ورشکسته، با وام نجات پیدا نمیکند
حوضه آبریز زایندهرود مانند فردی ورشکسته است که بارشهای قابلتوجه، نقش وام و کمکی کوتاهمدت را دارد، ورشکسته با وام و کمکهای مقطعی شاید بخشی از بحران را مدیریت کند اما بخش قابلتوجهی از مشکلاتش حل نشده باقی میماند.
هفته گذشته بارش قابل توجه برفوباران بخش زیادی از استان اصفهان را فراگرفت. بارشها علاوه بر تأمین سفرههای آب زیرزمینی (آبخوانها)، هوای پاک و عاری از آلودگی را برای اصفهان و دیگر شهرهای استان به ارمغان آورد. بارش برفوباران در سرچشمههای زایندهرود نیز قابلتوجه بود. اما پس از پایان موج بارشها، هوای اصفهان مجددا به تنظیمات قبلی بازگشت و وضعیت جوی ناسالم، جایگزین هوای سالم و پاک روزهای قبل شد، ولی از بازگشایی زایندهرودی که قرار بود 4 اسفند جاری شود، خبری نیست و خشکسالی با بارشهای هر چند مؤثر مقطعی رفع نشده است و همچنان زمین، زیر پای مردم اصفهان فرونشست میکند.
حوضه آبریز زایندهرود مانند فردی ورشکسته است که بارشهای قابلتوجه، نقش وام و کمکی کوتاهمدت را دارد، ورشکسته با وام و کمکهای مقطعی شاید بخشی از بحران را مدیریت کند اما بخش قابلتوجهی از مشکلاتش حل نشده باقی میماند. زایندهرود همانطور که بارهاوبارها اشاره شده میزبان برداشتهای غیرمجاز و غیرقانونی بسیاری است، حقابه صنعت و کشاورزی بر محیطزیست مقدم است و رودی که جریانش حیات یک اکوسیستم و چندین شهر و استان را تأمین میکند مانند مردهای است که گاهی با شوک به حیات نباتی بازمی گردد. زایندهرود مسئله اصلی اصفهان و ایران است و تا عزمی برای نجات این رود وجود نداشته باشد، زمانی میرسد که هیچ راهکاری چارهساز این ورشکسته نخواهد بود و بحران، گریبان اصفهان و همه ایران را خواهد گرفت. با این تفاسیر میتوان به بارشهای امیدوارکننده دل بست و دلخوش بود یا اینکه فکری به حال این وضعیت کرد و برای نجات اصفهان از خشکسالی، فرونشست و آلودگی چارهای اساسی اندیشید چارهای که در یک جمله خلاصه میشود: «جریان دائمی زایندهرود از سرچشمه تا تالاب.»