«اصفهان امروز» شرایط عرفی و قانونی تهیه فرم مدارس را بررسی کرد
از زمین تاکید تا آسمان اجبار
ولولهای که در حدود دهه 70 بر سر ملبس شدن دانشآموزان به فرم مدرسه بر پا شد از آن ماجراهایی بود که روز به روز حواشی گستردهتری پیدا کرده و پای اصناف و اکناف بیشتری به آن باز میشد.
ولولهای که در حدود دهه 70 بر سر ملبس شدن دانشآموزان به فرم مدرسه بر پا شد از آن ماجراهایی بود که روز به روز حواشی گستردهتری پیدا کرده و پای اصناف و اکناف بیشتری به آن باز میشد. این ماجرا در سالهای کرونا تا حدود زیادی فروکش کرد و تنها آه تولیدیهای لباس و فرم مدرسه به آسمان رفت که از بابت این تعطیلی رو به ورشکستگی و ضرر بزرگی افتادند؛ اما والدینی که هر دو دسته موافق و مخالف تهیه فرم مدرسه بودند و نیز خود مدارس در این مدت از ماجرا فاصله گرفتند. تا اینکه سال تحصیلی نصفه و نیمه جدید از فروردین آغاز شد و بنا به این موضوع که تنها چند ماه کلاسهای درس و امتحانات برگزار میشود نیازی به تهیه فرم مدرسه نیست.
اما داستان بودن یا نبودن فرم مدرسه در این وضعیت شرایط ویژهای را نمایان کرد. از سویی دانشآموزانی بودند که دو سال از مدرسه رفتن و مقید بودن به قوانین پوشش در فضای مدرسه دور مانده بودند و اکنون قرار دادن ایشان در چهارچوب بر تن کردن لباسهای متعارف سخت شده بود و از سوی دیگر تهیه فرم مدرسه در یک سال تحصیلی کمتر از نصفه و نیمه برای خانوادهها به صرفه نبود.
این موارد را به الزام برگزاری سال تحصیلی پیش رو به صورت حضوری البته در سایه پروتکلهای بهداشتی اضافه کنید که در این شرایط باید معایب و مزایای تهیه فرم مدارس را به صورت جدیتری مقایسه و نسبت به آن اقدام کرد.
اصفهان امروز در بررسی بهتر و دقیقتر این موضوع با رئیس انجمن اولیا و مربیان آموزشوپرورش استان اصفهان که در مرکز این ماجرا قرار دارد گفتگویی انجام داد تا علت اینکه چرا در سال جاری بارها بر اجباری نبودن تهیه فرم مدارس تأکید شده و این مسئله را از وجوه مختلف بررسی کند. شهرام صانعی در ابتدا بیان داشت: پیش از هر چیز باید اشاره داشت که با استناد بر اسناد بالادستی و بر اساس ماده 85 آییننامه اجرایی به صراحت اعلام شده است که تعیین نوع و مدل فرم مدارس بر عهده شورای مدرسه بوده و این مسئله با انتخاب انجمن اولیای مدرسه تعیین میشود. او افزود: در انجمن اولیای مدرسه علاوه بر 5 عضو از اولیا مدرسه، چهار عضو دیگر از جمله مدیر، معاون، نماینده معلمان و مسئول پرورشی حضور دارند اما نکته مهم اینجاست که مدیر مدرسه در این انجمن تنها یک عضو است و تصمیمگیرنده اصلی نیست.
تأکید و الزام یکی نیست
صانعی تصریح کرد: باید بین دو کلمه تأکید و الزام تفاوت گذاشته شود و مردم به این نکته توجه داشته باشند که تأکید مدیران بر تهیه فرم مدرسه تخلف نیست مگر اینکه مدیری در این خصوص اعلام کند که تهیه فرم مدرسه اجباری است؛ که بر اساس اعلام آموزش پرورش اینگونه نیست ضمن اینکه اولیا میتوانند تخلفات مختلف از سوی مدارس از جمله فرم مدرسه را به شماره 124، اداره صنعت معدن تجارت، اتاق بازرگانی، تعزیرات و ... اعلام و پیگیری کنند؛ اما آنچه در این میان اهمیت پیدا میکند چرایی عدم اجبار بر پوشیدن فرم مدارس است که تاکنون اینقدر بر آن تأکید کردهایم.
