روایت اصفهان امروز از رویداد هنری «بچههای سرزمینم»؛
رویدادی برای پاسخ به نیازهای هنری تمامی کودکان و نوجوانان کشور
سی و پنجمین دوره جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان ونوجوانان علاوه بر اکران و نشستهای نقد فیلمها با برگزاری برنامههای متعددی همچون کارناوالهای شادی، برگزاری ویژهبرنامههایی برای کودکان و نوجوان توانخواه و غیره برگزار شد، برنامههایی که هرکدام فراخور با موضوع و جامعه هدف مخاطب خود توانسته بود، رضایت کودکان ونوجوانان را فراهم کند اما در کنار این برنامهها و رویدادها، رویدادی که شاید بیش از سایر رویدادها و برنامهها قابلتوجه بود، رویداد «بچههای سرزمینم» است.
رویداد «بچههای سرزمینم» رویداد هنری بود که به مدت چهار روز ویژه کودکان ونوجوانان مناطق محروم چند استان کشور در قالب اردوی یکروزه برگزار شد، در این رویداد کودکان ونوجوانان شرکتکننده علاوه بر تجدید میثاق با شهدا در گلستان شهدای اصفهان، تور تخت فولادگردی، بازدید از ورزشگاه میدان نقشجهان اصفهان در تالار هنر اصفهان گرد هم آمده و علاوه بر تماشای فیلمهای جشنواره رویدادهای هنری خاص و ویژه برای آنان برگزار میشد.
توجه به رفع نیازهای هنری کودکان ونوجوانان در شهرداری اصفهان
کمال حیدری، معاون فرهنگی شهرداری اصفهان درباره رویداد «بچههای سرزمینم» به اصفهان امروز میگوید: یکی از اهداف مهم جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوان پاسخ به نیازهای هنری آنان است که در این راستان سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان در سی و پنجمین دوره جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان برنامهها و رویدادهای هنری مختلف و متفاوتی را در نظر گرفته است. او میافزاید: ازآنجاکه جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان متعلق بهتمامی کودکان و نوجوانان سرتاسر کشور هستند، نیاز بود آنان از برگزاری سی و پنجمین دوره این دوره از جشنواره بهره ببرند در کنار آن توجه به کودکان و نوجوانان مناطق محروم یکی از سیاستها و محورهای ما در برگزاری جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان در اصفهان است. معاون فرهنگی شهرداری اصفهان ادامه میدهد: در همین راستا اقدام به برگزاری رویدادی تحت عنوان «بچههای سرزمینم» ویژه کودکان و نوجوانان مناطق محروم کشور کردیم تا آنها بتوانند از برنامههای جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان بهره ببرند و در کنار آنان نیازهای هنری آنان برطرف شود. او تصریح میکند: پاسخ به نیاز هنری کودکان و نوجوانان همچون سایر نیازهای آنها، لازم و ضروری است و اگر این نیاز بهدرستی پاسخ داده شود، نشاط این قشر را به همراه دارد و از بروز بسیاری از معضلات فرهنگی و آسیبهای اجتماعی در جامعه پیشگیری میکند و جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان بهترین ظرفیت برای پاسخگویی صحیح به نیازهای کودکان و نوجوانان بهویژه نیازهای هنری است.
احمد مقیمی، مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امور فرهنگی و اجتماعی مناطق محروم با اشاره به مشارکت وزارت ارشاد در رویداد هنری «بچههای سرزمینم» به اصفهان امروز میگوید: یکی از شعارهای محوری در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دولت سیزدهم؛ عدالت فرهنگی و توزیع عادلانه فرصتها و ظرفیتها برای تمامی افراد جامعه است. او میافزاید: یکی از مأموریتهایی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دستور کار دارد و از آن حمایت جدی میکند، این است که از تمامی ظرفیتهای که در وزارتخانه ارشاد اسلامی وجود دارد و همچنین تمامی جشنوارههای فرهنگی و هنری ملی و بینالمللی که در کشور برگزار میشود، بهطور حتم باید پیوست عدالت فرهنگی داشته باشد، یعنی فضای مناطق محروم و کم برخوردار در جشنوارهها و رویدادهای فرهنگی و هنری ملی و بینالمللی که در کشور برگزار میشود، بهطور حتم دیده شود. مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امور فرهنگی و اجتماعی مناطق محروم تصریح میکند: ازآنجاییکه که جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان در بعد بینالمللی در حال برگزاری است برای اولین بار در سی و پنجمین دوره آن پیوست عدالت فرهنگی آن در سه حوزه مناطق شهری، استان اصفهان دیده شد. او ادامه داد: در حوزه شهری تمامی مناطق 15 گانه شهر اصفهان با نگاه ویژه به سکونتگاههای غیررسمی و محلات کم برخوردار اجرای پیوست عدالت فرهنگی در نظر گرفته شد، در حوزه استان اصفهان بیش از 15 شهرستان کم برخوردار استان و در حوزه کشوری دو استان یزد و چهارمحال بختیاری جامعه هدف این پیوست قرار گرفت ضمن اینکه از شهرهای محروم چهار استان مرزی کشور، چهار گروه موسیقی مقامی کودک و نوجوان علاوه بر استفاده از برنامههای جشنواره برای کودکان و نوجوانان شرکتکننده در این جشنواره موسیقی مقامی اجرا میکنند.
