تغییر نام، مشکل باغ وحش صفه را حل نمی کند

علی کشمیری فعال حقوق حیوانات و کنشگر محیط‌زیست درباره مشاهدات خود از وضعیت پارک حیات‌وحش صفه اصفهان به اصفهان امروز می‌گوید: «در ابتدا بگویم نام  پارک آموزشی حیات‌وحش صفه که بروی این مکان گذاشته‌اند کاملا مغایر با آن چیزی است که در آن اتفاق می‌افتد.

تغییر نام، مشکل باغ وحش صفه را حل نمی کند

سال 1399 پویش مردمی تحت عنوان « نه به باغ‌وحش صفه» در شبکه های اجتماعی و در میان اصفهانی ها شکل گرفت. در این پویش، مردم از مسئولین شهری درخواست کردند که باغ‌وحش صفه که نماد اسارت و آسیب به حیوانات است تعطیل شود این پویش یک سال ادامه داشت تا اینکه 24 خرداد 1400 شهرداری اصفهان خبر مسرت بخشی را به فعالان حقوق حیوانات و مردم داد؛حسین امیری معاون خدمات شهری وقت شهردار اصفهان اعلام کرد که بازدید عمومی از باغ‌وحش صفه ممنوع و مقرر شده تابلو باغ‌وحش صفه به نقاهتگاه و پناهگاه حیوانات تبدیل شود و هیچ گونه حیوانی خریداری نشود و تنها حیوانات بی سرپناه و یا زخمی که توسط محیط زیست به این نقاهتگاه تحویل داده می شود، در این محل نگهداری و تیمار شوند. تغییر کاربری باغ‌وحش صفه به نقاهتگاه حیوانات با واکنش های مثبت مردم اصفهان روبه رو شد و اصفهان تنها کلانشهر ایران شده بود که باغ‌وحش نداشت. اما این اتفاق مثبت، کم تر از دو سال دوام داشت و ششم اسفندماه 1401 مدیر منطقه پنج شهرداری اصفهان از بازگشایی مجدد باغ‌وحش صفه با نام پارک آموزشی حیات‌وحش صفه خبر داد و اعلام کرد که این مجموعه با عنوان پارک آموزشی حیات‌وحش صفه برای بازدید عموم شهروندان بازگشایی شده است. مدیر منطقه پنج شهرداری اصفهان اعلام کرده بود که این مجموعه باغ‌وحش نیست و قرار است به صورت پارک آموزشی، اطلاعاتی درباره دنیای حیوانات،حضور در طبیعت، نگهداری از منابع طبیعی و چگونگی شناسایی قلمروی حیوانات به بازدید کنندگان ارائه دهد. پارکی که یک ماه از بازگشایی اش نگذشته بود که اتفاقی تلخ و تکان دهنده مجددا توجه ها را به سمتش جلب کرد. صبح سه‌شنبه یکم فروردین‌ 1402 یکی از کارگران این مجموعه، مشغول غذا دادن به خرس‌ها بود که توسط دو خرس به داخل قفس کشیده شد و براثر جراحات سنگین درگذشت. این اتفاق تلخ و وضعیت نامناسب نگه‌داری حیوانات در پارک آموزشی حیات‌وحش صفه که به گواه بازدیدکنندگان و حامیان حیوانات، تفاوتی با باغ‌وحش ندارد؛ بار دیگر این مجموعه را بر سر زبان ها انداخت و در حالی که بسیاری از مردم اصفهان تصور می کردند این پارک، بازدید عمومی ندارد اما شهرداری اصفهان در نوروز 1402 در بنرهای سطح شهر مردم را به تماشای حیوانات و باغ‌وحش صفه دعوت کرد.

به‌تازگی علی کشمیری فعال حقوق حیوانات در سفرش به اصفهان ویدئوهایی را از وضعیت پارک وحش صفه (باغ‌وحش صفه) در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرده که نشان می‌دهد پارک آموزش حیات‌وحش صفه ادامه راه باغ‌وحش صفه است و شهرداری اصفهان تنها تابلوی این مکان را تغییر داده و ماهیت آن تغییر نکرده است.

علی کشمیری فعال حقوق حیوانات و کنشگر محیط‌زیست درباره مشاهدات خود از وضعیت پارک حیات‌وحش صفه اصفهان به اصفهان امروز می‌گوید: «در ابتدا بگویم نام پارک آموزشی حیات‌وحش صفه که بروی این مکان گذاشته‌اند کاملا مغایر با آن چیزی است که در آن اتفاق می‌افتد، هیچ نشانی از آموزش در این پارک نیست و گونه‌هایی که نگهداری می‌شوند خیلی‌هایشان اصلا حیات‌وحش نیستند در این مجموعه که بهتر است بگوییم باغ‌وحش، از انواع سگ‌ها به طور مثال سگ هاسکی،شتر، اسب و... نگه‌داری می‌شود و هیچ کار ارزشمندی دررابطه‌با حفاظت محیط‌زیست در این مکان دیده نمی‌شود و بازتابی هم نداشته است.»

