معاون فرهنگی شهرداری چگونه انتخاب می‌شود؟

جای خالی اهالی فرهنگ در مدیریت شهر

شهرداری اصفهان روزهای پرحاشیه‌ای را سپری می‌کند که مربوط به انتصاب یکی از مهم‌ترین معاونت‌های شهری است.

جای خالی اهالی فرهنگ در مدیریت شهر


طی روزهای اخیر مجتبی شاه‌مرادی معاون فرهنگی و رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان پس از دو سال فعالیت استعفا داد. دلیل استعفای شاه‌مرادی از سمتی که پیش‌تر به‌خاطر آن از ریاست حوزه هنری اصفهان کناره گرفته بود، مشخص نشد و او تنها به گفتگویی با ایمنا و شرح کلی اتفاقات دوره معاونت اکتفا کرد و شهردار اصفهان در حکمی حاشیه‌ساز و بحث‌برانگیز کمال حیدری را به‌عنوان معاون فرهنگی شهرداری اصفهان انتخاب کرد. انتخاب حیدری به یکی از پرانتقادترین انتخاب‌های این دوره از شهرداری اصفهان بدل شد. چرا که او در حالی به این سمت مهم فرهنگی شهر اصفهان گمارده شده که نه‌تنها تحصیلات، بلکه سابقه فعالیت‌ها و سمت‌های مدیریتی‌اش نیز ارتباطی با فرهنگ ندارد. کمال حیدری دکترای حرفه‌ای دندانپزشکی و متخصص درمان ریشه (اندودانتیکس) است، تا همین جای کار رزومه تحصیلی او بی‌ارتباط‌ترین سابقه تحصیلی برای سمت معاونت فرهنگی شهرداری است؛ اما با نگاهی به فعالیت‌های اجرایی حیدری نیز ردپایی از اقدامات و تجربه حضور در سمت‌های مرتبط با فرهنگ پیدا نمی‌شود؛ معاونت بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ریاست مجمع خیرین بهداشت و سلامت استان اصفهان، ریاست مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت در اصفهان و عضویت در شاخه سلامت معنوی فرهنگستان علوم پزشکی ایران از جمله سوابق کاری کمال حیدری است که با امور فرهنگی بی‌ارتباط است و همین موضوع انتقادات به انتخاب او در معاونت فرهنگی شهرداری اصفهان را بیشتر می‌کند. شهردار اصفهان هنوز توضیحی نداده که بر اساس چه متر و معیاری، حیدری که گفته می‌شود دندانپزشک حاذقی است؛ اما در امور فرهنگی سابقه و تجربه‌ای ندارد را به این سمت شهری منصوب کرده است. درحالی‌که اصفهان شهری غنی از اهالی فرهنگ و مدیران فرهنگی است؛ شهرداری اصفهان به سراغ یک پزشک برای مهم‌ترین سمت فرهنگی خود رفته است.
هرچند با نگاهی به ادوار گذشته شهرداری اصفهان و معاونت فرهنگی شهرداری اصفهان، افراد دیگری با تحصیلات و تجربه غیر مرتبط با فرهنگ و هنر در این معاونت فعالیت کرده‌اند؛ اما تا این حد فاصله میان تجربه، تحصیل و سابقه در انتخاب معاون جدید بی‌سابقه بوده و پیش از همه انتظار می‌رفت خودش به دلایل گفته شده از قبول چنین منصبی سر باز بزند.

معاونت فرهنگی شهرداری اصفهان
تجربه،‌تخصص یا...


