در باب شگفتیهای این تنفس
خاله جان سالهاست که آسم دارد. مادربزرگ هم داشت، اصلا بهخاطر همین مشکلات تنفسی از دنیا رفت. نفس خاله بند آمده و سهنفری دنبال اسپری او میگردیم. دخترخاله پیدایش میکند.
خاله جان سالهاست که آسم دارد. مادربزرگ هم داشت، اصلا بهخاطر همین مشکلات تنفسی از دنیا رفت. نفس خاله بند آمده و سهنفری دنبال اسپری او میگردیم. دخترخاله پیدایش میکند. بعد از اینکه نفس خاله جا آمد دخترش روبهروی ما مینشیند و میگوید که دارد کتاب جالبی درباره تنفس میخواند که نویسنده آن یک روزنامهنگار آمریکایی است که سال 2020 آن را منتشر کرده است. به اتاقش میرود و با کتابی زردرنگ بیرون میآید. «تنفس: علم جدید و هنری ازیادرفته» با ترجمه شبنم اسماعیلی را نشر میلکان منتشر کرده است.
میگوید که «جیمز نستر» این کتاب را در پی بهبودی کاملش از بیماری ذاتالریه و پس از شرکت در کلاسهای تنفس نوشته است. کتاب که حاصل سالها تحقیقات نویسنده است از اهمیت بسیار عمل تنفس حرف میزند. کتاب میگوید که صرفنظر از اینکه چه چیزی میخوریم، چقدر ورزش میکنیم، ژنهای ما چقدر قوی هستند، چقدر لاغر، جوان یا عاقل هستیم تا زمانی که درست نفس نکشیم، هیچیک از این موارد اهمیت نخواهند داشت. کتاب «تنفس» با استفاده از متون پزشکی مربوط به هزاران سال قبل تاکنون، و با بهکارگیری آخرین پژوهشها در عرصههای ریهشناسی، روانشناسی، بیوشیمی و فیزیولوژی انسان، تصورات ما را از یکی از پایهایترین عملکردهای زیستشناختی بدن دگرگون میکند.
خاله جان و من سراپا به حرفهای دخترش درباره نفسکشیدن که نویسنده آن را «هنر و علم گمشده تنفس» مینامد، گوش میدهیم. خاله میپرسد که چرا هنر گمشده؟ و از متن کتاب میشنویم: «زیرا بسیاری از این یافتههای جدید اصلاً جدید نیستند. بیشتر تکنیکهایی که بررسی خواهم کرد صدها و گاهی هزاران سال پیش کشف شده بودند. آنها ایجاد و بعد ثبت و فراموش شده بودند، سپس در زمانی دیگر در فرهنگی دیگر کشف و دوباره فراموش شدهاند. این جریان قرنها ادامه داشته است.»
با توضیحات جالب او اطلاعات، آگاهی و شگفتی ما درباره عمل تنفس که اینقدر آن را ساده میدانستیم و اصلا به آن فکر نمیکردیم، بیشتر میشود. خاله از دخترش گله میکند که چرا زودتر این کتاب را معرفی نکرده و دختر میگوید که تازه دو روز پیشخواندن کتاب را تمام کرده. مهمان شنیدن جملاتی از متن برای بخش پایانی معرفی کتاب میشویم. به طور میانگین خواننده این کتاب تا زمان اتمام آن دههزار بار نفس خواهد کشید. اگر کارم را درست انجام داده باشم، درست از همین حالا، با هر نفسی که میکشید درک عمیقتری از تنفس و بهترین روش انجام آن خواهید داشت. بیست بار در دقیقه، ده بار، از راه دهان، بینی، نایشکافی یا لوله تنفسی، اینها همه یکسان نیستند. طرز نفسکشیدن ما واقعاً اهمیت دارد.
زمانی که هزارمین نفس را میکشید، متوجه میشوید که چرا انسانهای مدرن تنها گونهای هستند که به طور مزمن دندانهای ناصاف دارند و دلیل ارتباط آن با تنفس چیست. شما خواهید دانست که چگونه توانایی ما در نفسکشیدن در طول اعصار روبهزوال رفته است و اینکه چرا اجداد غارنشین ما خروپف نمیکردند. شما داستان دو مرد میانسال را پی خواهید گرفت که با سختی در یک تحقیق پیشگامانه و آزارطلبانه بیستروزه در دانشگاه استنفورد شرکت میکنند تا این باور قدیمی را که راه تنفسی - دهان یا بینی - کماهمیت است، بیازمایند. برخی از مسائلی که خواهید آموخت روز و شب شما را خراب خواهند کرد، مخصوصاً اگر خوروپف میکنید، اما در نفسهای بعدی چاره و درمان را پیدا خواهید کرد. زمانی که سه هزارمین نفس را میکشید، پایه و اساس تنفس نیروبخش را آموختهاید. این تکنیکهای آهسته و طولانی در دسترس همه قرار دارند؛ پیر و جوان، بیمار و سالم، ثروتمند و فقیر. این تکنیکها هزاران سال در هندوئیسم، بودیسم، مسیحیت و دیگر ادیان تمرین و پیگیری شدهاند، اما ما بهتازگی آموختهایم که میتوانند فشارخون را کاهش دهند، عملکرد ورزشی را افزایش دهند و در سیستم ایمنی تعادل ایجاد
کنند.