اصفهان امروز در اولین شماره پرونده «روایت خانههای تاریخی اصفهان» به سراغ «خانه تاریخی شهید اول» واقع در محله ابواسحاقیه رفته و از زبان مالک آن روایتهای ناگفته این خانه تاریخی را جویا شده است
بر اساس اسناد و آخرین آماری که موجود است شورای اسلامی شهر اصفهان سال 91 در گزارشی، تعداد خانههای تاریخی شناساییشده در طرح تفصیلی اصفهان را 5 هزار واحد اعلام کرد و همان موقع درباره کاسته شدن و تخریب این خانهها به همه مسئولان شهری و استانی هشدار داد. سه سال بعد از ارائه این آمار مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان تعداد این خانهها را 4 هزار واحد اعلام کرد و گفت که حدود 30 درصد آنها با مشارکت دولت و بخش خصوصی تغییر کاربری دادهاند.
از طرفی شهرداری اصفهان آمار متفاوتی دارد، بر اساس بانک اطلاعاتی سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری، دادههای 300 خانهی تاریخی ثبتشده است و از مجموع این 300 واحد شناساییشده فقط 81 واحد یا 27 درصد آن در شرایط مطلوب به سر میبرد اگر این محاسبه در مقیاس بزرگتر، یعنی با آن هزار خانهای که در طرح تفصیلی جانمایی شد صورت گیرد، این نتیجه حاصل میشود که فقط هشت درصد خانههای تاریخی اصفهان حال خوش دارند.
هرچند این آمار برای شهری که از آن بهعنوان شهر موزه ایران یاد میشود تاسف بار است اما میطلبد از این تعداد اندک باقیمانده حفظ و حراست شود، جدا از وظایف دستگاهها و نهادهای متولی همچون میراث فرهنگی، استانداری، اداره مسکن و شهرسازی ، شهرداری برای حفظ و حراست این خانهها میطلبد که ادبیات و گفتمان جدیدی در فضای رسانهای استان و شهر اصفهان حاکم شود، ادبیاتی که فقط تخریب و نابودی خانه تاریخی بهعنوان ارزش خبری محسوب نشود، بلکه بیان روایت و ناگفتههای این خانهها برای عموم شهروندان در اولویت قرار گیرد، زیرا امروزه این روایتها است که خانهها و فضاهای ارزشمند شهری را از کارکرد کالبدی خود خارج کرده و بهعنوان عنصر ارزشمند که با خاطره جمعی شهروندان در ارتباط است،نقشآفرینی میکند، ازاینرو روزنامه اصفهان امروز با ایجاد پروندهای بهعنوان«روایت خانههای تاریخی اصفهان» به دنبال این مهم است تا بلکه بتواند بابیان این روایتها و حساس سازی شهروندان از نابودی و تخریب هر چه بیشتر این خانهها جلوگیری به عمل آید، نکتهای که باید در اینجا متذکر شد، این پرونده تاریخ شفاهی نیست بلکه روایت مالکان، ساکنین و فعالان میراث فرهنگی
از این خانهها است و ممکن است در بیان این روایتها اشتباهات یا بهنوعی عدم مغایرت با سرگذشت این خانه وجود داشته باشد، لذا از تمامی خوانندگان و مخاطبان روزنامه اصفهان امروز تقاضا داریم بابیان روایت خود در ارائه هر چه صحیحتر روایت این خانهها به ما یاری رسانند.
اصفهان امروز در اولین شماره پرونده «روایت خانههای تاریخی اصفهان» به سراغ «خانه تاریخی شهید اول» واقع در محله ابواسحاقیه رفته و از زبان مالک آن روایتهای ناگفته این خانه تاریخی را جویا شده است که در ذیل ازنظر میگذرانید.