مجتبی شاه‌مرادی معاون فرهنگی پیشین شهرداری اصفهان از سال 1400 تا 1402 کارشناسی ارشد علوم سیاسی داشت؛ اما سوابق فرهنگی او سبب شد تا رشته تحصیلی او برای معاونت فرهنگی شهرداری اصفهان انتقادبرانگیز نباشد. صاحب‌امتیاز و مدیرمسئول دوماهنامه هابیل و انتشارات آرما، ریاست حوزه هنری اصفهان، عضویت در شورای سیاست‌گذاری دفتر یونسکو اصفهان، عضویت در هیئت اندیشه‌ورز صداوسیمای مرکز اصفهان، مدیرمسئول و صاحب‌امتیاز سایت مثبت بیست و چهار، مدیرمسئول ماهنامه گردشگر مثبت، مدیرعامل شرکت فرهنگی مطبوعاتی پیام اصفهان زیبا و سردبیری روزنامه اصفهان زیبا بخشی از سوابق مدیریتی و کاری شاه‌مرادی بوده است.
با نگاهی به ادوار گذشته شهرداری اصفهان در سال 1396 تا 1400 محمد عیدی کارشناسی تاریخ و کارشناسی ارشد ایران اسلامی از دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز داشته که مدیر امور هنری سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان، مسئول پژوهش و تشکل‌های غیردولتی سازمان ملی جوانان و مدیریت مرکز اصفهان شناسی را در کارنامه خود به ثبت رسانده است. عیدی نیز با تجربه حضور در مرکز مطالعات فرهنگ عامه اصفهان (عصار خانه شاهی) ارتباط تحصیلی اندکی با این معاونت داشته است، از سال 1393 تا سال 1396 نیز برادران بقایی (علی‌اکبر بقایی و مهدی بقایی) عهده‌دار سمت معاونت فرهنگی شهرداری اصفهان بوده‌اند که پیش از آن سابقه فعالیت‌های فرهنگی داشته‌اند و در دوره خود مورد اقبال طیفی از فعالان فرهنگی شهر بوده‌اند. محمد بیک از سال 1387 تا 1393 و حبیب‌الله تحویل پور از سال 1386 تا سال 1387 دیگر معاونان فرهنگی شهرداری اصفهان بوده‌اند که از سوابق تحصیلی آنها حتی در سایت شهرداری اطلاعاتی در دست نیست. با مرور معاونان فرهنگی شهرداری اصفهان به سال 1382 زمانی که شهردار فعلی اصفهان در سمت هم‌عرض معاونت فرهنگی شهرداری وقت فعالیت داشته می‌رسیم، علی قاسم‌زاده از سال 1382 تا سال 1386 در این سمت بوده و با اینکه تحصیلات او در سایت شهرداری دکترای مشاوره شغلی ذکر شده ، اما در عمل سوابق گوناگون رسانه‌ای و فرهنگی او کمک بسیاری به حضورش در این معاونت کرده است. قاسم‌زاده از سال 1392 تا 1396 نیز معاون فرهنگی شهرداری اصفهان بوده است. از سال 1376 تا 1382 نیز برای مدیران سازمان فرهنگی تفریحی وقت شهرداری اصفهان سابقه تحصیلی مرتبطی با امور فرهنگی یافت نشد؛ اما سابقه مدیریتی آنها در بخش‌های دیگر شهرداری و یا فرهنگی بوده است.
با مروری بر ادوار گذشته معاونت فرهنگی شهرداری در شهر فرهنگی و هنری اصفهان نقدهایی به انتصاب‌ها وجود دارد. در انتخاب معاونان فرهنگی اگرچه کمتر به سوابق تحصیلی توجه شده؛ اما بیشتر آنها سابقه حضور در بخش‌های مختلف مدیریت شهری و یا مدیریت فرهنگی را دارند. همان موضوعی که علاوه بر تحصیلات بی‌ارتباط، درباره کمال حیدری مستندی از آن ارائه نشده است. نکته دیگر اینکه در شهری مانند اصفهان کمتر از اهالی فرهنگ که اشراف بیشتری به امور فرهنگی و هنری دارند استفاده شده و شهرداران وقت علاقه‌ای به استفاده از هنرمندان و اهالی فرهنگی شهر در معاونت فرهنگی شهرداری اصفهان که می‌تواند به پیشرفت و اعتلای بیشتر شهر فرهنگی و تاریخی اصفهان کمک کند، نداشته‌اند. درحالی‌که حضور اهالی فرهنگ و مدیران فرهنگی در این حوزه شهری مهم‌ترین نیازی است که فرهنگ اصفهان دارد و شهرداری می‌تواند نقش موثری در اعتلای آن داشته باشد.

ارسال نظر