تجهیزات صنایع اصفهان در مرز بازنشستگی
صنایع اصفهان علاوه بر رکود با دشمن جدیدی به نام فرسودگی تجهیزات روبرو شده است. عدهای از صنعتگران بر این باورند که تحریمهای گذشته باعث شده تا ماشینآلات بهروزبه روز و مدرن وارد کشور نشوند و همین امر درنتیجه منجر به کهنگی تجهیزات صنایع شده است.
صنایع اصفهان علاوه بر رکود با دشمن جدیدی به نام فرسودگی تجهیزات روبرو شده است. عدهای از صنعتگران بر این باورند که تحریمهای گذشته باعث شده تا ماشینآلات بهروز و مدرن وارد کشور نشوند و همین امر درنتیجه منجر به کهنگی تجهیزات صنایع شده است. صنعتگران اصفهانی همچنین میگویند که ماشینهای صنعتی پس از گذشت مدتی نیاز مبرمی به قطعات یدکی دارند و اگر این قطعات بهموقع تعویض نشوند باعث افت کمی و کیفی تولید و خسارت به ماشینآلات میشود. یکی از تراشکاران اصفهان دراینباره به «اصفهان امروز» میگوید: متأسفانه قیمتهای سرسامآور مانع خرید بسیاری از قطعات باکیفیت خارجی شده است و اغلب قطعات تولید داخل و همچنین چینی نیز از کیفیت خوبی برخوردار نیستند عباس محمودی با اشاره به اینکه فرسودگی قطعات دستگاههای تراشکاری باعث کاهش بهرهوری و افزایش هزینهها میشود، میافزاید: ما در حیطه کاری خود سعی میکنیم بیشترین بهرهوری را از ماشینآلات داشته باشیم و با تمام کمبودها درصدد ارتقا کیفیت تولید و افزایش بهرهوری هستیم؛ اما اگر شرایط کسبوکار بهتر شود مطمئناً میتوان از تمام ظرفیتهای صنایع اصفهان نهایت استفاده را کرد.
استفاده فراتر از ظرفیت تجهیزات
کارشناسان صنعت معتقدند بخش زیادی از تجهیزات صنعتی استان اصفهان عمر مفید خود را پشت سر گذاشته و حال به سن بازنشستگی رسیدهاند. آنها تأکید زیادی بر مهندسی معکوس در زمینه ماشینآلات صنعتی خارجی دارند و بر این باورند که مدیران و صنعتگران نیز باید برای جلوگیری از فرسودگی قطعات، تجهیزات و ماشینآلات خود، در نگهداری و نحوه استفاده از آنها تجدیدنظر کنند و از تجهیزات خود فراتر از ظرفیت استفاده نکنند. یکی از فعالان کارخانههای سنگبری اصفهان با تأکید بر اینکه حال تجهیزات و دستگاههای سنگبری اصفهان خوب نیست به «اصفهان امروز» میگوید: در حال حاضر تعداد زیادی از ارهها و سایر تجهیزات سنگبریهای اصفهان به دلیل نبود قطعات موردنیاز، ناکارآمد و بدون استفاده مانده و خاک میخورند. رضا مرادی در پاسخ به این پرسش که راهکار حل این مشکل چیست و چگونه میتوان نیازهای تجهیزاتی صنعت سنگ را برآورده کرد، میگوید: دو راه مناسب به نظر من میرسد که نخست ارائه تسهیلات با سود اندک از سوی دولت و راه دوم کاهش عوارض گمرک برای واردات ماشینآلات و قطعات موردنیاز است؛ در این صورت میتوان شاهد بهرهوری بیشتر و استفاده از ظرفیتهای این صنعت باشیم.
دستدومهای خارجی
همانطور که استان اصفهان بهعنوان قطب مهم صنعت کشور محسوب میشود، بیگمان به همان اندازه به تجهیزات مدرن و پیشرفته صنعتی نیاز دارد. البته دراینبین یکی از نقاط ضعفی که میتوان به آن اشاره کرد صدور مجوز برای ورود ماشینآلات صنعتی «استوک» یا دستدوم خارجی است. این ماشینآلات به دلیل اتمام عمر مفیدشان و خروج از صنایع کشورهای توسعهیافته، به مزایده گذاشته میشوند و تجار و صنعتگران ایرانی این تجهیزات را خریداری و از طریق گمرک وارد کشور میکنند. بیگمان باگذشت زمان و فرسودگی این ماشینآلات، نهتنها خدمات پس از فروشی ندارند، بلکه قطعات آن نیز در بازار یافت نمیشوند. با توجه به این موضوع به نظر میرسد یکی از راهکارها برای کاهش فرسودگی تجهیزات صنایع استان، جلوگیری از ورود ماشینآلات صنعتی دستدوم به کشور است. یکی دیگر از مزیتهای این کار جلوگیری از خسارتهای ناشی از تعویض قطعات است که هماکنون یک معضل جدی برای صنعتگران محسوب میشود.
نوسازی صنایع اصفهان با کمک کشورهای صنعتی
نوسازی تجهیزات و ماشینآلات صنایع استان نهتنها میتواند زمینه بهرهوری تولید را فراهم کند، بلکه در موارد زیادی استانداردسازی این تجهیزات کمک شایانی به حفظ محیطزیست استان خواهد کرد؛ ازاینرو برای بهبود شرایط زیستمحیطی استان اصفهان، یکی از راههایی که میتواند منتج کاهش آلایندگیها شود، توجه به نوسازی صنایع است. دراینبین سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) میتواند با استفاده از ابزارها و اهرمهایی که در اختیار دارد به امر نوسازی و توسعه صنایع اصفهان توجه بیشتری داشته باشد. بیگمان برای تحقق افق 1404 که تبدیل ایران به یک قطب صنعتی و نوآوری منطقه در صنایع هدف، بهعنوان یک موضوع مهم مطرحشده است، نیاز است که تجهیزات سختافزاری و نرمافزاری صنایع همه استانها ازجمله اصفهان، حداقل به سطح کمی و کیفی کشورهایی منطقه برسد. البته تحقق این موضوع نیازمند ارتباطات گسترده اقتصادی و تجاری با کشورهای صاحب صنعت و تولید است. البته مسئولان ارشد اصفهان گامهایی را در این زمینه برداشتهاند؛ برای مثال ماه گذشته استاندار اصفهان در دیدار با رئیس کمیسیون بازرگانی و سیاست خارجی مجلس پرتغال گفته بود که زمینه حضور و مشارکت کارشناسان پرتغال در طرحهای نوسازی و بهسازی صنایع این استان مهیاست. رسول زرگرپور در دیدار با «سرجیو سوزا پینتو» افزود: استان اصفهان قصد دارد صنایع خود را متناسب با محیطزیست نوسازی و بهسازی کند. وی اظهار کرد: کشور پرتغال از صنایع پیشرفته و تجربیات لازم در زمینه نوسازی و بهسازی صنایع برخوردار است و میتواند در این زمینه با استان اصفهان همکاری کند. استاندار اصفهان با اشاره به اینکه در این زمینه طی ماههای گذشته با کشورهای آلمان و ایتالیا نیز مذاکراتی انجامشده است و آنها برای مشارکت در این طرحها اعلام آمادگی کردهاند، گفت: پرتغال نیز میتواند به جمع این کشورها اضافه شود.