گزارش اصفهان امروز از برگزاری نشست منطقه‌ای «میراث‌فرهنگی ناملموس» در اصفهان

فراموش‌شده پشت شعارهای زیبا

امروزه اهمیت میراث ناملموس برای هیچ فردی پوشیده نیست، میراثی که شاید همچون بناهای تاریخی به چشم نیاید، اما بی‌شک نقش هویتی و توسعه‌ای خود را برای هر شهر و کشوری ایفا می‌کند، شاید به خاطر همین کارکرد باشد که کشورهایی که دارای سابقه تاریخی چندانی نیستند از طریق میراث ناملموس خود در حال تاریخ‌سازی و هویت بخشی به خود در جهان هستند

فراموش‌شده پشت شعارهای زیبا

اما چه بگویم از قصه پر غصه میراث فرهنگی کشور، قصه‌ای که در آن بناها و آثار تاریخی بنا بر هر دلیلی همچون نبود اعتبارات، نبود نیروی متخصص، نبود عزم برخی مدیران در حال تخریب و ویرانی هستند چه برسد به اینکه بخواهند به این مقوله مهم(میراث ناملموس) به شکل راهبری بپردازند.
ازآنجایی‌که اصفهان چه درزمینهٔ میراث ملموس و چه ناملموس نسبت به سایر شهرهای کشور سرآمد بوده رویدادی تحت عنوان نشست تخصصی زیر منطقه‌ای میراث‌فرهنگی ناملموس و تاب‌آوری در برابر تغییرات اقلیمی و تأثیرات آن در آسیای غربی و مرکزی با تأکید بر نقش فعالان غیردولتی» با حضور ۱۵ کشور ازجمله افغانستان، تاجیکستان، پاکستان، قزاقستان، قرقیزستان، ترکیه، ارمنستان، اندونزی و ژاپن در آن از بیست و پنجم مهرماه به مدت سه روز با همکاری مرکز مطالعات منطقه‌ای پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس در آسیای غربی و مرکزی (مرکز میراث ناملموس تهران)؛ مرکز بین‌المللی شبکه‌سازی و اطلاع‌رسانی در مورد میراث فرهنگی ناملموس در منطقه‌ی آسیا و اقیانوسیه (ICHCAP)، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع در حال برگزاری است.
رویدادی که مثل همیشه در سایه سلیقه‌ای و گزینشی عمل کردن روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اصفهان با حضور تعداد اندکی از اصحاب رسانه در حال پوشش خبری است و باوجوداینکه در مصاحبه‌ها عنوان‌شده که در این نشست فعالان میراث فرهنگی دعوت‌شده‌اند، بسیاری از فعالان میراث فرهنگی و حتی خبرنگاران میراث فرهنگی استان اصفهان دعوت نشده‌اند که اصفهان امروز در گزارش‌های آتی این سلیقه‌ای و بایکوت خبری کردن خبرنگاران میراث فرهنگی را در برنامه‌های مهم اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان موردنقد قرار می‌دهد، بااین‌حال این نشست در حال برگزاری است و مطالب بیان‌شده هرکدام اگر جنبه عملیاتی پیدا کند حداقل شاهد اتفاقات مثبت در حوزه میراث ناملموس کشور خواهیم بود، آنچه می‌خوانید مروری بر دو روز برگزاری این نشست در شهر اصفهان است.


دیدار معاون میراث‌فرهنگی با متخصصان بین‌المللی میراث ناملموس


علی دارابی قائم‌مقام وزیر، معاون میراث‌فرهنگی و رئیس شورای حکام مرکز میراث ناملموس تهران سه‌شنبه بیست و پنجم مهرماه پیش از برگزاری مراسم افتتاحیه و شروع «نشست تخصصی زیر منطقه‌ای میراث‌فرهنگی ناملموس و تاب‌آوری در برابر تغییرات اقلیمی و تأثیرات آن در آسیای غربی و مرکزی با تأکید بر نقش فعالان غیردولتی» با متخصصان و صاحب‌نظران حوزه میراث ناملموس از کشورهای ارمنستان، اندونزی، ایران، پاکستان، تاجیکستان، ترکیه، ژاپن، قزاقستان، قرقیزستان و کره جنوبی دیدار و گفت‌وگو کرد


