هر 2.5 دقیقه یک نفر وارد چرخه اعتیاد می‌شود

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از معتاد شدن یک نفر در هر 150 ثانیه خبر داد.

هر 2.5 دقیقه یک نفر وارد چرخه اعتیاد می‌شود

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از معتاد شدن یک نفر در هر 150 ثانیه خبر داد.

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، حمیدرضا شمس در جلسه نشست و هم‌اندیشی مسائل اعتیاد و راه‌های پیشگیری از آن با اشاره به پنجم تیرماه روز جهانی مبارزه با مواد مخدر اظهار کرد: اگر تغییر نگاه در درمان اعتیاد صورت نگیرد تلاش‌های ما بی‌فایده است چرا که تا زمانی که تغییر نگاه اتفاق نیفتد اقداماتی که برای پیشگیری و درمان اعتیاد صورت می‌پذیرد تأثیری نمی‌گذارند.

متخصص پیشگیری و درمان اعتیاد با بیان اینکه سمن‌ها و سازمان‌های مردم نهاد باید در رابطه با نگاه مهرآمیز تصمیم بگیرند و دولت باید خود را از درون این موضوع کنار بکشد، تأکید کرد: نگاه مهرآمیز یکی از مهم‌ترین نگاهی است که باید برای درمان اعتیاد به آن توجه کرد، در محلاتی که اعتیاد موجود است باید برویم و دغدغه و نیاز آن‌ها را بفهمیم.

*برنامه‌های مشخص برای سنین متفاوت برای اعتیاد در نظر گرفته شود

هومن منشئی، رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی درمانگران اعتیاد استان اصفهان در ادامه این نشست گفت: اقدامات لازم را پیش از مبتلا به آن باید انجام داد چرا که پس از ابتلا به اعتیاد، درمان بسیار سخت می‌شود.

وی با بیان اینکه سعی ما بر این بوده که با ایجاد یک لرزش و دغدغه به سراغ پیشگیری در حوزه اعتیاد برویم، افزود: سنین مختلف و گروه‌های مختلف در برنامه‌های پیشگیری از اعتیاد دیده نشده‌اند که باید در سه گروه سنی خردسالی و پیش‌دبستانی، متوسطه اول و دوم و بزرگ‌سالان است.

*خودمان دغدغه ابتلا به اعتیاد را داشته باشیم

رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی درمانگران اعتیاد استان اصفهان خاطرنشان کرد: نبود برنامه‌های مستمر و پیشگیری از آفات موجود در رابطه با پیشگیری از اعتیاد است، باید بدانیم که می‌خواهیم چه اقداماتی انجام دهیم، باید بدانیم که هر دو سال یک‌بار گروه‌های هدف مبارزه با اعتیاد ما تغییر پیدا می‌کنند.

منشئی با اشاره به اینکه مسؤولان مرتبط با حوزه اعتیاد دغدغه جدی را برای این موضوع ندارند، ابراز کرد: تا این دغدغه را نداشته باشیم که خودمان هم در خطر هستیم، نمی‌توانیم به طور موفق در حوزه اعتیاد فعالیت داشته باشیم.

*پارک‌ها محل مصرف و سرایت اعتیاد شده‌اند

رامین رادفر، مدیرعامل موسسه پیشگیری از اعتیاد اندیشه، فرهنگ و سلامت و متخصص اعتیاد بیان اینکه مدیریت فضای عمومی شهر بر عهده شهرداری است، افزود: فضای سبز کارکردهای مختلفی می‌تواند از جمله پرکردن اوقات فراغت، ملاقات آشنایی خانواده‌ها، زیباسازی شهر، آلودگی هوا داشته باشند که رأس همه این موارد به ارتقای سلامت جسمی و اجتماعی باز می‌گردد.

متخصص اعتیاد در ادامه گفت: اما متأسفانه در عین حال این خوبی پارک‌ها و فضای سبز، این مکان‌ها، محل مصرف و سرایت اعتیاد هستند، شهرداری اصفهان 10 هزار نفر پرسنل دارد که خانواده‌های خود این افراد با خانواده‌هایشان جمعیت 50 هزار نفری شهر اصفهان را تشکیل می‌دهند، می‌توان پیشگیری و مبارزه با اعتیاد را از درون خود این کارکنان به طور مستقیم آغاز کرد.