میثم بکتاشیان، مدیر اجرایی سی و پنجمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان به اصفهان امروز میگوید: باتوجهبه اینکه جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان، جشنواره ملی و بینالمللی است، میطلبد که از تمامی کودکان و نوجوان سرتاسر کشور در این جشنواره حضورداشته باشند در همین راستا رویدادی تحت عنوان «بچههای سرزمینم» ویژه کودکان و نوجانان مناطق محروم کشور در نظر گرفته شد. او میافزاید: در راستای اجرای عدالت فرهنگی، این برنامه بهعنوان یکی از رویدادهای هنری سی و پنجمین دوره جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان برای این گروه سنی مناطق محروم استانهای یزد، چهارمحال بختیاری و روستاهای شرق استان اصفهان در قالب اردوی یکروزه در حال برگزاری است. مدیر اجرایی سی و پنجمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان تصریح کرد: باتوجهبه تأکید شهرداری و شورا، بهصورت ویژه به محلات شهر پرداخته خواهد شد، برایناساس از معاونان شهرداریهای مناطق پانزدهگانه اصفهان خواسته شد تا برنامههای جنبی را در ۲۲۰ محله انجام دهند. او اظهار میکند: ۲۸۰ عنوان برنامه جنبی در نظر گرفته شده است که با اولویت مناطق کمبرخوردارتر در حال برگزاری است، پخش فیلم، کارناوالهای شادی، عروسک، تنپوش و بازیهای خلاقانه در حوزه کودک و نوجوان درنظر گرفته شده و هدف از اجرای این برنامهها امیدآفرینی و استفاده همه کودکان و نوجوانان شهر از این رویداد است. بکتاشیان ادامه میدهد: هدف ما توجه به همه اقشار است از جمله کودکان کوشا، کودکان معلول جسمی و بیمار، بنابراین سعی شده است با برنامهریزیهای انجام شده هم پخش فیلم و هم برنامههای شادیآفرین در طول برگزاری جشنواره داشته باشیم.
علی عطریان، رئیس اداره هنری سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان درباره رویداد «بچههای سرزمینم» به اصفهان امروز میگوید: جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان همانطور که از عنوان آن مشخص است جشنوارهای بینالمللی است که بهطورقطع میتواند در سطح ملی و بینالمللی اتفاقات مثبت فراوانی را رقم بزند. یکی از این اتفاقات مثبتی که این جشنواره میتواند داشته باشد این است که کودکان و نوجوان سرتاسر کشور را در برنامهها و اتفاقات جشنواره دخیل کند. او میافزاید: در راستای استفاده هر چه بیشتر کودکان و نوجوانان سرتاسر کشور، اداره هنری شهرداری اصفهان برنامههای هنری را برای آنها در سی و پنجمین دوره جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان رویدادی تحت عنوان «بچههای سرزمینم» را در نظر گرفت که میتوان به اجرای تئاتر «پدر چوب»، اجرای گروههای مقام نوازی کودکان و نوجوانان کشور «مقام نوازی فرزندان ایران» و اکران فیلمهای این دوره از جشنواره اشاره کرد. رئیس اداره هنری سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان تصریح میکند: در رویداد «بچههای سرزمینم»؛ کودکان و نوجوانان از استانهای یزد، چهارمحال بختیاری، شهرستانهای شرق اصفهان را از آنها دعوت کردیم که در این جشنواره حضور پیدا کنند و یک روز کامل با اجرای برنامههای هنری که ذکر شد در تالار هنر اصفهان میزبان آنان باشیم. همچنین از کودکان و نوجوانان چهار استان مرزی کشورمان خوزستان، کردستان، خراسان رضوی و گلستان دعوت شد که در قالب برنامه «مقام نوازی فرزندان ایران» یک اجرا در تالار هنر اصفهان و یک اجرا در مجموعه سالن اجلاس اصفهان داشته باشند. او با اشاره با مشارکت امور فرهنگی و اجتماعی مناطق محروم وزارت ارشاد اسلامی در رویداد «بچههای سرزمینم» اظهار میکند: خوشبختانه بیش از گذشته ارتباط اداره هنری و دفاتر تخصصی این اداره در شهرداری اصفهان با ارکانهای مختلف وزارت ارشاد تقویتشده است و در برنامههای مختلف هنری اداره هنری شهرداری اصفهان با بخشهای مختلف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برنامههای مشترکی داشته است و قرار است علاوه بر رویداد «بچههای سرزمینم» قرار است رویدادها و برنامههای هنری این اداره با بخشهای مختلف وزارتخانه در سطح ملی و بینالمللی برگزار کند.