«چوگان» میراث ارزشمند ناملموس ایرانیان برای جهان است

سه‌شنبه بیست و پنجم مهرماه در پایان مرحله اول آیین افتتاح نشست بین‌المللی و تخصصی میراث‌فرهنگی ناملموس و تاب‌آوری در برابر تغییرات اقلیمی، با حضور علی دارابی قائم‌مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی، علیرضا ایزدی مدیرکل ثبت و حریم آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، حمیدرضا محققیان سرپرست اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اصفهان و همچنین جمعی از مدیران ارشد استان در محل مجموعه جهانی میدان امام (نقش‌جهان) از تیم‌های برتر و هیأت چوگان اصفهان تقدیر شد.
علی دارابی قائم‌مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی کشور اظهار کرد: میهمانان خارجی شرکت‌کننده در این مراسم، مشاهده بازی سنتی چوگان را در مجموعه جهانی میدان امام (نقش‌جهان) تجربه‌ای تکرار نشدنی توصیف کردند، بنابراین معتقدم بی‌شک بازی سنتی و باستانی چوگان میراث ارزشمند ناملموس ایرانیان برای جهانیان است.


میراث‌فرهنگی ناملموس، بهترین راه برای توسعه‌ پایدار

سید عزت‌الله ضرغامی، وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی که برای شرکت در بیست‌وپنجمین مجمع عمومی سازمان جهانی گردشگری در ازبکستان حضور داشت، به مناسبت برگزاری «نشست‌های تخصصی میراث‌فرهنگی ناملموس و تاب‌آوری در برابر تغییرات اقلیمی و تأثیرات آن در آسیای غربی و مرکزی، با تأکید ویژه بر نقش فعالان غیردولتی» در اصفهان پیامی را منتشر کرد.
در پیام وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آمده است: «فرهنگ، دانایی مردمان این سرزمین در اهلیت یافتن با محیط اطرافشان، بهترین مؤلفه برای شناخت جوامع است که ظهور و بروز آن را در میراث‌فرهنگی می‌توان نظاره کرد. به تعبیری میراث‌فرهنگی ملموس و ناملموس این سرزمین، آینه‌ای پیش روی فرهنگ است که وجوه ارزش‌های مادی و معنوی آن را به تصویر می‌کشد؛ اما در این بین، میراث‌فرهنگی ناملموس در مقایسه با میراث‌فرهنگی ملموس، ماندگار، پویاتر و از اهمیت بالاتری برخوردار است.
آثار و ابنیه تاریخی، بعضا از چرخه حیات خارج می‌شوند اما میراث‌فرهنگی ناملموس در تداوم و انتقال خود همواره معاصر شده و نسل به نسل منتقل و منجر به ساخت فرهنگی جامعه خواهد شد. میراث‌فرهنگی ناملموس در جان و ناخودآگاه مردم و جوامع بروز می‌کند و نمی‌توان در تکوین و یا ضایع کردن آن اراده‌ای را دخیل کرد، به همین دلیل است که همواره سیاحان و گردشگران از گذشته دور تا حال، همواره از سفر به ایران متحیر می‌شوند چرا که تجربه ملاقات با ایرانیان متفاوت است. تجربه لقاء فرهنگی که از جنس گفت‌وگو و دلربایی و برخواسته از سنت‌های وابسته به ریشه‌های هویتی این سرزمین است.
