گفتوگو با علی لک به بهانه برگزاری اولین نمایشگاهش در ایران
دریچهای تازه برای ورود به دنیای رنگ و پیکسل
اینجا جلفا است، جایی که به خانههای تاریخی منحصربهفرد در اصفهان شناخته میشود، در پرسه زنی شبانه وارد یکی از این خانهها میشوم، قبل از هر چیزی زیبایی معماری دالان صفوی من را به خود جذب میکند
زیبایی که هنوز بعد از گذشت چهارصد سال پابرجاست، قبل از اینکه وارد حیاط خانه شوم تابلوهایی در اینطرف و آنطرف دالان توجه ام را جلب میکند، چهرههای پرتره از شاعران و هنرمندان مطرح کشور و جهان، از چهره بزرگانی همچون «شاملو»، «هوشنگ ابتهاج» گرفته تا بازیگر معروف جایزه اسکار «آدرین برودی» بر دالان خانه نصبشدهاند، در وهله اول فکر میکنم که عکس این افراد چاپشده ، اما کمی بیشتر که به تابلوها نگاه میکنم، متوجه میشوم نه نقاشی است و نه عکس درحالیکه دنبال تکنیک اجرای این تابلو هستم، ناگهان نگاهم به بیانیه نمایشگاه میافتد، بیانیهای که در آن به تکنیک هنر نقاشی دیجیتال اشارهکرده و در ادامه آورده است«در پرترههای این مجموعه بهواسطه اندیشیدن به نحوه پدیدارشدن چهرهها هنگام عکاسی و با کمک از ابزار حوزه نقاشی دیجیتال، تصاویر با تمام جزئیات پرداختهشده اند تا حکایتگر امری نو باشند».
همین امر باعث میشود گفتوگویی با علی لک ، نقاش دیجیتال که این نمایشگاه را در خانه صفوی اصفهان برگزار کرده داشته باشم و با توجه به اینکه وی متولد اصفهان اما ساکن انگلستان است پیرامون نقاشی دیجیتال و فرق برگزاری و اجرای نمایشگاههای تجسمی در ایران و خارج از کشور پرسشهایی را مطرح کنم که مشروح این گفتوگو را در ذیل ازنظر میگذارنید.
با توجه به اینکه ساکن انگلستان هستید، چه شد به فکر برگزاری نمایشگاه در ایران، آنهم شهر اصفهان افتادید؟
دلیل برگزاری این نمایشگاه در اصفهان بدین خاطر بود که نقاشی دیجیتال مبحث نویی در جهان است و این نیاز را دیدم که علاوه بر برگزاری در کشور انگلستان آن را در اصفهان برگزار کنم تا مردم بیشتری نسبت به این هنر آشنا شوند. و دلیل اینکه از میان شهرهای ایران اصفهان را برای برگزاری این نمایشگاه انتخاب کردم، بدین خاطر بود که خودم فارغالتحصیل دانشکدهی هنرهای زیبای اصفهان هستم ، خواستم در این شهر برگزار کنم ؛ شاید برای مردم اصفهآنجالب باشد .
این اولین نمایشگاه انفرادی شما در ایران است ؟
بله ، بعد از سالها دوری این نمایشگاه انفرادی بنده در ایران است ، اما در خارج از کشور چند نمایشگاه داشتهام ؛ که مهمترین آنها برگزاری نمایشگاه در دانشگاه بولتون بود، که فارغالتحصیل آنجا هستم و دیگری نمایشگاه گروهی در لندن است.
چه شد که از بین موضوعات مختلف نقاشی ، نقاشی چهرهها را انتخاب کردید ؟
البته من کارهای دیگری هم دارم اما چون علاقهی خاصی به پرتره دارم ، سعی کردم نمایشگاه پرتره باشد فقط یکی از کارهایم که پرتره نیست در نمایشگاه است .
در مورد نقاشی دیجیتال و اهمیت آن در هنرهای تجسمی معاصر توضیح دهید ؟
من فکر میکنم نقاشی دیجیتال یک دریچهی تازه برای افرادی است که میخواهند در این زمینه کار کنند ؛ آزمونوخطاهایی دارد و نیز ویژگیهای خاص خودش را دارد و هیچ فرقی با نقاشی روی کاغذ و بوم ندارد فقط تفاوت آن با نقاشی سنتی این است که فقط دیجیتال است که بهصورت یک نسخه نمیتواند بیرون بیاید ، و برای فروش این آثار غیر از مسئلهی فیزیکی که در فضای پلت فرمهایی که NFT خریدوفروش میکنند میشود کار را خریدوفروش کرد .
