كش و قوس قیمت گذاری كالاها
تعیین قیمت كالاها توسط توزیع كنندگان ویژگی یک بازار پویا و رقابتی است. فعالان بازار اجرای طرح حذف قیمت گذاری كالاها را مثبت ارزیابی می كنند. با اعلامیه سازمان صنعت، معدن و تجارت از این پس، روش قیمت گذاری كالاها تغییر پیدا می كند؛ طرحی كه قرار است از ابتدای مهر ماه سال جاری در رابطه با برخی از كالاها اجرا شود و در صورت بازخورد مثبت بازار به اجرای چنین طرحی به سایر كالاها نیز تعمیم پیدا میكند.
اصفهان زیبا: تعیین قیمت كالاها توسط توزیع كنندگان ویژگی یک بازار پویا و رقابتی است. فعالان بازار اجرای طرح حذف قیمت گذاری كالاها را مثبت ارزیابی می كنند. با اعلامیه سازمان صنعت، معدن و تجارت از این پس، روش قیمت گذاری كالاها تغییر پیدا می كند؛ طرحی كه قرار است از ابتدای مهر ماه سال جاری در رابطه با برخی از كالاها اجرا شود و در صورت بازخورد مثبت بازار به اجرای چنین طرحی به سایر كالاها نیز تعمیم پیدا میكند. زمانی كه قیمت ها از روی كالا حذف می شوند، مغازه داران و عرضه كنندگان با توجه به میزان تقاضا روی كالاها تخفیف اعمال می كنند. در بسیاری از كشورها نیز این سیستم عرضه و تقاضاست كه تعیین كننده قیمت كالاهاست؛ زیرا در این شرایط، تعیین كننده قیمتها بازار است و در نتیجه با رقابتی شدن قیمت ها مصرف كنندگان نیز سود كسب می كنند.
هدف از حذف قیمت گذاری كالا، ایجاد شفافیت در جریان گردش كالا و رقابتی شدن بازار كالایی عنوان می شود.حذف قیمت گذاری كالاها و تعیین قیمت ها توسط توزیع كنندگان حفظ منافع مصرف كنندگان را به دنبال خواهد داشت و رقابت بازار سالم تر خواهد شد. این در حالی است كه سیستم قیمت گذاری در شرایط فعلی از این ویژگی برخوردار نیست و تعیین قیمت توسط كارخانه ها و تولیدكنندگان افزایش قیمت كالاها را به دنبال داشته است.
شفافیت قیمت گذاری محصولات
براساس طرح جدید كه از ابتدای مهر ماه اجرایی می شود، به جای الزام تولیدکنندگان به درج قیمت مصرف کننده روی کالا، درج یا نصب برچسب قیمت به واحدهای خرده فروشی سپرده شود. این طرح شامل محصولاتی مانند بیسکوئیت، شیرینی، کیک و شکلات، انواع چیپس ، اسنک و محصولات صنایع سلولزی، بهداشتی می شود. اینگونه كه معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت به شبكه اطلاع رسانی تولید و تجارت ایران( شاتا) اعلام كرده است، در شرایط کنونی در بیشتر قیمت های روی جلد که توسط کارخانه ها زده می شود، ضرایب سود به طور اصولی رعایت نمی شود و حقوق مصرف کننده به نوعی ضایع می شود که با تصمیم جدید گرفته شده، قیمت کالاها از کارخانه تا مرحله عرضه کانالیزه می شود و توزیع کنندگان بدون دغدغه درج قیمت کالا توسط کارخانه، کالا ها را با قیمتی رقابتی و پایین تر از قبل به مصرف کننده ارائه می دهند. شفافیت اطلاعات اقتصادی، تحقق عدالت مالیاتی، حذف چرخه عرضه کالای قاچاق در شبکه رسمی توزیع و همچنین کاهش هزینه قیمت تمام شده کالا برای اصناف با حذف واسطه های غیرضروری ازجمله مواردی است كه كارشناسان از آن به عنوان مهم ترین مزیت های اجرای این طرح نام می
برند. در این میان اما مخالفان اجرای این طرح به تورم زا بودن چنین تصمیمی اشاره می كنند و به باور آنها حذف قیمت گذاری كالاها منجر به هرج و مرج در بازار خرده فروشی خواهد شد. خبرگزاری تسنیم در گفت و گو با یكی از كارشناسان اقتصادی بیشتر به تبعات منفی عملیاتی شدن حذف قیمت مصرف كننده روی محصولات اشاره كرده است. در این گفت و گو ، داوود چراغی، كارشناس اقتصادی و استاد پژوهشكده بازرگانی گفته است با حذف قیمت گذاری از روی محصولات، انحصار در خردهفروشی ها به تضییع بیشتر حقوق مصرف کننده تبدیل میشود. از آنجا که هنوز پیشزمینههای بازار رقابتی در ایران شکل نگرفته، این دست اقدامات غیرکارشناسی به طور قطع نمیتواند منجر به افزایش رقابت و حذف انحصار در بازار شود.
قیمت ها رقابتی تر می شود
اجرای طرح حذف قیمت گذاری كالاها موضوعی است كه فعالان بازار اصفهان از جمله رئیس اتاق اصناف اصفهان آن را مثبت ارزیابی می كند و معتقد است با اجرای این طرح اصناف با توجه به فاکتور خرید خود، برای فروش اقدام می کنند و با تعیین قیمت توسط عرضه كنندگان بازار رقابتی تر خواهد شد. در این باره رئیس اتاق اصناف اصفهان به اصفهان زیبا می گوید: تا قبل از مطرح شدن این طرح، قیمتگذاری كالاها توسط تولیدكنندگان انجام میشد و با تخفیف های زیادی به فروش می رسید.در این شرایط قیمت های واقعی با قیمت های درج شده در بازار متفاوت بود. رسول جهانگیری اجرای طرح حذف قیمت گذاری كالاها را مثبت ارزیابی كرده و می افزاید: با اجرای این طرح كه در ابتدای مهر ماه اجرا می شود، این مشكل برطرف می شود و به این ترتیب تولیدكنندگان نمی توانند برای جلب نظر مشتری در رقابت با یكدیگر تخفیف های بیشتری ارائه دهند. جهانگیری تصریح می كند: با اجرای این طرح قیمت ها توسط عرضه كنندگان تعیین میشود. براین اساس، واحدهای صنفی كالاها را براساس فاكتور خرید كه از تولیدكنندگان دریافت میكنند و طبق درصد سود مشخص قیمت گذاری انجام می شود؛ بنابراین این بار قیمت ها در سطح عرضه
مشخص خواهد شد و بازار رقابتی تر می شود. رئیس اتاق اصناف می گوید: طرح حذف قیمتگذاری فقط در ارتباط با برخی از كالاها اجرا میشود و این طرح شامل حال تمامی كالاها نمی شود كه براین اساس، قیمت گذاری كالاهای مشخص شده در كارخانه ها از این پس ممنوع اعلام شده است. به گفته جهانگیری، با اجرای این طرح در رابطه با برخی كالاها بازخورد بازار مشخص شده و سپس در رابطه باسایر كالاها نیز تصمیم گیری خواهد شد.