اصفهان و اصفهانی کیفیتی است از رویایی شهر ایرانی اسلامی که در دوره صفوی محقق شد و میراث‌فرهنگی ناملموس در بنیان شهر متجلی گردید. موضوع مهمی که در ادبیات جهانی در سالیان اخیر تکرار می‌شود، تغییرات اقلیمی و تأثیرات آن در مناطق مختلف کره‌ خاکی است. این موضوع از دو جنبه قابل بررسی است، نخست جریانات طبیعی که از زمان خلقت این منظومه زیستی وجود داشته و بشر نقشی در پیدایش آن نداشته است. اما جنبه‌ای که مورد بحث قرار می‌گیرد، تغییرات اقلیمی است که متأثر از مداخلات ما و در واکنش به آن صورت می‌گیرد.
پیشنیان و گذشتگان در طول تاریخی الگوی مناسبی را برای ایجاد تعادل پایدار در محل سکونت خود یافته‌ و به هم‌زیستی مسالمت‌آمیزی رسیده بودند که نسل حاضر با هدف غلط‌گیری در طبیعت، اقدام به برهم زدن آن نموده است. الگوی آزموده شده‌ای که در قالب میراث‌فرهنگی ناملموس این سرزمین تعریف می‌شود، بهترین راه برای ادامه‌ طریق و توسعه‌ پایدار است؛ چرا که در دو راهی امتناع از زمینه و از بین رفتن و دیگری معاصر کردن سنت‌ها و اهل این سرزمین شدن، راه دوم منطقی‌تر خواهد بود. مردم هم به‌عنوان متولیان و ذی‌مدخلان اصلی، همواره نقش تعیین‌کننده‌ای در نیل به اهداف تعیین شده از سوی حاکمیت‌ها و دولت‌ها در جهت گفتمان‌سازی و جریان‌سازی خواهند داشت و از این حیث پرداختن و پررنگ‌کردن نقش فعالان غیردولتی می‌تواند تضمین‌کننده‌ اتخاذ بهترین تصمیم و اجرایی شدن آن در تمامی وجوه باشد. بی‌شک تقویت نقش این بخش از جامعه در حکمرانی مطلوب جهت پاسداری از میراث‌فرهنگی ناملموس و همچنین تاب‌آوری در تغییرات اقلیمی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
در بیستمین سال تصویب کنوانسیون پاسداری از میراث‌فرهنگی ناملموس، نشست وزین «میراث‌فرهنگی ناملموس و تاب‌آوری در برابر تغییرات اقلیمی و تأثیرات آن در آسیای غربی و مرکزی، با تأکید ویژه بر نقش فعالان غیردولتی» که به همت مرکز میراث ناملموس تهران برگزار می‌شود، فرصت مناسبی برای همفکری، تبادل تجربیات و آگاهی‌بخشی فی‌مابین کشورهای حوزه‌ آسیای مرکزی و غربی است تا ضمن تحکیم مناسبات منطقه‌ای از مسیر رفیع فرهنگ، سه‌گانه میراث فرهنگی ناملموس، تغییرات اقلیمی و نقش فعالان غیر دولتی به بحث گذاشته شود و نقشه‌ راه صحیحی از هم‌پوشانی اضلاع این مثلث پدید آورده شود.
در پایان ضمن آرزوی اوقاتی خوش برای مهمانان گرانقدری که از کشورهای مختلف در شهر تاریخی اصفهان حاضر شده‌اند، از همکاران پرتلاشم در معاونت میراث‌فرهنگی بالاخص جناب آقای دکتر دارابی، قائم مقام محترم وزیر و معاون میراث‌فرهنگی به‌عنوان رئیس شورای حکام، سرکار خانم مومنی رئیس محترم مرکز میراث ناملموس تهران و از همکاری کشور کره جنوبی و مرکز میراث ناملموس مقوله ۲ ایچ‌کپ جناب آقای جی سونگ برای اجرای این پروژه مشترک و همچنین از موسسه باغ پارسی، میراث زنده این نهاد عمومی غیر دولتی اعتبار یافته‌ یونسکو، سرکار دکتر ژانت بلیک در این همکاری ارزشمند کمال تقدیر و تشکر را به عمل می‌آورم و امید که اهداف برگزاری این نشست محقق گردد.»