یکی دیگر از ویژگیهای نقاشی دیجیتال این است که روی صفحهی دیجیتالی که کار میکنید پالت رنگتان است و نسبت به نقاشی روی بوم ، هزینهی هنرمند را کموزیاد میکند.
سختی نقاشی دیجیتال نسبت به نقاشی روی بوم چیست ؟
سختی خاصی ندارد؛ اما خب ، آشنایی با این فضا شاید ایرادات کوچکی داشته باشد ، اما هنرمند بهمرور یاد میگیرد که چگونه با آنها کار کند و آنها را برطرف کند . درمجموع ، دنیای بسیار جذابی است که پر از رنگ و پر از پیکسلهایی است که فکر میکنم در دنیای معاصر امروز بتواند موجب یک تحول عظیم شود.
بسیاری معتقدند که نقاشی دیجیتال ، فاقد احساس است ، نظر شما در این مورد چیست؟
در دنیای پستمدرن امروز ما فارغ از اینکه از موبایل استفاده میکنیم و تبادل دیتا داریم ( که سالها پیش فکرش را نمیکردیم ) ، دقیقا نقاشی دیجیتال هم همینطور است و نمیتوانیم در مقابل این پدیده مقاومت کنیم و شاید بسیاری از مبانی کار نقاشی را به هم بریزد . اما من فکر میکنم چیز بدی نیست که نقاشی سنتی را کنار بزند اما آیندهی نقاشی دیجیتال هم شاید به اعتلای فرهنگ مردم کمک کند .
به نظر شما، با آمدن هوش مصنوعی ، این نوع نقاشی منسوخ میشود ؟
اگر قرار باشد که هوش مصنوعی این کار را انجام بدهد و هر فردی چهرهی خودش را بسازد ، ممکن است همه نقاش و هنرمند شوند !!! اما برای 10 تا 15 دقیقه بعد میخواهند چهکار کنند .
هوش مصنوعی تصمیم میگیرد یک عکس را تبدیل به یک نقاشی کند، اما کار من بهعنوان یک نقاش دیجیتال همان کاری است که نقاش روی بوم انجام میدهد و نباید آن را باهوش مصنوعی اشتباه گرفت و تفاوت این نقاشی دیجیتال با نقاشی سنتی این است که میتوان میلیونها نسخه از آن را داشت در حالیکه آرتیستی که روی بوم کار میکند فقط یک نسخه از آن را دارد ؛ و تفاوت این دو نقاشی فقط در همین است .
هنر دیجیتال در خارج از کشور ، بهویژه در کشور توسعهیافتهای مثل انگلستان تا چه حد شناخته شدهاست و تا چه اندازه مخاطب عام دارد ؟
البته نمیدانم تا چه حد درست میگویم اما فکر میکنم خیلی قدمت ندارد اما خیلی از کارهای نقاشی دیجیتال در پلت فرمهای Opensea , Object و Novendis خریدوفروش میشود . من نمیدانم در آینده چه اتفاقی میافتد اما خوب است بسیاری از جوانان با این پدیده آشنا شوند و در آینده آثار فاخری از آنها ارائه شود .
در کشور ما بهویژه شهر اصفهان که بیشتر هنرهای سنتی آن موردتوجه است، به نظرتان این هنر با چه مشکلی روبروست ؟
بیشتر ازنظر اقتصادی است ، که باید بتوانند صفحهی دیجیتال را در اختیار داشته باشند ؛ چون بهعنوان تهیهی یک صفحهی وکیوم یا آی پد باید حدود 100 تا 150 میلیون هزینه کرد.
نقش کپیرایت و فیلترینگ در نقاشی دیجیتال چگونه است ؟
البته بحث کپیرایت آن ، این است که اگر یک نقاشی دیجیتال را در پلت فرم دیگری با کد دیگری بفروشید ، اعتبار شما از بین میرود و فکر میکنم بیشتر جوانان با این مسئله آشنا هستند و اعتبار خود را زیر سوال نمیبرند .
بسیاری از شبکههای اجتماعی ما فیلتر است بدین ترتیب دوست داریم یک شیء را درکنار خودمان داشته باشیم تا دیجیتال مانند باشد ؛ این مشکلی برای کار شما در کشور ایجاد نمیکند ؟
بله ممکن است یک هنرمند اثری را خلق کند و هزاران نسخه از آن کار را باقیمت ارزانتر بفروشد ، که قشرهای سطح پایین هم در خانههایشان داشته باشند . خب ، این با اثری که میلیونها تومان ارزش دارد و هنرمندی روی آن کارکرده تفاوت دارد اما با آن ارزان فروختن در درازمدت ممکن است بتوان فرهنگسازی کرد و بیشتر مردم بتوانند با این هنر ارتباط برقرار کنند و ما باعث یک تحول و فرهنگسازی شویم و در هر خانه مانند تعدد فرشها ، تعدادی از این نقاشیها هم باشد .
