پیدا کردن ۳۰ هزار لوح گلی در کاوش تخت جمشید
عضو کمیته ثبت جهانی یونسکو با اشاره به پیدا کردن ۳۰ هزار لوح گلی در کاوش تخت جمشید، گفت: ضابطه اینکه به هر اثری صنایع دستی و اثر هنری میگوییم ضابطهای مشترک است و مادر صنایع دستی در ایران هنر کهن ایران است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم ازاصفهان، محمد حسن سمسار در همایش "اصفهان مهد صنایع دستی ایران" با اشاره به حقانیت فرهنگ و تمدن ایرانی اظهار داشت: مبانی فرهنگ و تمدن ایرانی باور به یکتا پرستی است، هر کس ستایش خداوند را و توصیف آن را با لفظ و کلمات خود صورت میدهد، همه گویندگان و نویسندگان توصیف وحدانیت و عظمت خداوند را براساس حالت اندیشه و دانش خود توصیف کرده است.
وی افزود: شیخ بهایی در 2 بیتی "زاهد نکند گنه که قهاری تو.." خداوند را بسیار زیبا توصیف کرده، حقیقت موجود در این 2 بیت نشان میدهد که رابطهای ناگسستنی میان ایرانیها و خالق مطلق جهان وجود دارد که نشان از یکتاپرستی همیشگی ایرانیها دارد.
عضو کمیته ثبت جهانی یونسکو خاطرنشان کرد: اصفهان مرز سرزمین پادشاهی ماد بوده و در دوره اسلامی اصفهان به پایگاه اصلی 2 سلسله بزرگ و نامدار صفویان و سلجوقیان تبدیل میشود، یکی از معتبرترین تاریخهای ایران تاریخ تبری است که در نوشتههای تبری آمده زمانی که هرمزان فرمانده ارتش ایران اسیر اعراب میشود خلیفه دوم سوال میکند که ما به کدام بخش حساس ایران میتوانیم دست یابیم.
وی تصریح کرد: هرمزان مثلی را برای خلیفه دوم می زدند و میگوید سرزمین ایران مانند یک پرنده بال گشوده است که سر این پرنده اصفهان است، البته این داستان تبری را نمیتوان دقیق دانست به این دلیل که بخشی از تاریخ میتواند تخیل افراد باشد اما مهمترین مسئله این است که اصفهان جایگاه بسیار بالایی در همه ادوار داشته است.
سمسار بیان کرد: زمانی که از تمدن صحبت میکنیم منظور ما تنها ساختار شهری نیست بلکه مدنیت بخشی از فرهنگ است که پشت این ساختار شهری بر مردم حکومت میکند، در اصفهان ما هیچگاه باستان شناسی و کاوش ندیدهایم به این دلیل که شهر همیشه پابرجا بوده لایهها پنهان مانده تا اصفهان به یکی از قدیمیترین شهرهای فلات ایران تبدیل شود.
وی گفت: از سده سوم میلادی اصفهان شهری توام با فرهنگ بوده، فرهنگ ظواهر آشکاری دارد که یکی از آنها کتابخانه است و شهری که دارای کتابخانه بزرگ و غنی بوده نشان از این دارد که شهری فرهنگی را شاهد هستیم، 2 شهر جندی شاپور و اصفهان از این منظر بسیار مشهور هستند.
عضو کمیته ثبت جهانی یونسکو اظهار داشت: 2 حادثه مشابه در ایران و در عصر معاصر رخ داده که یکی از آن الواح تخته جمشید بوده و 30 هزار لوحه گلی پیدا شد که در آن ها آمار مخارج تخت جمشید به خط میخی بابلی نوشته شده و بخشی از آن ها در شیکاگو بوده و خوانده شده است.
وی افزود: اصفهان در هنر و بازرگانی جایگاه ویژهای دارد و بسیاری از فرهنگها از گذشته به امروز رسیده و خط بازرگانی اصفهان از 5 قرن گذشته وجود داشته و به قول نویسندگان جغرافیای تاریخی آنچه در اصفهان یافت می شد نوادری بود از هنر جهانی که به اقسام مختلف دنیا برده میشد و اصفهان با چنین فرهنگی رو به رو بوده و چنین فرهنگی را ارائه می کرده است.
سمسار خاطرنشان کرد: فرهنگ اصفهان در هر شاخه خود دارای مکتب است و به این ترتیب اصفهان جایگاه تمدنی جامعی دارد، 2 دوره سلجوقیه و صفویان افتخار اصفهان و کشور هستند و پس از این 2 دوره شاهد دوره نزول اصفهان هستیم و پس از سلجوقیه حمله مغول و پس از صفویه دوره قاجاریه اصفهان را از اوج خود دور کرده است.
وی تصریح کرد: صنایع دستی مانند دیگر هنرها ردههای خاص خودش را دارد، نقل است که در گذشته بازار اصفهان 2 کالا وجود دارد که به نقاط مختلف جهان برده میشوند که نخست فرش و پس از آن بافتهای اصفهانی است، باقی مانده هنر اصفهان در صنایع دستی مشهودتر است.
عضو کمیته ثبت جهانی یونسکو بیان کرد: صنایع دستی ایران به سبب نیاز طبقات مختلف جامعه سخته شده و در اوج صنایع دستی اثری را که صنایع دستی می نامیم با اثر هنری تفاوتی ندارد و می تواند در جایگاه یک اثر هنری باشد، ضابطه اینکه به هر اثری صنایع دستی و اثر هنری میگوییم ضابطهای مشترک است و مادر صنایع دستی در ایران هنر کهن ایران است.
وی گفت: صنایع دستی باید بخشی از هنر مردم به شمار آید البته در دنیای امروز صنایع دستی به عنوان کالای دستی کاربرد دارد، صحبت های درباره هنر اصفهان شامل ضرب المثل مشهور زیره به کرمان بردن است.
به گزارش تسنیم در پایان این برنامه از 6 کتاب رجال و مشاهیر اصفهان، ثواره بری در بناهای تاریخی ایران، پیوند هنر و هویت ایرانی در عصر تیموری، هنرمندان و صنعتگران در دوره تیموریان، سفالینههای ایران در موزه آستان مقدس حضرت معصومه(س) و فراز و فرود نساجی در اصفهان رونمایی شد.