ضمن معرفی خود درباره این خانه تاریخی توضیحات تکمیلی را بیان بفرمایید؟
عباس شهید اول فرزند کاظم، یکی از مالکین عمارت شهید اول هستم. مستأجر این عمارت آقای حمید مظاهری نام این عمارت را به پنجدری تغییر دادهاند که ثبتشده است و مدتی همخانهی ملکالتجار نامگذاری کرده بوده که ادارهی اوقاف ادعا کردهاند که اگر متعلق به ملکالتجار باشد، وقف ادارهی اوقاف میشود که نامش را عوض میکنند. اما در اصل این بنا به خانه یا عمارت «شهید اول معروف» است که درگذشته بخشی از خانهی امامجمعهی دوره صفویه بوده است.
در ابتدا خانهی امامجمعه دوره صفویه چند هکتار بوده و اکنون این خانه در چه وضعیتی قرار دارد؟
خانه امامجمعه که بخشی از آن را عمارت شهید اول تشکیل میداده است در ابتدا حدود یازده باغخانه بوده است که باهم در ارتباط بودند که هماکنون سمت شرق این خانه تبدیل به حوزهی علمیه شده است. در سال ٨٠ شهرداری دو تا از اتاقهای عمارت شهدی اول را که در غرب خانه امامجمعه بوده را تخریب میکند.
بخشی دیگر از خانه امامجمعه را که حدود سه خانه باغ میشده فردی معتمدی به نام «حسن دندانطلا» خریداری میکند و بعد از انقلاب این خانهها به دست میراث فرهنگی و مسکن و شهرسازی میافتد اما به دلیل عدم رسیدگی به این سه خانه، در سالهای اخیر طاقهای این سه خانه فرومیریزد و عملا تخریب میشوند. این سه خانه از میان یازده خانه باغ امامجمعه از ویژگیهای منحصربهفردی برخوردار بودند درواقع تزئینات و معماری که در این سه خانه وجود داشت آنها را نسبت به هشت خانه باغ دیگر متمایز میکرد، اما افسوس این سه خانه شاخص در اثر عدم رسیدگی بهنوعی تخریب کامل شد.
درواقع بعد از پیروزی انقلاب اسلامی اقدامی برای مرمت این خانههای ارزشمند صورت نمیگیرد؟
پدر من به خاطر مرمت خانه با میراث فرهنگی در تعامل بود و آن زمان به آقای باقر آیتاللهزاده شیرازی که در منزل آقای شهشهانی زندگی میکردند، فشار میآورد که زیرزمین این خانه را مرمت کنند که مرحوم شیرازی آن زمان پیشنهاد دادند که اطراف این خانه و مسجد عتیق را خالی و مانند انگشتری در یک قاب قرار دهیم، حتی چهار فاز اجرایی برای این پروژه در نظر گرفته بودند، که در این چهار فاز بسیاری از خانهها و بافتهای ارزشمند تاریخی این منطقه تخریب شد. به یاد دارم آن زمان به آقای شیرازی گفتم که گوشوارهای این خانه را به دلیل آینهکاری منحصربهفردی که دارد خراب نکنند؛ اما در پاسخ گفتند مسئلهای نیست و سپس این گوشوارهای منحصربهفرد ازلحاظ تزئینات آینهکاری را تخریب کردند. و همین تخریب که درسمت شرق عمارت شهید اول اتفاق افتاده است باعث شده در طی این سالها به این عمارت آسیبهای جدی وارد شود درواقع در اثر تخریب کوچهای به ارتفاع دو متر بالاتر در سمت شرق این خانهاین خانهایجاد شد و همین امر باعث شد که این خانهها در طی این سالها با نم گرفتگی، پوسیدگی و ریزش تزئینات روبهرو شود و اگر فکری برای مرمت آن نشود، این خانه در طی سالهای آتی
تخریب خواهد شد. و نکته تاسف بارتر که طی این چند سال اخیر متوجه آن شدیم بخش اعظم بناها و خانههای این محله(ابواسحاقیه) توسط اوقاف خریداری برای ساختوساز خریداری و ایجاد مراکز فرهنگی خریداریشده است در صورتیکه این محله ثبت یونسکو است و نقشههای آن در شهرداری موجود است و این خریداری توسط اداره اوقاف و ساختوساز بهنوعی خیانت بزرگ در حق مردم اصفهان و تاریخ این شهر است.