نزدیک غروب آفتاب است، هوا گرگ و میش است، خیابان عباس آباد اصفهان، آن خیابان همیشگی نیست، انگار گرد مرگ بر زیباترین خیابان اصفهان پاشیده اند، حتی درختان تنومند و خمیده عباس آباد آن زیبایی سابق را ندارند، انگار از این همه بی مهری به میراث فرهنگی و تاریخی شهر اصفهان دلگیر هستند و هر لحظه امکان دارد دست از ادامه حیات کشیده و در خیابان سقوط کنند.
نزدیک غروب آفتاب است، هوا گرگومیش است، خیابان عباسآباد اصفهان، آن خیابان همیشگی نیست، انگار گرد مرگ بر زیباترین خیابان اصفهان پاشیدهاند، حتی درختان تنومند و خمیده عباسآباد آن زیبایی سابق را ندارند، انگار از این همه بیمهری به میراثفرهنگی و تاریخی شهر اصفهان دلگیر هستند و هر لحظه امکان دارد دست از ادامه حیات کشیده و در خیابان سقوط کنند.
هر چه نزدیکتر میشوم فضای خیابان عباسآباد سنگین میشود، به ساعتم نگاه میکنم اذان مغرب شروع شده، اما بانگ اذان شنیده نمیشود، جلو میروم تا صدای موذن را بدون بلندگو میشنوم، برایم عجیب و غیرقابلباور است، دربهای مسجد کازرونی به روی نمازگزاران خود بسته شده است، مسجدی که زمانی حافظه تاریخی شهر اصفهان بوده و بزرگان و اندیشمندان فراوانی در این مسجد نماز جماعت اقامه کردهاند، حال دربهایش بسته است و نمازگزاران آن رانده شده نماز خود را در پشت دربهای بسته مسجد اقامه میکنند، علت بستهبودن درب مسجد را از نمازگزاران مسجد جویا میشوم، بعضی در گلوی همه نمازگزاران است، فقط یک جمله میشنوم «چه بگوییم؟ همه بدبختیها بهخاطر طمع و سوداگری هیئتامنای مسجد کازرونی است».
هیئتامنا درب مساجد را به روی نمازگزاران بستهاند
مرد سالخوردهای که با یک صندلی همراه در صف نمازگزاران شرکت کرده است، میگوید: بیش از ۳۰ سال است من در این مسجد کازرونی نماز میخوانم، و این مسجد بخشی از وجود من شده اما متأسفانه هیئتامنا مسجد مراعات من پیرمرد و امسال من که پیر هستیم را نکرده و بهخاطر لجبازی و طمعی که به تخریب این مسجد دارند، درب مسجد را دو روز است به روی نمازگزاران بستهاند.
او ادامه میدهد: جالب است هیئتامنایی که دم از باخدا بودن و فکر رفاه نمازگزاران مسجد میزنند و با استدلال همین افزایش رفاه و راحتی برای نمازگزاران قصد تخریب مسجد را دارند، نهتنها درب مسجد بسته بلکه مانع برگزاری مراسم عزاداری شبهای محرم در مسجد شدهاند.
تغییر هیئتامنا به طور جد دنبال شود
خانم کاظمی نمازگزار دیگر است که حدود ۱۴ سال است در نماز جماعت مسجد شرکت میکند، او با ابراز نارضایتی از اقدام هیئتامنا مسجد کازرونی، میگوید: کجای اسلام اجازه داده که هیئتامنا درب مسجد را به روی نمازگزاران خود ببندند، این افراد فکر من پیرزن را نکردند که با بستن مسجد کجا نماز جماعت شرکت کنم، من با این وضع جسمانی و مشکلی که مفاصلم پایم دارم چگونه میتوانم، مسجد دیگر بروم.
این نمازگزار ادامه میدهد: هیئتامنا مسجد از اول با نمازگزاران خود صادق نبود در جلسهای که با ما نمازگزاران برای مرمت مسجد گذاشت، اطمینان داد این مسجد تخریب نمیشود و برای رفاه ما نمازگزاران جهت اقامه نماز قرار است تغییرات جزئی دهد، اما با اقدام چند شب گذشته نشان دهند، هدف دیگر در پیش دارند و حالا هم که بدون هیچ علتی درب مسجد را به روی ما بستهاند، به همین خاطر ما نمازگزاران دنبال تغییر این هیئتامنا هستیم، هیئتامنایی که فکر نمازگزار مسجد خود نیست، همان نباشد بهتر است.
اداره امور مساجد نسبت به بستن درب مسجد کازرونی پاسخگو نبود
فرد میانسال دیگر که تمایل ندارد خود را معرفی کند، میگوید: من بهعنوان نمازگزار در این مسجد سالهاست حضور دارم، استدلال هیئتامنا برای توسعه مسجد این است که نمازگزار زیاد شده و فضای کافی برای اقامه نماز وجود ندارد، اما نمازگزارانی مسجد شاهد هستند که این مسجد آنچنان انبوه جمعیت نمازگزار ندارد که تمام فضای آن تکمیل و نیاز به توسعه فضا باشد، از طرفی دوستان هیئتامنا مسجد را با مرکز تجاری و تفریحی اشتباه گرفتند، اگر به دنبال جذب نوجوان و جوان به مسجد هستید بااخلاق و روی خوش این اقدام را انجام دهید، نه اینکه با ایجاد سالن بولینگ در مسجد به دنبال جذب نوجوانان و جوانان باشید.