عطریان با تشریح علل انتخاب اجرای موسیقی مقامی از میان موسیقیهای دیگر در رویداد «بچههای سرزمینم» اظهار میکند: موسیقی مقامی نقاط مختلف کشورمان، موسیقیهای کمتر شناختهشده هستند و شاید بتوان گفت کودکان و نوجوانان این دوره با این نوع موسیقی بسیار غریب هستند باتوجهبه اینکه در جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان، این گروه سنی بیشترین حضور رادارند، بهترین ظرفیت و موقعیت است که بتوان موسیقی مقامی که ناب است به جامعه بهویژه کودمان و نوجوانان عرضه شود درواقع با انتخاب اجرای موسیقی مقامی برای کودکان و نوجوانان به دنبال این هستیم که ذائقهای شیرین شود و بتوانیم علقهای نسبت به این نوع موسیقی برای کودکان و نوجوانان ایجاد کنیم. او تأکید میکند: نیاز است که اتفاقات و رویدادهای هنری برای کودکان و نوجوانان بیش از گذشته تعریف و اجرا شود؛ اما نخستین شرط آن مشارکت اداره کل آموزشهای پرورش استانهای کشور در این نوع برنامه است که متأسفانه تاکنون این امر صورت نگرفته است. اداره کل آموزشوپرورش استانهای دیگر فارغ از مباحث تحصیلی و آموزشی باید به فکر اتفاقات دیگری از جنسهای متفاوت از مباحث درسی و آموزشی برای کودکان و نوجوانان باشند. رئیس اداره هنری سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان ادامه میدهد: به نظرم این فرصتی که توسط رویداد «بچههای سرزمینم» در سی و پنجمین دوره جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان ایجاد شد، شاید بتواند این مسیر را ایجاد کند که تعاملهای خوبی برای اجرای این نوع رویدادها اداره کل آموزشوپرورش استانهای دیگر با اصفهان بهعنوان مهد فرهنگی و هنری کشور برقرار شود و شهرداری اصفهان در حیطه وظایف و مسئولیتهای خودش میتواند در این راستا کمک کند. او میگوید: امیدواریم در طول سال فارغ از جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان نهتنها وزارتخانه آموزشوپرورش وزارتخانههای دیگر برگزاری این رویدادها و اتفاقات هنری را برای کودکان و نوجوانان در شهر اصفهان پیگیری کنند. عطریان تأکید میکند: اداره هنری و دفاتر تخصصی آن در شهرداری اصفهان نمیتواند در تمامی حوزههای کودک و نوجوانان ورود و سیاستگذاری داشته باشد، اما از دریچه نگاه هنری وقتی حوزه کودک و نوجوان بررسی میکنیم، یکی از وظایف این اداره و دفاتر تخصصی آن، این است که محصولاتی را برای کودکان و نوجوانان تولید و فراهم کنیم که خوشبختانه این امر در حال انجام است همانطور که در سالهای قبل از کرونا این امر رونق داشت و هماکنون اتفاقاتی را ازلحاظ هنری در حوزه کودکان و نوجوانان رقم میزنیم که بهزودی شاهد خبرهای خوب در اصفهان خواهیم بود.