میراث ناملموس گنجینه بزرگی از ثروت و دارایی‌های مشترک همه کشورهای عضو است


علی دارابی قائم‌مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی سه شنبه بیست و پنجم مهرماه در مراسم افتتاحیه نشست تخصصی زیر منطقه‌ای «میراث‌فرهنگی ناملموس و تاب‌آوری در برابر تغییرات اقلیمی و تأثیرات آن در آسیای غربی و مرکزی با تأکید ویژه بر نقش فعالان غیر دولتی» که در اصفهان برگزار شد، اظهار کرد: از اصفهان سرزمین شهیدان و مجاهدان، استان قطب میراث‌فرهنگی و گردشگری و سرزمین صنعت و هنر، مساجد، مدارس، خانه ها، آتشکده‌ها و کلیساهای تاریخی ایران زمین، شهر مناره‌ها، باغ‌ها، کاخ‌ها، از میدان نقش جهان، از عالی قاپو، مسجد امام، مسجد شیخ لطف الله از آنچه که به «نصف جهان» شهرت دارد، صحبت می‌کنم.
او ادامه داد: براستی تصور جهانی بدون ایران، ایرانی بدون اصفهان و اصفهانی بدون نقش جهان بس دشوار است و این است که اصفهان در جهان می‌درخشد.
دارابی تصریح کرد: ما وقتی از میراث‌فرهنگی تاریخ و تمدن ایرانی و در یک کلام از «ایران فرهنگی» سخن می گوییم، از ملت و تاریخی به قدمت بیش از 7‌هزار سال که سابقه سکونت بشری بیش از یک میلیون سال را در خود ثبت کرده است سخن می گوییم.
رئیس شورای حکام مرکز مطالعات منطقه ای پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس در آسیای غربی و مرکزی تحت نظارت یونسکو گفت: در ایران بیش از یک میلیون اثر داریم که نزدیک به 35‌هزار اثر آن ثبت ملی شده است، همچنین با 27 اثر ثبت شده در فهرست جهانی میراث ملموس و طبیعی و 21 عنصر ثبت شده میراث ناملموس جزو 10 کشور نخست و برتر دنیا قرار داریم.
کاروانسراها یکی از شاهکارهای معماری و شهرسازی ایرانیان محسوب می‌شود
او افزود: جدیدترین اثر ثبت شده ایران در چهل و پنجمین نشست عمومی کمیته میراث جهانی یونسکو در ماه گذشته در ریاض عربستان بود که 54 کاروانسرای ایرانی با اجماع همه کشورهای عضو ثبت شد، کاروانسراها یکی از شاهکارهای معماری و شهرسازی ایرانیان محسوب می‌شود و نقش اساسی در تأمین امنیت، جان پناه، اطلاع رسانی، تجارت، داد و ستند در ادوار و زمان های مختلف تاریخی داشته است.
معاون میراث‌فرهنگی کشور اظهار کرد: ما در ایران بیش از یک‌هزار کاروانسرا داریم که 700 مورد آن ثبت ملی و از این میان 54 مورد ثبت جهانی شده است.
دارابی گفت: میراث ناملموس آن روح شکوفا در گاهواره زمین است که می تواند به یمن حضور انسان و مواهب سرزمینی چون مادری مهربان طبیعت را در حدود و ثقور بیکران در نیام پاسداشتی پایدار مصون بدارد.
میراث ناملموس می‌تواند در گسترش صلح، دوستی، مودت، کاهش منازعات، درگیری‌ها نقش آفرین باشد
او تأکید کرد: امروز جهان بر مدار « ممتاز فرهنگ و میراث‌فرهنگی» می چرخد. همه دستاوردها و اختراعات بشری در خدمت حفظ و صیانت از «گنجینه فناناپذیر» باید قرار گیرند. چرا که امروزه در عصر ارتباطات، سرعت خیره کننده تکنولوژی، دگرگونی مناسبات جهانی، این میراث‌فرهنگی و بطور مشخص میراث ناملموس است که می‌تواند در گسترش صلح، دوستی، مودت، کاهش منازعات، درگیری‌ها نقش آفرین باشد و پارادایم میراث ناملموس را به مثابه گفتمان غالب بشری برای عبور از سختی‌ها، مصائب، چالش‌ها و گسترش مهر، صلح و نوعدوستی برای همه ملت ها فارغ از نژاد، ملیت، مذهب به ارمغان آورد.
رئیس شورای حکام مرکز مطالعات منطقه ای پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس در آسیای غربی و مرکزی تحت نظارت یونسکو افزود: از همین رو است که ما می بینیم اگر در عرصه سیاست و مناسبات خارجی تزاحم و تقابل میان برخی کشورها وجود دارد اما در عرصه میراث ناملموس همکاری، وفاق جایگزین آن است. تدوین و ثبت پرونده‌های چند ملیتی و مشارکتی کشورها با یکدیگر نمونه بارز این نوع همکاری‌های سازنده است.
دارابی تصریح کرد: بیستمین سالگرد تصویب کنوانسیون حفاظت از میراث ناملموس به مثابه سندی هوشمند در راستی پاسداری از دستاوردهای عظیم انسان در دانش و فن‌آوری و ترویج ارزش‌های فرهنگی، اجتماعی و هنری است که ما را بر آن داشت بدین مناسبت برگزاری نشست میراث‌فرهنگی ناملموس و تاب آوری در برابر تغییرات اقلیمی و تأثیرات آن را در آسیای غربی و مرکزی با تأکید بر نقش فعالان غیر دولتی را برگزار کنیم.
معاون میراث‌فرهنگی کشور بیان کرد: براستی جهان امروز که نظام مسائل آن، چالش‌ها و ابر چالش‌هایی که با آن روبرو است آیا راهی جز همکاری، انتقال تجارب، آموزش، تفاهم و کاهش منازعات را برای برون رفت از این چالش ها را پیش رو دارد؟


