مبارزه با سل گاوی در پایش غیرفعال کشتارگاه های دام استان
مدیر کل دامپزشکی استان اصفهان گفت: در سال گذشته در فرآیند پایش غیرفعال بیماری سل در کشتارگاه های دام استان اصفهان کانون های مشکوک به این بیماری شناسایی که متعاقباً عملیات پایش فعال در خصوص این کانون ها انجام گرفت.
مدیر کل دامپزشکی استان اصفهان گفت: در سال گذشته در فرآیند پایش غیرفعال بیماری سل در کشتارگاه های دام استان اصفهان کانون های مشکوک به این بیماری شناسایی که متعاقباً عملیات پایش فعال در خصوص این کانون ها انجام گرفت.
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان اصفهان، شهرام موحدی اظهار کرد: بیماری سل یکی از بیماری های قابل انتقال از دام به انسان است که علاوه بر تهدید بهداشت و سلامتی عمومی، سبب ایجاد خساراتی در صنعت پرورش دام هم چون افت تولید شیر، حذف دام های مبتلا، محدود شدن صادرات دام و فرآورده های خام دامی و... می شود.
وی با بیان اینکه متداول ترین روش مبارزه با این بیماری در دام به منظور شناسایی و پیشگیری از انتقال آن به انسان، تست دام و حذف موارد مثبت است، گفت: پایش و مراقبت در خصوص این بیماری به دو روش فعال و غیرفعال انجام می شود، که هر دو راه کار در شناسایی کانون های بیماری و حذف دام های رآکتور بسیار مفید است.
مدیر کل دامپزشکی استان اصفهان در خصوص روش فعال تصریح کرد: در این روش طبق دستورالعمل های فنی و به صورت دوره ای و منظم به مراکز پرورش صنعتی و نیمه صنعتی تحت پوشش مراجعه کرده و با انجام تست تشخیصی، دام های گله را مورد ارزیابی قرار داده و در صورت مشاهده موارد مثبت، دام مزبور بعد از نشانه گذاری و تکمیل اسناد مربوطه به کشتارگاه اعزام و کشتار در زمان مناسب طبق برنامه صورت می گیرد.
وی با بیان اینکه در سال 95 بیش از 196 هزار راس دام مورد تست قرار گرفتند و موارد مثبت و رآکتور سلی شناسایی و حذف شدند، گفت: جهت رغبت دامداران و همکاری جهت حذف این دام ها، غرامتی به این دامداران بر اساس نسبتی از قیمت دام محاسبه و پرداخت می شوند.
موحدی در خصوص پایش غیر فعال در مبارزه با این بیماری، اظهار کرد: در این روش بازرسان بهداشتی کارآزموده و مجرب کشتارگاه ها در زمان بازرسی لاشه ها، موارد سل مثبت شناسایی شده را علاوه بر اقدامات بهداشتی که بر روی آن انجام می دهند، منشاء آن را مشخص کرده و داده های هویتی را به شبکه دامپزشکی شهرستان گزارش می دهند.
وی در مورد کانون سل غیرتوبرکولینه افزود: بعد از شناسایی این کانون ها که اکثراً مرتبط با دامداری های سنتی و فاقد پروانه بهداشتی بودند، دام های آن دامداری و اطراف مورد آزمون قرار می گیرند و بر اساس نتایج به دست آمده، دام ها رآکتور شناسایی و حذف شدند. همچنین یک راس از این دام ها که از یکی از استان های همجوار به کشتارگاه حمل شده بود، نامه نگاری جهت پیگیری های بعدی با استان مربوطه صورت گرفت.
مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان در خصوص شرایط جهت اجرای پایش غیر فعال تصریح کرد: اجرای پایش غیرفعال، مستلزم حضور بازرسان کارآزموده و با تجربه بالای فعالیت در بازرسی کشتارگاهی دام است و به راحتی قابل اجرا نیست، که با توجه به توانایی های بالای مسئولان و بازرسان بهداشتی که در کشتارگاه های دام استان مستقر هستند، استان اصفهان در این خصوص پیشرو شد که عملکرد قابل دفاع و مناسبی از این طرح به دست آورده، و جهت برنامه ریزی پایش فعال بیماری سل در سال 96، این موارد مورد توجه قرار گرفته است.
موحدی خاطر نشان کرد: بهداشت عمومی جامعه و پیشگیری از بیماری های قابل انتقال از دام به انسان جزو وظایف اصلی و ساختاری سازمان دامپزشکی کشور است که متاسفانه بدون هیاهوی رسانه ای و به صورت گمنام در حال اجرا است و در این راه کارشناسانی که در خط مقدم هستند در معرض خطر ابتلای بالا به این بیماری هستند که بسیار مغفول مانده است.