وی با بیان اینکه آموزش والدین برای نقش فعال در زنجیره پیشگیری بسیار مهم است، تأکید کرد: فعالیت‌های مشترک با شبکه‌های محلی جوانان یکی از نکات مغفول مانده در حوزه اعتیاد است؛ گسترش تعداد و تنوع فعالیت‌های اوقات فراغت در کشورهای اروپایی یکی از فعالیت‌های مؤثر در خصوص مبارزه با اعتیاد بیان شده که باید تنوع بیشتری در حوزه اوقات فراغت برای جوانان شکل گیرد تا رشد اعتیاد سیر نزولی پیدا کند.

*تسهیل استفاده از مواد گرایش به آن‌ را افزایش می‌دهد

مدیرعامل موسسه پیشگیری از اعتیاد اندیشه، فرهنگ و سلامت تصریح کرد: در هر مکان به خصوص در پارک‌ها و فضای سبز اگر نظارت را مدنظر قرار دهیم می‌توانیم به کاهش آمار ابتلا به اعتیاد کمک کنیم؛ تسهیل استفاده از مواد مخدر و مصرف آن‌ها شرایط شیوع و گرایش به مواد را افزایش می‌دهد.

زهرا برومند، متخصص رفتارهای آسیب‌زا و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در ادامه این نشست در رابطه با زنان آسیب‌پذیر اظهار کرد: بحث اعتیاد در جنس زنان بسیار متفاوت با آقایان است، عمده مشکلاتی که زنان در خصوص اعتیاد داشتند پیرامون بی‌مهری‌ها از سوی والدین و یا افراد نزدیک بوده است، اگر زنان در رابطه با اعتیاد در جامعه ما آسیب دیده‌اند قطعاً با اقدامات خانواده در ارتباط است.

*فعالیت‌های نادرست خانوادگی؛ اعتیاد زنان خانواده‌ها

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح کرد: تعرض جنسی توسط پدر یا برادر در جهان و ایران یکی از دلایل ابتلا زنان به اعتیاد است؛ بی‌آبرویی، بی‌اعتباری و تن‌فروشی با وجود متأهل بودن از جمله اقداماتی هستند که زنان معتاد در جهان از جمله ایران برای کسب درآمد برای خریدن مواد مخدر انجام می‌دهند.

*هیچ کاری در رابطه با اعتیاد در زنان انجام نشده است

برومند با بیان اینکه به جرأت می‌توانم بگویم که در حوزه اعتیاد در رابطه با زنان هیچ کاری انجام نشده است، گفت: با گفتن الفاظی مانند عزیزم، قربانت بروم و غیره نمی‌توان زنان را از اعتیاد دور کرد باید نیازهای آنان را برطرف کرد، تحت هیچ شرایطی به تنهایی نمی‌توانیم یک زن معتاد را از اعتیاد دور کنیم، شهرداری پتانسیل دارد که می‌تواند در این زمینه فعالیت داشته باشد.

*اصلاح نگاه به زنان معتادان، مهم‌ترین نکته برای درمان آن‌ها

وی اظهار کرد: باید توجه داشت که با داشتن نگاه فاسد به یک زن معتاد، نمی‌توان آن را از اعتیاد دور کرد؛ نیاز داریم تا در گام اول قبل از هر فعالیتی نگاه خود را در این رابطه اصلاح کنیم.

در ادامه نشست هم‌اندیشی آسیب‌شناسی مسائل اعتیاد و راه‌های پیشگیری از آن، مرتضی پدریان متخصص جامعه‌شناس و مدرس جامعه‌شناس دانشگاه گفت: با آیتم‌هایی از جمله پرونده‌ها قضایی، نیروی انتظامی و زندانیان می‌توان فهمید که جامعه ما بیمار است چرا که 15 میلیون پرونده قضایی در این کشور وجود داشته و ایران رتبه دوم بیشترین زندانی را در دنیا دارد.

*تأثیری 80 درصدی اعتیاد در اعدامی‌های ایران

وی با بیان اینکه یک دوم جمعیت ایران درگیر مسائل قضایی هستند، افزود: پس از پیروزی انقلاب اسلامی نه‌تنها در حوزه آسیب‌های اجتماعی اقدام جدی صورت نگرفته است بلکه آمار آسیب‌های اجتماعی به شدت در حال افزایش هستند؛ اما چرا این اتفاق افتاده است؟ ما نتوانسته‌ایم علت‌های شکل‌گیری اعتیاد را بشناسیم به همین دلیل هیچ‌کدام از فعالیت‌های ما به نتیجه نرسیده‌اند.