تغییرات اقلیمی، بلایای طبیعی و فرونشست را باید کشورها با کمک یکدیگر حل کنند


او افزود: تغییرات اقلیمی، بلایای طبیعی چون سیل و زلزله، فرونشست، گرد و غبار، بحران آب و ده ها مسأله از این دست را باید کشورها با کمک یکدیگر حل کنند تا سیاره زمین با مخاطرات، بحران ها و خسارت های کمتری به نفع زندگی بشری قابل سکونت و ادامه حیات باشد.
دارابی اظهار کرد: همه ما به خصوص اعضای مرکز میراث ناملموس در آسیای غربی و مرکزی بیش از پیشین محتاج همکاری، انتقال تجربه و کمک و یاری همدیگر هستیم. میراث ناملموس ظرفیت پایان ناپذیر و گنجینه بزرگی به عنوان «ثروت و دارایی‌های مشترک» همه کشورهای عضو است و هنر استحصال از آن برای تاب آوری و تحقق زندگی زیبا انتظار همگانی است.
رئیس شورای حکام مرکز مطالعات منطقه ای پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس در آسیای غربی و مرکزی تحت نظارت یونسکو گفت: در عصر امروزی رابطه معنادار میان اندازه دولت و جامعه مدنی وجود دارد. هر قدر اندازه دولت کوچکتر و اندازه جامعه مدنی بزرگتر باشد این نشانه بارزی از یک حکمرانی مطلوب و مدیریت درست است.
او ادامه داد: سمن‌ها، سازمان‌های مردم نهاد، تشکل‌های غیر دولتی (N.G.O) امروزه در بسیاری از جوامع در نقش پیشران ایفای مسئولیت می‌کنند. هر قدر قدرتمندتر، مستقل تر و کارآمدتر باشند به همان میزان برای منافع ملی و مصالح جهانی کاربست بیشتری دارند.


عرصه میراث‌فرهنگی جایگاه نقش‌آفرینی فعالان غیر دولتی است


معاون میراث‌فرهنگی کشور اظهار کرد: عرصه میراث‌فرهنگی جایگاه نقش‌آفرینی فعالان غیر دولتی است. قوانین، مقررات، سیاست‌ها، باید این امر را تسهیل و یاری کند. مدیران و مسئولان عملاً آن را مورد حمایت قرار دهند. امیدوارم در این نشست سازوکارهای مناسبی برای تحقق این مهم چاره اندیشی شود.