رقابت خطرناک شهرداری‌ها در راه‌اندازی باغ‌وحش

علی کشمیری در ادامه درباره باغ‌وحش‌هایی مانند صفه که تحت‌نظر شهرداری‌ها اداره و ساخته می‌شوند می‌گوید: «متأسفانه در میان شهرداری‌های سراسر کشور رقابتی تأسف‌بار شکل‌گرفته و همه استان‌ها می‌خواهند به‌نوعی باغ‌وحش، باغ پرندگان یا این دست مکان‌ها را داشته باشند. ما در کشورمان حدوداً 70 باغ‌وحش و باغ پرندگان و... داریم که چیزی حدود 10 الی 15 تا از این مراکز وابسته به شهرداری‌ها هستند. همین نگرانی را بیشتر می‌کند چرا که باغ‌وحش‌ها به‌خودی‌خود پاسخگوی سازمان محیط‌زیست نیستند یعنی اگر تخلفی هم صورت بگیرد آن‌قدر قوانین محکمی نداریم که سازمان حفاظت محیط‌زیست به‌عنوان نمایندة حاکمیت بتواند به ماجرا ورود کند چون حیواناتی که در باغ‌وحش‌ها نگه‌داری می‌شوند دارایی‌های مالک باغ‌وحش محسوب می‌شوند و متأسفانه همکاری دوست داشته باشند می‌توانند انجام دهند. اما نگرانی زمانی بیشتر می‌شود که مالکیت برعهده شهرداری‌ها باشد. شهرداری‌ها در هر شهری یکی از نهادهای صاحب‌نفوذ، قدرت و ثروت هستند و ادارات کل حفاظت از محیط‌زیست در استان‌ها این قدرت را ندارند که بخواهند به تخلفات احتمالی این مراکز ورود کنند.»

او ادامه می‌دهد: «تخلفات مراکز وابسته به شهرداری مصادیق متعددی داشته و فقط مختص شهر اصفهان نیست. به‌عنوان‌مثال مرداد 99 یک توله خرس سیاه آسیایی که به‌صورت امانت به باغ پرندگان شهرداری بندرعباس سپرده شده بود، به دلیل پیچیده‌شدن طناب دور گردنش خفه شد و از بین رفت. خوب است یادآور شویم که خرس سیاه بلوچی گونه‌ای بسیار ارزشمند بوده، درجه حفاظتی مانند یوز داشته و در معرض انقراض است یا بهمن 1400 در باغ‌وحش شهرداری اراک شیرها نگهبان باغ‌وحش را کشتند و آب از آب تکان نخورد. متأسفانه همین اتفاق فروردین امسال در باغ‌وحش صفه رخ داد و نگهبان شصت‌ساله باغ‌وحش که مسئول غذادادن به خرس‌ها بود جانش را در اثر حمله خرس‌ها، از دست داد. جایگاه نگهداری نامناسب و غیراستاندارد خرس‌ها از یک‌سو و از سوی دیگر روان‌پریشی مشهود خرس‌های صفه شرایط را برای حمله به انسان فراهم می‌کند حتی اگر آن فرد، تیمارگر همیشگی خرس‌ها باشد. وقتی که یک انسان در باغ وحشی کشته می‌شود یعنی در آن محل خطای سیستماتیک وجود دارد، یعنی پروتکل‌های امنیتی رعایت نشده و اصلا مشخص نیست پروتکل امنیتی برای حفظ جان انسان و حیوان وجود دارد یا نه و اصولا آموزش موثر و نظام‌مندی به پرسنل این اماکن داده می شود؟کارکنان باغ‌وحش صفه می‌دانند در صورت حمله احتمالی یک حیوان گوشتخوار به پرسنل، برای نجات جان همکارشان باید چه بکنند؟ یا بدلیل فقدان آموزش فقط باید تماشاگر مرگ جان‌خراش همکارشان باشند؟ متاسفانه در اصفهان یک انسان جان خود را از دست داد و دیدیم که باغ‌وحش صفه هم چنان به فعالیت خود ادامه می دهد.وقتی در باغ وحشی انسانها به سهولت کشته می‌شوند چطور میتوانیم به رعایت حقوق حیوانات در آن مرکز باور داشته باشیم؟»

تفکر مردم نسبت به باغ‌وحش ها تغییر کرده است

کشمیری درباره تفکر مردم نسبت به باغ‌وحش ها معتقد است: تفکر مردم نسبت به باغ‌وحش ها و حیوانات تغییر کرده است و بسیاری آگاه شده اند و از تماشای اسارت حیوانات حس خوبی نمی گیرند و این فرهنگ در حال شکل گیری است که حمایت از باغ‌وحش های کنونی، حمایت از حیوان آزاری و آسیب به حیات‌وحش است .مردم مطلع شده اند که در باغ‌وحش ها حیوانات عذاب می بینند و بازدید از باغ‌وحش ها چه خصوصی باشد و چه متعلق به شهرداری ها، اقدام درستی نیست و هیچ عایدی جز ناراحتی برای بازدید کنندگان ندارد.

کسی برای تماشای باغ‌وحش به اصفهان سفر نمی کند

این کنشگر محیط زیست در ادامه اضافه می کند: «اصفهان آنقدر بناهای تاریخی زیبا و بی نظیر دارد که اصلا نیازی به این چیزها ندارد. مردم اصفهان هم تمایلی به وجود چنین مکان هایی ندارند و باتوجه به بازخوردهایی که من گرفتم اکثرا فکر می کنند که باغ‌وحش صفه تعطیل شده است.»

باغ وحش صفه اصفهان وضعیت سگ هاسکی در پارک حیات وحش اصفهان

باغ‌وحش صفه باید تعطیل شود

علی کشمیری در پایان می گوید:« باغ‌وحش صفه باید تعطیل شود و کاملا به صورت نقاهتگاه و مرکز حفاظتی استفاده شود و اینجا مکانی برای حفاظت از حیوانات زخمی و بیمار باشد. حیوانات را می توان میان سایر پارک ها یا نقاهتگاه ها تقسیم کرد تا آسیبی نبینند یا همین جا در وضعیت مطلوب تر نگه‌داری کرد. درباره پرسنل نیز باید بگوییم تعداد اندکی در باغ‌وحش صفه کار می کنند که شهرداری می تواند از آنها در موقعیت های شغلی دیگری استفاده کند.»

ارسال نظر

New Project اخرین اخبار
New Project پربیننده‌ترین اخبار