به بهانه روز اهدای عضو
اهدای زندگی در قاب سینما
۳۱ اردیبهشتماه با نام روز ملی اهدای عضو، اهدای زندگی ثبت شده است. موضوع اهدای عضو اهمیت و حساسیتهای بسیار زیادی دارد و پرداختن به آن باید بادقت و بهرهگیری از نظرات کارشناسان و پزشکان انجام شود.
۳۱ اردیبهشتماه با نام روز ملی اهدای عضو، اهدای زندگی ثبت شده است. موضوع اهدای عضو اهمیت و حساسیتهای بسیار زیادی دارد و پرداختن به آن باید بادقت و بهرهگیری از نظرات کارشناسان و پزشکان انجام شود. تاکنون کتابها، فیلمها، سریالها و مستندهای زیادی درباره این موضوع ساخته شده که اکثر آنها مشوق اهدای عضو بودهاند. طی چند سال اخیر در کشورمان نیز سریالها و فیلمهای خوشساختی درباره این موضوع و اهدای زندگی با اهدای عضو ساخته شده است و همین فرهنگسازیها سبب شده تا بسیاری حتی قبل از فوت خود فرم اهدای عضو را امضا کرده یا از اطرافیان خود بخواهند که پس از فوتشان اگر امکان آن وجود داشت با اهدای اعضایشان، جان چندین انسان را نجات دهند. رویکرد سینما و تلویزیون به اهدای عضو رویکردی مثبت بوده است اما همچنان میتوان درباره اهدای عضو که نجاتبخش و زندگیبخش است سریالها و فیلمهای بسیاری ساخت و مردم را نسبت به این اقدام جاودان آشنا کرد و حتی نظر مخالفان را نیز تغییر داد. در سینمای جهان نیز آثار و فیلمهای سینمایی باکیفیت و دیدنی با موضوع اهدای عضو ساخته شده است. در ادامه و به بهانه روز اهدای عضو، اهدای زندگی برخی از مشهورترین و ماندگارترین فیلمهای ایرانی و خارجی که با این موضوع ساخته شدهاند را مرور میکنیم:
بودن یا نبودن
کارگردان: کیانوش عیاری
شاید خیلیها ندانند که اولین فیلم سینمای ایران با موضوع اهدای اعضا را کیانوش عیاری در سال 77 ساخته است. داستان این فیلم به زندگی دختری به نام آنیک میپردازد که بهشدت نیاز به قلب دارد و عمل پیوند قلب روی او انجام میشود. عسل بدیهی، حسین ایلبیگی، مریم بوبانی و رضا فیاضی ایفا نقش کردهاند. عسل بدیعی که خود سالها بعد پس از فوت، اعضای بدنش نجاتبخش جان بسیاری شد.
یک روز بهخصوص
کارگردان: همایون اسعدیان
فیلم یک روز بهخصوص محصول سال 1394، اثر دیگری است که به موضوع اهدا عضو پرداخته و به قاچاق اعضا نیز پرداخته است.
داستان فیلم درباره حامد خبرنگاری است که باید برای عمل قلب خواهرش دست به یک انتخاب بزند، انتخابی که در آینده مسیرهای متفاوتی را پیش روی او قرار میدهد.
مصطفی زمانی، فرهاد اصلانی، پریناز ایزدیار، محسن کیایی و افسانه کمالی نقشهای این فیلم را برعهده داشتند. یک روز بخصوص در گیشه موفقیت نسبتاً خوبی داشت.
فصل نرگس
کارگردان: نگار آذربایجانی
فیلم فصل نرگس به کارگردانی و نویسندگی نگار آذربایجانی و تهیهکنندگی سحر صباغ سرشت، دیگر اثری است که به موضوع اهدا عضو میپردازد و در این فیلم بیشتر زندگی افراد شفا یافته را شاهد هستیم و میبینیم که از قلب تازهای که در سینه دارند، به چه شکل استفاده میکنند.
امیر آقایی، ریما رامینفر، پژمان بازغی، یکتا ناصر، شایسته ایرانی، محمدرضا هدایتی، شیرین اسماعیلی و گوهر خیراندیش بازیگران این فیلم بودهاند.
یکی میخواد باهات حرف بزنه
کارگردان: منوچهر هادی
نام منوچهر هادی بیشتر با سریالها و فیلمهای کمدی به یاد میآید و کمتر کسی تصور میکند که او در سینمای اجتماعی فیلم خوشساختی به نام «یکی می خواد باهات حرف بزنه» را ساخته که حتی سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل زن را برای یکتا ناصر به ارمغان آورده باشد. این فیلم به موضوع اهدا عضو پرداخته است و این مسئله را در پیوند با موضوعاتی چون فقر و طلاق مطرح میکند. داستان این فیلم درباره زنی به نام لیلا است که یک هفته فرصت دارد برای امری حیاتی از شوهر سابقش رضایت بگیرد.
شهاب حسینی، آناهیتا نعمتی، حمیدرضا پگاه، یکتا ناصر، هانیه غلامی و مصطفی کوهی در این فیلم محصول سال 1390 به ایفای نقش پرداختهاند.
هفت پوند
محصول سینمای آمریکا
ویل اسمیت در یکی از درخشانترین نقشآفرینیهایش فیلمی درباره اهدای عضو بازی کرده است که در فهرست آثارش یکی از مشهورترین آنها نیز هست. «هفت پوند» فیلمی با بازی ویل اسمیت و محصول سال 2008 است. ویل اسمیت در این فیلم نقش فردی را بازی میکند که از طریق اهدای عضو زندگی ۷ نفر را نجات میدهد. رزاریو داوسون، وودی هارلسون و بری پیپر از دیگر بازیگران این فیلم هستند که یکی از موفقترین فیلمها درباره اهدای اعضا در سینمای آمریکا محسوب میشود. این فیلم در آمریکا و کانادا در ۱۹ دسامبر ۲۰۰۸ توسط کمپانی کلمبیا پیکچرز اکران شد.