حوض پرحاشیه میدان نقش‌جهان

در روزهای اخیر فیلمی با عنوان «آب‌بازی طالبان در حوض میدان نقش‌جهان» در شبکه‌های اجتماعی، پر حاشیه و بحث‌برانگیز شده است در این ویدئو چند مرد با لباس و پوشش سنتی پیران تُنبان (پوشش سنتی مردان افغانستان و پاکستان) در حوض میدان نقش‌جهان مشغول آب‌تنی و صحبت‌هایی به زبان پشتو هستند،

حوض پرحاشیه میدان نقش‌جهان

در روزهای اخیر فیلمی با عنوان «آب‌بازی طالبان در حوض میدان نقش‌جهان» در شبکه‌های اجتماعی، پر حاشیه و بحث‌برانگیز شده است در این ویدئو چند مرد با لباس و پوشش سنتی پیران تُنبان (پوشش سنتی مردان افغانستان و پاکستان) در حوض میدان نقش‌جهان مشغول آب‌تنی و صحبت‌هایی به زبان پشتو هستند، درباره اینکه این افراد چه کسانی هستند آیا گردشگر (افغانستانی یا پاکستانی) هستند یا اتباع افغانستانی ساکن ایران و یا اعضای گروه تروریستی طالبان، نمی‌توان به قطعیت سخن گفت اما در غلط‌بودن رفتار آنها شکی وجود ندارد. همزمانی این ویدئو با بحران حقابه هیرمند و ممانعت افغانستان از ورود آب به ایران و هیرمند علی‌رغم انباشت مناسب آب پشت سدهای افغانستان و درگیری‌های مرزی، کاربران شبکه‌های اجتماعی و به‌خصوص اصفهانی‌ها نسبت به این موضوع حساس شده‌اند و واکنش‌هایی نیز نشان داده‌اند اما در کنار این واکنش‌های احساسی، بسیاری نیز به تحلیل رفتار غلط این افراد پرداخته و به وجود حوض در میان میدان بین‌المللی و تاریخی نقش‌جهان و ترویج رفتار غلط آب‌تنی در آن اشاره کرده‌اند. اینکه چرا باید چنین حوضی با این وسعت در این میدان وجود داشته باشد و به محلی برای آب‌تنی تبدیل شود سؤالی است که سالیان سال است توسط فعالان و دلسوزان میراث‌فرهنگی اصفهان مطرح کرده و بی‌جواب مانده است. حوض میدان نقش‌جهان متأسفانه در تابستان‌ها به استخری برای آب‌تنی تبدیل می‌شود درون حوض پر از کودکان و حتی بزرگسالانی است که در حال آب‌تنی هستند یا برخی پاهای خود را در آب فروبرده و لبه حوض نشسته‌اند و منظره‌ای ایجاد کرده‌اند که در شأن میدان تاریخی نقش‌جهان نیست. علاوه بر اینکه وجود فواره‌ها در این حوض چندین بار حادثه آفریده و سبب برق‌گرفتگی افرادی شده که تصور کرده‌اند با استخری برای آب‌تنی روبه‌رو هستند.

حوض میدان نقش‌جهان که این روزها پر حاشیه شده طی 75 سال گذشته به تقلید از حوض‌های فرنگی به میدان نقش‌جهان اضافه شده است و هیچ تطابق تاریخی با عصر صفوی ندارد. در عصر صفویه و پس از آن، عنصر آب در میدان نقش‌جهان تنها در جوی‌های باریک روبه‌روی حجره‌هایی که درهایشان رو به محوطه میدان باز می‌شده، وجود داشته و بعد از ساخت حوض در وسط میدان دیگر خبری از نهرهای آب نبوده و همین موضوع به ساختار اصلی و تاریخی میدان نقش‌جهان آسیب وارد کرده است.

میدان نقش جهان در زمان دیولافوا

میدان نقش جهان در زمان دیولافوا

آب‌تنی مردم در حوض میدان نقش‌جهان هم از لحاظ بهداشتی مشکل‌ساز است و هم منظر ناخوشایندی را در این میدان ایجاد می‌کند. حوض میدان نقش‌جهان نه استخر است و نه مکان مناسبی برای آب‌تنی، بلکه بخشی از فضای میدانی جهانی و تاریخی است. شاید بهتر باشد میراث‌فرهنگی و شهرداری اصفهان فکری به حال این حوض و این تصویر ناخوشایند کنند و کوچک‌تر کردن حوض مرکزی، فرهنگ‌سازی و یا تعیین جریمه‌هایی برای جلوگیری از ورود به حوض برای آبتنی می‌تواند راه‌حل‌هایی برای حل این مشکل باشد.

نظر شما درباره این حوض چیست؟ نظرات تان را برای ما کامنت کنید

ارسال نظر