استاد جامعه‌شناس دانشگاه تصریح کرد: بیش از 80 درصد اعدام‌هایی که در ایران اتفاق می‌افتند ناشی از اعتیاد است، همه این مشکلات به موضوعی به نام تفکر افیونی باز می‌گردد که یعنی در جامعه عواملی وجود دارد که افراد را به سمت مواد افیونی می‌کشانند.

*اعتیاد، دروغ می‌آورد و دروغ، اعتیاد

پدریان در ادامه عنوان کرد: متأسفانه دروغ در نظام اجتماعی بسیار افزایش یافته است، اعتیاد، دروغ می‌آورد و دروغ، اعتیاد؛ خوب یاد گرفته‌ایم که غم را در جامعه بروز دهیم اما نمی‌توانیم در رابطه با نشاط این روش را داشته باشیم؛ باید بستر تخلیه هیجان و شادی را برای جوانان در کشور فراهم شود.

علی اکبر ابراهیمی، کارشناس مسؤول دفتر اعتیاد بهزیستی استان اصفهان نیز در این نشست مطرح کرد: پارک ترافیک در اصفهان موجود است اما پارک‌های سلامت و روانشناسی در این شهر وجود ندارد.

*مصرف الکل بیشتر از سیگار است

وی با بیان اینکه تأکیدی که در بهزیستی در رابطه با اعتیاد وجود دارد؛ بیشتر به روی محیط آموزشی و خانواده‌ها است، افزود: تبلیغات و اطلاع‌رسانی‌ها در حوزه اعتیاد اکثراً به روی سیگار است اما باید توجه داشته باشیم که الکل بیشتر از سیگار مصرف می‌شود.

این روانشناس تأکید کرد: ریشه‌کنی اعتیاد را باید از ذهن ریشه‌کن کرد؛ اعتیاد فقط مربوط به مواد نیست به رفتارهای جنسی، افسردگی و دیگر آسیب‌ها هم وجود دارد.

*میزان اعتیاد هر یک زن برابر اعتیاد 8 مرد است

وحیده حمیدی متخصص آسیب‌های اجتماعی به ویژه اعتیاد و مدیرعامل موسسه همراز نواندیش نیز این نشست رابطه با اعتیاد زنان اظهار کرد: زنان با شرایط خاصی که دارند قربانیان اصلی و خاص آسیب‌های اجتماعی واقع می‌شوند.

وی با بیان اینکه رقم رو به رو رشد اعتیاد در زنان بسیار بیشتر از رشد اعتیاد در آقایان است، افزود: طبق آمار وزارت بهداشت، در حال حاضر تقریباً 6.9 درصد معتادان کل کشور را زنان تشکیل می‌دهند، همچنین رشد اعتیاد در زنان طی سال‌های اخیر دو برابر شده است.

متخصص آسیب‌های اجتماعی عنوان کرد: هم‌چنین درصد اعتیاد در زنان به طور متوسط به این شکل است که میزان اعتیاد هر زن برابر 8 مرد است؛ 70 هزار زن در ایران وجود دارند که هم مادر و هم معتاد هستند؛ باید حوزه زنان را برای پیشگیری به اعتیاد مورد توجه قرار دهیم.

*67 درصد زندانیان به دلیل اعتیاد در زندان هستند

سید رضا اسحاقی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز در پایان این نشست یادآور شد: 67 درصد زندانیان به دلیل اعتیاد در زندان به سر می‌برند، هم‌چنین بیش از 50 درصد طلاق‌ها ناشی از اعتیاد یکی از زوج‌ها است.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح کرد: رسانه‌ها غلط در افکار مردم انداخته‌اند که رفیق ناباب فرد را به سمت اعتیاد می‌کشاند، این حرف اشتباه است چرا که نزدیک‌ترین دوست یک فرد او را برای تجربه به اعتیاد دعوت می‌کند و آن هم از سر غیض و کینه نیست، فرد معتاد مصرفی داشته که به او لذت داده است، تصمیم می‌گیرد برای دوست صمیمی خود هم این لذت را به وجود آورد تا آن هم از مصرف مواد لذت برد.

وی با بیان اینکه طبق آمار موثق 71 درصد کسانی که معتاد هستند، اعتیاد به هر نوع مواد و یا مشروبات الکلی را قبل از 17 سال شروع کرده است در پایان ابراز کرد: آمار تکان‌دهنده این است که هر 2.5 دقیقه یک نفر وارد چرخه اعتیاد می‌شود؛ همه وظیفه داریم تا برای کاهش این مشکل تلاش کنیم.

ارسال نظر