او ادامه میدهد: ما برای بازگشایی مسجد سراغ امور مساجد اصفهان رفتیم اما گویا هیئتامنای مسجد قبلتر از ما مراجعه کرده و دوستان را اغنا به بستن درب مسجد کردند، وقتی از امور مساجد خواستیم اقدامات لازم را برای بازگشایی درب مسجد انجام دهد، فقط یککلام پاسخ داد: «صبر کنید انشاءالله مشکل شما برطرف میشود» به نظرتان این پاسخ نهاد متولی صحیح است؟ این نهاد متولی حال ما نمازگزاران را باید درک کند یا به فکر هیئتامنای مساجد باشند.
بستن درب مسجد به روی نمازگزار عمل غیرصحیح است
روحانی که بهعنوان امامجماعت برای اقامه نماز حاضر شده است، میگوید: بستن درب مسجد بر روی نمازگزار رفتار غیراسلامی و نادرست است، هیچ کجای اسلام درب مسجد بر روی نمازگزار بسته نبوده است، مگر شرایطی که مسجد ایمنی لازم را برای حفاظت جان نمازگزار نداشته باشد.
او ادامه میدهد: متأسفانه برخی هیئتامنای مساجد همچون مسجد کازرونی اصل اسلام و فلسفه مساجد را فراموش کردند، کافی است بار دیگر سیره پیامبر اسلام (ص) را مطالعه کنند که ایشان با مسجد ضرا چه کرد، و دستور تخریب را داد.
این روحانی تصریح میکند: در اسلام تأکید شده تا جایی که امکان دارد مسجدی تخریب و نوسازی نشود و علت هم دارد زیرا مسجد خاطره جمعی برای نمازگزار دارد و با تخریب و نوسازی این روح خاطره جمعی را از مسجد گرفته و نمازگزار حس میکند نمازش را در یک اتاق و ساختمان نوساز اقامه میکند.
هیئتامنای مسجد کازرونی از خویشتنداری میراث سو استفاده میکنند
سید مهدی موسوی موحد، معاون میراثفرهنگی اداره کل میراثفرهنگی استان اصفهان به اصفهان امروز میگوید: اقدام هیئتامنای مسجد کازرونی غیرقانونی بوده است و تا کنون طرحهایی که هیئتامنا به میراث برای مرمت و نوسازی مسجد کازرونی ارائه دادهاند، غیرکارشناسی و غیراصولی بوده در واقع طرحهای فضایی و غیرکاربردی بوده است.
او ادامه میدهد: متأسفانه هیئتامنای مسجد کازرونی پا را فراتر گذاشته و از خویشتنداری اداره کل میراثفرهنگی استان اصفهان سو استفاده کردهاند، و ما بهطورقطع تا زمانی که طرح صحیح و مورد تأیید کارشناسان و صاحبنظران امر را به میراث ارائه ندهند، نخواهیم گذاشت یک آجر از این مسجد تغییر کند.
معاون میراثفرهنگی اداره کل میراثفرهنگی استان اصفهان تصریح میکند: هیئتامنای مسجد از یکی روحانیون سؤال اشتباه و با غرض در مورد مرمت مسجد کازرونی پرسیده و همان پاسخ آن عالم بزرگ را استدلال تخریب مسجد میدانند، در صورتی که ما پرسش صحیح را از همان عالم درباره مرمت مسجد کازرونی پرسیده و منتظر پاسخ ایشان هستیم.
او دررابطهبا روند ستارهدار شدن مسجد و برخورد با اقدام هیئتامنای مسجد کازرونی، میگوید: قرار بود این هفته کمیسیون ماده پنج در استانداری اصفهان با حضور معاون عمرانی استانداری برگزار شود، اما این جلسه به هفته آینده موکول شد و قرار است در این جلسه تصمیم نهایی و اقدامات لازم صورت گیرد منتهی تا برگزاری این جلسه نیروهای یگان حفاظت میراثفرهنگی ۲۴ ساعته از این مسجد پاسداری میکنند.
معاون میراثفرهنگی اداره کل میراثفرهنگی استان اصفهان: اقدام هیئتامنای مسجد کازرونی غیرقانونی بوده است و تا کنون طرحهایی که هیئتامنا به میراث برای مرمت و نوسازی مسجد کازرونی ارائه دادهاند، غیرکارشناسی و غیراصولی بوده در واقع طرحهای فضایی و غیرکاربردی بوده است.
موسوی موحد با بیان اهمیت مسجد کازرونی میافزاید: عدهای میگویند این بنا تاریخی نیست که باید در پاسخ گفت ضمن اینکه این بنا تاریخی است اهمیت قابلتوجهی در حافظه تاریخی مردم اصفهان دارد، برج آزادی تهران هم همچون مسجد کازرونی متعلق به دوره پهلوی است، پس بیایم آن برج همچون تاریخی نیست تخریب کنیم؟ ما اداره میراثفرهنگی هستیم نه میراث تاریخی، همه چیز فقط در جنبه تاریخی خلاصه نمیشود بلکه جنبههای فرهنگی و غیره مهم است و باید حفاظت کنیم.
او تأکید میکند: شنیدهایم که برخی هیئتامنا اعلام کردهاند، علیرضا ایزدی، مدیرکل میراثفرهنگی استان اصفهان با آنها برای تخریب مسجد کازرونی هم عقیده است که باید گفت ادعای بیاساس است و مدیرکل میراثفرهنگی استان هم نظر با ما بر این عقیده است که هیئتامنا هیچ حق در تخریب و نوسازی مسجد کازرونی ندارند مگر مغازه پشت مسجد که آن هم باید با تأیید کارشناسان و صاحبنظران باشد