با توجه به اینکه شما که در هنرستان زیبای اصفهان تحصیل و در یک فضای سنتی و قدیمی کارکردهاید،چه عاملی سبب شد چنین فردی در یک فضای مدرن شروع به فعالیت هنری کنید ؟
من فکر میکنم زندگی در انگلیس و آشنایی با وسایل دیجیتال پیشرفته باعث شد که به اینسو کشیده شوم . من درحالیکه هماکنون روی بوم هم نقاشی میکنم ، اما ازآنجاییکه فکر میکنم باید بهروز باشم ، با فضای محیطی که در آن هستم خود را آپدیت میکنم.
به نظر شما هنرستانی همچون هنرهای زیبای اصفهان لازم است این هنر دیجیتال را به هنرجویانش آموزش دهد ، یا نه همان روش سنتی را ادامه دهد ؟
به نظر من باید حتما آنها را ( روش سنتی ) حفظ کند اما این هنر جدید Digital Art را هم دانشجویان حتما سعی کنند آموزش ببینند دلیل بشر پستمدرن و نیاز انسان امروز است .
هنرهای تجسمی بهویژه نمایشگاه در خارج از کشور چه تفاوتی با ایران دارد؟ آیا مثل ایران تحت حمایت نهادهای متولی است یا خیر ؟
یکقسمتی از آن بر عهدهی نهادها و سازمانهای متولی ایرانی خارج از کشور است که کارهای فرهنگی میکنند و کارشان را بسیار دقیق و درست انجام میدهند. قسمت دیگر آن بر عهدهی خود مردم است که روزهایی را به دیدار از نمایشگاهها اختصاص میدهند و این کمک میکند فرزندانشان نسبت به هنر آشنایی پیدا کنند و حتی با Digital Art که بسیار تازه و ناشناخته است، بیشتر آشنا شوند .
آیا در خارج از کشور برای ورود به نمایشگاه ورودی میدهند یا خیر ؟
بعضی از نمایشگاههایی که آثار فاخری دارند بله ورودی دارند ، ولی بیشتر نمایشگاههای معمولی خیر .
نوع نمایشگاههای خارج از کشور چگونه است و چه تفاوتی با نمایشگاههای ایران دارد ؟
بسیار حرفهای و بانظم برخورد میکنند که مردم اصفهان بهویژه باید خیلی در این زمینه حرفهای برخورد کنند .
منظور شما از حرفهای برخورد کردن چیست ؟
در نظر گرفتن مواردی مثل برگزاری نمایشگاه ، محل نمایشگاه ، فضای کافی ، برقراری ارتباط درست با آثار ، اطلاعرسانی درست و .......
آیا در خارج از کشور هم مانند ایران تابلویی را بدون توضیح فقط به نمایش میگذارند که فقط خود بیننده برداشت کنند ؟
بله ، خب این هم در برخی نمایشگاهها هست و اگر مخاطب توضیح بخواهد ، کمک میگیرد.
آیا در خارج از کشور مثل ایران شهرداری و ارگانهایی در برگزاری نمایشگاهها مشارکت دارند ؟ و نحوه حمایتشان چگونه است؟
بیشتر روی جوانان سرمایهگذاری میکنند و شهرداری منطقه به آنها کمک میکند که آثارشان دیده شود و برخی سازمانهای مردمنهاد هم در این زمینه نقش دارند .
آیا شهرداری فقط مکانی را در اختیار جوانان قرار میدهد یا حمایت هم میکند ؟
شهرداری هنردرمانی میکند و مکانهایی را برای ارائهی آثارشان در نظر میگیرد . آنها گاهی فضایی را برای هنرجویان در نظر میگیرند و برای آموزش آنها وقت میگذارند و کمکهایشان بیشتر سختافزاری است.
چه عاملی باعث میشود که در کشوری مانند انگلستان مردم برای دیدن چنین هنری وقت میگذارند و در اصفهان که مهد هنر است چنین نیست ؟
من فکر میکنم بیشتر به لحاظ شرایط اقتصادی است و شرایط روحی و روانی افراد هم مؤثر است .