان با اشاره به سیاست دولت مبنی بر حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان به‌منظور ساخت ماشین‌آلات تولیدی و صنعتی در کشور اظهار کرد: امروزه شرکت‌های دانش‌بنیان تنها یک درصد از اقتصاد کشور را تشکیل می‌دهند و در حال حاضر نمی‌توانند نیاز جامعه را در این زمینه برطرف کنند.
امیرحسین کمیلی خاطرنشان کرد: سیاست‌گذاری قبلی دولت آن بود که ماشین‌آلات تولیدی و صنعتی از پرداخت ورودی معاف بودند اما برای واردات قطعات یدکی هزینه سنگینی وضع شده بود. اکنون میزان هزینه ورودی بر قطعات یدکی باعث افزایش هزینه ماشین‌سازی در کشور شده است به‌طوری‌که بسیاری از نوسازی و بهسازی تجهیزات صنایع معطل مانده است و باید برای رفع آن سیاست دولت تغییر کند.
مجتبی ملا‌احمدی، یکی از فعالان برتر اقتصادی استان با بیان اینکه در حال حاضر بسیاری از ماشین‌آلات صنایع اصفهان به‌ویژه صنعت نساجی در کشور تولید نمی‌شود و ما ناچار به خرید آن در خارج از کشور هستیم، گفت: با توجه به شرایط تحریمی واردات ماشین‌آلات به کشور مشکل است و ما مجبوریم برای تأمین نیاز خود از کشورهای همسایه ماشین‌آلات خریداری کنیم؛ اما حتی بعد از این خریدها گاها مجبوریم تا ۴۷ درصد به دولت مالیات واردات بدهیم.
بر این اساس به اعتقاد برخی کارشناسان معافیت حقوق ورودی ماشین‌آلات و تجهیزات تولیدی و کشاورزی و صنعتی که در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ برداشته شده، به ضرر بخش‌های تولیدی کشور است. این تصمیم باعث می‌شود نوسازی و مدرن سازی صنعت و به‌روز شدن خطوط تولید و ماشین‌آلات صنعتی به خاطر دریافت حقوق گمرکی انجام نپذیرد. با توجه به اینکه یکی از ضروریات ارتقای تولید ملی و پشتیبانی واقعی از کالا‌های ایرانی به نوسازی و بروز رسانی تجهیزات و دستگاه‌های تولیدی معطوف می‌شود به همین منظور شورای هماهنگی سران قوا می‌تواند در این خصوص ورود کند و به‌صورت موقت تا بررسی همه ابعاد به‌صورت کارشناسی و تعیین تکلیف نهایی موضوع، مانع از اجرا و وصول حقوق ورودی در گمرکات کشور شود.

ارسال نظر