تغییرات اقلیمی یک چالش مهم جهانی برای همه کشورهاست

در ادامه این نشست ژانت بلیک، رئیس موسسه باغ پارسی میراث زنده و مشاور جهانی یونسکو اظهار کرد: میراث ناملموس کلید اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی برای تمامی جوامع است.
او افزود: باید با همفکری و همکاری بدنبال راهکارهای برای جلوگیری از چالش بزرگ تغییر اقلیم باشیم که با پایداری زیست محیطی هم مرتبط است .
وی با تأکید بر بکارگیری دانش سنتی به عنوان دانشی قوی در منطقه آسیای غربی و مرکزی گفت: سعی می شود از کشورهای زیرمنطقه اطلاعات مناسبی به دنیا ارائه دهیم.
رئیس موسسه باغ پارسی میراث زنده و مشاور جهانی یونسکو با اظهار خرسندی از جایگاه بخشی به سازمانهای غیردولتی در این نشست گفت: پاسخ به چالشهای معاصر با همکاری بین دستگاههای دولتی و غیردولتی ممکن است.
بلیک، همچنین برگزاری اولین قدم این نشست در ایران و شهر اصفهان را خوش یمن دانست.

لزوم ارتقا آگاهی‌ها در مورد چگونگی پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس

در ادامه آتوسا مومنی ، رئیس مرکز میراث ناملموس تهران در آیین افتتاح، هدف از برگزاری این نشست را ایجاد بستری برای به اشتراک‌گذاری تجارب و اطلاعات سایر کشورها، استفاده از ظرفیت فعالان غیردولتی، پاسخ به پرسشها و همچنین تدوین راهکارها و سیاست های لازم به منظور پیشگیری، کاهش آسیب و مدیریت شرایط موجود عنوان‌کرد.
او اظهار امیدواری کرد که این هم‌اندیشی بتواند طرح های اجرایی در کشورهای منتخب را به عنوان طرحی جامع تدوین کند که منجر به ارتقا آگاهی‌ها در مورد چگونگی پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس در برابر بحران ها بویژه تغییرات اقلیمی و در نهایت ارتقا و تقویت تاب‌آوری جوامع محلی در مواجهه با تغییرات اقلیمی و آثار آن و بهبود رفاه حال اجتماعات محلی شود.
رئیس مرکز میراث ناملموس تهران افزود: آثار تغییرات اقلیمی همانند سیل، گرمای شدید، خشکسالی، آتش‌سوزی‌های خودبه‌خودی، تندباد، گردباد و بالا آمدن سطح آب دریاها، بسیاری از میراث فرهنگی ناملموس را تهدید می‌کند و به مخاطره می‌اندازد.


