فرونشست زمین در دشت مهیار اصفهان و خطر آسیب دکل های برق

6 دکل برق فشار قوی در دشت مهیار به دلیل نگرانی از فرونشست زمین جابجا شده اند که حکایت از تشدید خطر فرونشست زمین در اصفهان دارند.

فرونشست زمین در دشت مهیار اصفهان و خطر آسیب دکل های برق
در مطالعات زمین‌شناسی به فرونشست زمین «مرگ پنهان زمین» گفته می‌شود.
پیامدهای فرونشست زمین به شکاف‌های مارپیچ و عمیق در دشت منجر می‌شود که در نهایت با آسیب به زیرساخت‌های شهری و برون‌شهری، راه‌ها و دیگی زیرسازه‌ها همراه است. فرونشست زمین جبران‌ناپذیر است و تشدیدکننده پدیده‌های طبیعی دیگری همچون زلزله و سیلاب. فرونشست تخریب‌گر هم است و مناطق شهری و روستایی را درگیر و جاده‌ها و سیستم‌های حمل و نقل را ویران می‌کند.

از 31 استان کشور، 18 استان در مناطق با خطر بالای فرونشست قرار گرفته و در این میان استان اصفهان از نظر وسعت پهنه فرونشست جایگاه نخست را دارد که علت را باید در خالی شدن آبخوان‌های زیرزمینی و عدم جریان زاینده رود جستجو کرد به نوعی که سالانه افت ۴۱ سانتی متری را در سطح آب‌های زیرزمینی در استان اصفهان شاهد هستیم.

در این میان دشت مهیار واقع در حدود 30 کیلومتری جنوب اصفهان شرایط ویژه‌ای دارد. این دشت از دهه 40 شمسی به عنوان دشت ممنوعه اعلام شد و ترک‌های حاصل از فرونشست در این دشت از دهه 60 شمسی ظاهر گردید.

بازدیدهای میدانی نشان دهنده ترک‌های طولی متعدد بین کوه و دشت است. با استفاده از داده‌های رادار نرخ فرونشست در دشت مهیار170 میلیمتر در سال برآورد شده است.

علاوه بر این وجود زمین‌های کشاورزی و مناطق مسکونی، زیرساخت‌های مهمی نظیر راه‌آهن اصفهان-شیراز، جاده اصفهان-شیراز و خط انتقال برق 230کیلووات موسوم به خط چهلستون-مهیار، مخاطرات ناشی از فرونشست را در این منطقه نگران کننده کرده است.

چند سالی می‌شد که متخصصان هشدار می‌دادند که اگر شکاف‌های فرونشست زمین به پای دکل‌های برق خط 230 کیلوولت چهلستون-مهیار برسد فاجعه‌آفرین می‌شود.

امروز مشاهدات میدانی خبرنگار اصفهان امروز نشان داد که 6 دکل برق فشار قوی در دشت مهیار به منطقه امن‌تری هدایت شده که در واقع مسکنی است بر زخم نتایج فرونشست در دشت ممنوعه مهیار؛ چراکه علاج واقعی تنها با تغذیه آبخوان‌ها و جلوگیری از برداشت سفره‌های زیرزمینی خواهد بود و نسخه فقط در یک خط پیچیده می‌شود:«جریان دائمی زاینده رود از سراب تا پایاب».

ارسال نظر