چالش ایمنی در مدارس غیردولتی
امنیت دانشآموزان در مدرسه به صورت بسیار ویژهای به استحکام بناها مرتبط میشود به همین دلیل نگرانیهایی در مورد وضعیت ایمنی مدارس قدیمی و همچنین مدارس غیردولتی همچنان وجود دارد.

اصفهان امروز - شهین اصلانی
امنیت دانشآموزان در مدرسه به صورت بسیار ویژهای به استحکام بناها مرتبط میشود به همین دلیل نگرانیهایی در مورد وضعیت ایمنی مدارس قدیمی و همچنین مدارس غیردولتی همچنان وجود دارد.
ساختمانهایی که قبل از تصویب آییننامه ۲۸۰۰ ساخته شدهاند، در برابر انواع مخاطرات بهخصوص زلزله و آتشسوزی فاقد اصول ایمنی هستند و یکی از مشکلاتی که در مورد ایمنی مدارس وجود دارد، همین موضوع است.
گاهی شاهد آن هستیم که ساختمان مسکونی با قدمت حتی بیش از ۶۰ سال به عنوان مدرسه اجاره شده است و دانشآموزان در آن تحصیل میکنند بدون اینکه بدانند این امر چه خطراتی دارد. در این راستا لازم است که وزارت آموزشوپرورش نظارتهای خود را افزایش دهد و ارائه مجوز به مدارس غیرانتفاعی با حساسیت بیشتری انجام شود.
باید در صدور مجوز مدارس غیرانتفاعی نیز مسائلی نظیر مجاورت مدرسه در حریم گسل، قرارگیری در مجاورت مسیل و موارد اینچنینی موردتوجه قرار بگیرد. در قانون نهاد یا ارگان متولی و مسئول این اقدامات مشخصشده از طرفی دیگر لازم است که شهروندان و خانوادههای دانشآموزان نیز نسبت به ایمنی مدارس حساس بوده و اگر مواردی از نقص ایمنی را مشاهده میکنند، حتما از مدیر مدرسه پاسخ خواسته و پیگیر این موضوع باشند.
تحصیل بیش از 152 هزار دانشآموز در مدارس غیردولتی استان اصفهان
علی حمیدی رئیس اداره مشارکتها و امور مدارس غیردولتی استان اصفهان با اشاره به فعالیت 1297 مدرسه غیردولتی با بیش از 152 هزار دانشآموز در استان اصفهان، در خصوص وضعیت ایمنی مدارس غیردولتی، اظهار میکند: یکی از ارکان مهم صدور مجوز برای مدارس غیردولتی تائیدیه سازمان نوسازی مدارس است.
او میافزاید: مدارس غیردولتی در مرحله دریافت مجوز به سازمان نوسازی مدارس به عنوان یک مرکز تخصصی در امر ساختوساز مدارس غیردولتی معرفی میشوند و این مرکز پارامترهای مدنظر خود را که در سالهای اخیر سختگیرانهتر هم شده است به واحد خواهان مجوز اعلام میکند.
رئیس اداره مشارکتها و امور مدارس غیردولتی استان اصفهان با بیان اینکه مدارس غیردولتی باید پارامترهای مدنظر را کسب کنند، ادامه میدهد: مجوزهای سازمان نوسازی مدارس یکساله یا دوساله صادر میشود و این سازمان تعداد مشخصی دانشآموز برای هر مدرسه با توجه به متراژ و ویژگیهای فیزیکی بنا و استحکام سازه موردنظر که به عنوان مدرسه از آن استفاده میشود، تعیین میکند که ثبتنام بیش از این تعداد تخلف است.
بازدیدهای دورهای اداره نوسازی از مدارس غیردولتی
او با بیان اینکه هر دو سال یکبار مدارس پس از بازدیدهای اداره نوسازی مدارس باید این مجوز را تمدید کنند، میافزاید: همه مدارس بین دو تا سه بار در سال توسط آموزشوپرورش بازدید میشوند و بازرسان آموزشوپرورش غیردولتی هم موارد مطرح شده سازمان نوسازی را در بازدیدهای خود مدنظر قرار میدهند.
رئیس اداره مشارکتها و امور مدارس غیردولتی استان اصفهان با اشاره به تدوین شناسنامه ایمنی ساختمان در سازمان نوسازی برای مدارس، تصریح کرد: اطلاعات احصاء شده توسط سازمان نوسازی پس از بازدیدهای به عمل آمده به صورت یک شناسنامه بایگانی میشود.