ایرانیان همواره بهترین راه‌حل را برای مسائل و محدودیت‌های پیش‌رو انتخاب می‌کنند

علی دارابی قائم مقام وزیر میراث‌فرهنگی و رئیس شورای حکام مرکز مطالعات منطقه‌ای پاسداری از میراث‌فرهنگی ناملموس در آسیای غربی و مرکزی تحت نظارت یونسکو، چهارشنبه بیست و ششم مهرماه در نشست زیر منطقه‌ای «میراث‌فرهنگی ناملموس و تاب‌آوری در برابر تغییرات اقلیمی و تأثیرات آن در آسیای غربی و مرکزی با تأکید ویژه بر نقش فعالان غیر دولتی» که در اصفهان برگزار شد، اظهار کرد: میراث‌فرهنگی ملموس و ناملموس این سرزمین، دارای وجوه زیبایی‌شناسانه منحصربفرد ایرانی و سرشار از معانی و مفاهیم عمیق است که با تأمل در آن می‌توان فرهنگ مواجهه و تعامل ایرانیان با محیط اطرافشان را آموخت.
او گفت: ایرانیان برای قرون متمادی به راه‌کارهایی بسیار هوشمندانه در این عرصه درست یافته بودند و با این هوشمندی در مکان‌هایی با امکان زیست محدود، سکونت‌گاه‌هایی خلق کرده بودند که همه چیز را در خود جای داده بود. این دستگاه هوشمند، انعطاف‌پذیر، مقرون‌به صرفه، شکل گرفته بر اساس فهم بستر و آینده‌نگر دارای اجزای کالبدی و معنایی متعددی است، که حفظ هرکدام از این اجزا در جهت فهم آن کل و بهره‌مندی از راه‌کارهای خلاقانه آن برای برون‌رفت از مخاطرات امروز، یک گزینه نیست، بلکه یک ضرورت است.
معاون میراث‌فرهنگی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی تصریج کرد: ایرانیان در طول یک میلیون سال سکونت و ۷۰۰۰ سال فرهنگ و تمدن در این کره خاکی همواره بهترین راه‌حل را برای مسائل و محدودیت‌های پیش‌رو انتخاب می‌کردند چرا که این سرزمین بی‌قرار، امکان شرایط زیست را به صورت متمرکز فراهم نمی‌کند و پژوهش در الگوهای سکونت در این سرزمین و شیوه تعامل با اقلیم در رجوع به میراث فرهنگی ناملموس خلاصه می‌شود.
او در ادامه گفت: در سرزمین ایران حوادثی نظیر سیلاب، طوفان، زمین‌لرزه و یا خشکسالی کم نیست و تقریبا هیچ نقطه‌ای از تحرکات زمین و یا نوسانات اقلیمی مستثنی نیست و تنها راه حل پیش روی ما برای زیست در این سرزمین، همسو شدن با محیط است. در این صورت نسبتی پیوسته با بین فرد و مکان ایجاد خواهد شد و انسان جزئی از پیکره محیط می‌شود. با چنین رویکردی در صورت وقوع طوفان، نه تنها اهل سرزمین از آن هراسی نخواهند داشت بلکه به استقبال آن در آسبادها خواهند رفت تا چرخ زندگی تؤمان با طبیعت چرخیده شود.
دارابی افزود: این موارد که امروزه در قالب میراث فرهنگی ناملموس شناخته می‌شود، دیگر در گفتمان توسعه کشور جایگاهی ندارد. در سده اخیر و با پیدا شدن منبع بالفعل نفت، مردمان این حوزه فرهنگی با نگاهی نادرست، اقدام به دخل و تصرف و دست‌درازی به طبیعت کردند و بعد از گذشت یک سده شاهد عکس‌العمل طبیعت نسبت به این مداخلات نابجا هستیم. امروزه برای تأمین منابع آبی و خیال صنعتی شدن به دنبال انتقال آب از دریا به کویر هستیم در حالی که مردمان این خطه سده‌ها پیش صنعتی بوده‌ایم و به بهترین راه حل دست یافته بودیم.
او اظهار کرد: امروز گرد هم آمده‌ایم تا با محوریت مرکز منطقه‌ای میراث ناملموس تهران، از طریق تبادل دانش و تجربیات به تولید فکر بپردازیم تا بتوانیم در حل مسائل پیش‌آمده بالاخص در حوزه تغییرات اقلیمی پیش‌گام باشیم. به عقیده و زعم اینجانب تنها راه حل و فصل مسائل پیش‌آمده، در مسیر میراث فرهنگی قرار گرفتن است تا ضمن بهره‌مندی از تجارب گذشته، راه‌حل‌های موجود را معاصر کرد و در این راستا نقش اصلی و اساسی بر عهده فعالان غیردولتی خواهد بود چرا که در صورت عدم مشارکت مردم در تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی نمی‌توان به هدف تعیین شده نایل آمد.

قائم مقام وزیر میراث‌فرهنگی گفت: در بیستمین سالی که از تصویب کنوانسیون پاسداری از میراث ناملموس در تاریخ ۱۷ اکتبر ۲۰۰۳ می‌گذرد، جمهوری اسلامی ایران به سهم خود سعی در رسیدن به اهداف این کنوانسیون از قبیل حراست از میراث فرهنگی ناملموس، تضمین احترام به آن در جوامع، گروه‌ها و افراد ذی‌ربط، ارتقای آگاهی محلی، ملی و بین‌المللی از اهمیت میراث‌فرهنگی ناملموس و تضمین درک متقابل از آن و تدارک همکاری و کمک بین‌المللی نموده است و امید دارد به واسطه‌ی جوامع، به ویژه جوامع بومی و گروهها نقش مهمی در تولید، حراست، نگهداری و بازآفرینی میراث‌فرهنگی ناملموس ایفا نماید و بدین ترتیب به غنای تنوع فرهنگی و خلاقیت بشری کمک کند.

ارسال نظر