رئیس انجمن اولیا و مربیان آموزشوپرورش استان اصفهان تشریح کرد: در درجه نخست باید بدانیم علت تأکید مدارس و نیز بسیاری از خانوادهها بر تهیه فرم مدارس چیست و این کار چه مزایایی دارد؟ بدیهی است که تهیه فرم علاوه بر نظمبخشی به وضعیت ظاهری دانشآموزان یک مدرسه، باعث کمک به خانوادهها میشود بهاینترتیب که بهجای تهیه چند دست لباس مختلف مطابق با شئونات محل تحصیل، یک بار هزینه کرده و از این بابت با ضرر کمتری مواجه خواهند بود. او ادامه داد: از سوی دیگر شاهد هستیم که در میان دانشآموزان بهویژه مقاطع دبستان و متوسطه اول در مسائلی مانند چشموهمچشمی و نمایش برندهای خاص پوشاک خود رقابت و فخرفروشی زیادی وجود دارد که این مسئله، هم نظم رعایت شئونات پوشش محل تحصیل را بر هم زده و هم خانوادهها را وادار به هزینه چند برابری در تهیه لباسهای مختلف میکند؛ بنابراین در این جا مشاهده میشود که مزایای تهیه فرم بر معایب آن میچربد. البته اگر این نکته را در نظر بگیریم که مخالفان تهیه فرم مدارس معمولا خانوادههای دارای چند فرزند و یا اولیایی هستند که شاید به لحاظ معذوریت مالی، برای لباس مدرسه فرزندشان تنها یک بار هزینه کنند و به
هر صورت تهیه فرم مدارس برای ایشان هزینه اضافی است که در این رابطه ترتیبی اتخاذ شده است که با در نظر گرفتن تخفیف، کمک خیران و مواردی نظیر این معضل موجود برطرف شود.
چرا تهیه فرم مدرسه اجباری نمیشود؟
در ادامه به نکتهای میرسیم که بارها بر آن تأکید شده و آموزشوپرورش اعلام میکند که تهیه فرم مدرسه اجبار نیست. صانعی در این خصوص پاسخ میدهد همانطور که عنوان شد تأکید بر تهیه فرم مدرسه به دلایل مزایای متعدد آن است اما به دو علت این مسئله به قانون تبدیل نشده و نمیتوان آن را اجباری کرد. این دو علت اشاره دارد که نخست با اجباری کردن این کار در حق خانوادههای ناتوان از تهیه فرم مدرسه ظلم و پایمال میشود و دوم اینکه اگر پدر یا مادری در خصوص تأکید بر تهیه این فرم به دنبال قانون موجود باشد، چیزی برای ارائه وجود نخواهد داشت و نمیتوان ایشان را نسبت به این مسئله قانع و وادار کرد؛ بنابراین این مسئله در ابتدای سال تحصیلی اعلام و بر آن تأکید میشود که بر تهیه فرم مدرسه تأکید وجود دارد امام الزامی نیست. او همچنین اشاره داشت در سالهای گذشته مدارس بر تهیه فرم و قیمتگذاری و موارد غیره نظارت و دخالت مستقیم داشتند اما در شیوهنامههای جدید این مورد بر عهده انجمن اولیای مدرسه گذاشته شده است بنابراین اهمیت زیادی دارد که والدین دانشآموزان با حضور در انتخابات اولیای مدارس با دقت و توجه بیشتری عمل کنند تا از این جهت بتوانند
از آنچه در سرنوشت تحصیلی فرزندانشان تأثیر دارد نتایج بهتری کسب کنند.
ورود بدون فرم مدرسه اما بر اساس شئونات مانعی ندارد
رئیس انجمن اولیا و مربیان آموزشوپرورش استان اصفهان تأکید کرد: با توجه به مجموع آنچه گفته شد میتوان اینطور در نظر گرفت که اگر دانشآموزش بدون فرم به مدرسه مراجعه کند تخلفی نکرده است اما اگر لباس او با شئونات متعارف و طبق شرایط و ضوابط تعیین شده نباشد مدیر امکان جلوگیری این دانشآموز از ورود به مدرسه را خواهد داشت.
دغدغههای تغییر کرده وضعیت ظاهری دانشآموزان
سالهای سال بود که دختران و پسران مدرسهای بدون درگیر شدن والدین با مسائلی همچون فرم مدرسه، فرزندان خود را با مانتوهای مشکی و سرمهای بلند و پیراهن و شلوارهای پارچهای روانه مدرسه میکردند و دغدغه دانشآموزان بهویژه دختران تجمع در صفهای طولانی برای معاینه ناخنهای بلند، حجاب نامتعارف و یا آرایش صورت و غیره بود و اگر خطای نابخشودنی در این مورد مشاهده میشد ناظم و معاون با منزل دانشآموز تماس گرفته تا به مدرسه مراجعه کرده و او را به خانه ببرد. این روزها در لابهلای تغییرات زیادی که در نحوه پوشش و رفتار و اختیارات دانشآموزان مشاهده میکنیم که نظارتی نه چندان به قوت گذشته بر آن وجود دارد، تهیه یا عدم تهیه فرم مدرسه شاید کمترین دغدغه موجود در مسیر تحصیل فرزندان باشد که سود و زیان جانبی آن اقتصادی بودی و بیشترین تأثیر را بر تولیدیهای لباس دارد...