قدیمی بودن ساختمان مبنی بر بیتوجهی به استحکام سازه نیست
او در خصوص ارزیابی مدارس غیردولتی استان اصفهان، اظهار میکند: بافت شهری اصفهان به سمت انبوهسازی میرود و منازل مسکونی جدید که شرایط تغییر کاربری برای ایجاد مدرسه را داشته باشند نداریم و تعداد منازل جدید ساخت در شهر اصفهان کم است و ساختمانهایی که حائز این شرایط باشند عمری بیش از 20 سال دارند و این قدیمی بودن مبنی بر این نیست که به استحکام سازه بیتوجه هستیم چراکه خود اداره نوسازی محدودیتهای بسیاری برای ایمنی این نوع مدارس در نظر گرفته است.
حمیدی ادامه میدهد: برای ایمنی مدارس در بحث آتشسوزی یا زلزله سختگیری بسیاری میشود برای مثال در مورد گرمایش مدارس غیردولتی وجود بخاری در مدارس ممنوع بوده و موتورخانه و پکیج جایگزین موارد قدیمیتر شده است و همه مواردی که مدنظر نوسازی مدارس است توسط آموزشوپرورش هم تأکید میشود.
او تصریح میکند: مدارس غیردولتی در تمام استانهای ایران وضعیت مشابهی دارند چراکه در ساختمانهای مسکونی دایر میشوند، اما اتفاق جدیدی که در حال رخ دادن است اینکه مجموعههای حقوقی که در پی تأسیس مدرسه هستند بیشتر خواهان ساختمانسازی و تأسیس مدرسه در ساختمان جدید هستند و امیدواریم این اتفاق فراگیر شود.
چالش منابع مالی بر سر راه مدارس غیردولتی
رئیس اداره مشارکتها و امور مدارس غیردولتی استان اصفهان در خصوص چالشهای پیش روی مدارس غیردولتی اظهار میکند: مدارس غیردولتی بهخصوص مدارس با مالک حقیقی بیشتر با مشکل منابع مالی روبهرو هستند و در وهله اول برای تأمین مکان مدرسه با توجه به بالا بودن اجاره ساختمان یا قیمت زمین با مشکلات بسیاری مواجه هستند.او با تأکید بر اینکه مدارس غیردولتی باری از دوش آموزشوپرورش برمیدارند، میافزاید: مدارس غیردولتی عموما در وضعیت کنونی تنها میتوانند امورات روزمره خود را تأمین کنند هرچند برخی مدارس به سوددهی هم رسیدند اما بیشتر آنها توان تأمین بیشتر از امورات خود را ندارند و بسیاری از تسهیلاتی که باید مهیا میشد به سبب کمبود اعتبارات تأمین نشده است و این باعث چالشهایی پیش روی مدارس غیردولتی شده است.
حمیدی با تأکید بر اینکه توجه به ایمنی مدارس جزو واجبات است، میگوید: در چند سال اخیر با توجه به حوادثی مانند متروپل توجه به ایمنی سازه و استحکام آن بیشتر شده است و اکثر مدارس ما بیمه مسئولیت مدنی و ساختمان خود را برقرار کردند درعینحال قوانین حوزه ایمنی مدارس در بحث ساختمانها هم سختتر شده است.او خاطرنشان میکند: درصد ناایمنی مدارس را باید از اداره کل نوسازی مدارس سؤال کرد چراکه این موضوع در تخصص آنهاست شاید یک مدرسه ظاهر خوبی داشته باشد اما از نظر کارشناسان اداره نوسازی مدارس ویژگیهای لازم در بحث ایمنی را نداشته و مورد تائید نباشد.
سیستم گرمایشی مدارس تا صددرصد ایمن شده است
منصور شیشهفروش مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان، در مورد وضعیت ایمنی مدارس استان اصفهان، اظهار میکند: سیستم گرمایشی مدارس تا صددرصد ایمن شده است و اداره نوسازی مدارس دو سال تلاش کرد تا سیستم گرمایشی مدارس را استاندارد کند.
او میافزاید: برای برخی مدارس که به علت فرسودگی یا تأثیرات فرونشست دچار مشکلاتی شده بودند در سفر رئیسجمهور به اصفهان اعتباراتی در نظر گرفته و تأکید شد اقدامات لازم در جهت تخریب یا بازسازی این مدارس توسط نوسازی مدارس انجام شود.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان تصریح میکند: دستورالعملی به عنوان «مدرسه ایمن» را در تابستان به آموزشوپرورش ابلاغ کردیم که تمام مدارس را از نظر ایمنی بررسی کردند و استانداردهای لازم را رأی آنها اعلام کردیم. او میافزاید: هشتم آذرماه هم بیست و چهارمین مانور زلزله و ایمنی با همکاری هلالاحمر و آموزشوپرورش در مدارس استان همزمان با کشور برگزار شد که برای پناه گیری صحیح در مواقع زلزله و خروج اضطراری سریع از کلاسها را در این مانور آموزش دیدند.