تمركز بر مولفه های اولویت دار نقشه فرهنگی شهر
هشتمین نشست پایش وضع موجود مؤلفه های اولویت دار نقشه فرهنگی شهر اصفهان و ترسیم چشم انداز آتی حول دو مولفه «آموزش مهارت های زندگی» و «آسیبهای اجتماعی و اقشار آسیب پذیر» با حضور نخبگان این حوزه برگزار شد.
اصفهان زیبا: هشتمین نشست پایش وضع موجود مؤلفه های اولویت دار نقشه فرهنگی شهر اصفهان و ترسیم چشم انداز آتی حول دو مولفه «آموزش مهارت های زندگی» و «آسیبهای اجتماعی و اقشار آسیب پذیر» با حضور نخبگان این حوزه برگزار شد. مدیر پژوهش معاونت برنامه ریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات شهرداری اصفهان در این نشست با تاكید بر اینكه هدف پروژه، گردآوری داده هایی است كه در حال حاضر وجود ندارد، گفت: شهرداری بر اساس برنامه ریزی استراتژیک باید روی نقاط كلیدی كه 9 مولفه اولویتدار فرهنگی شهر است، تمركز كند. مجری پروژه پایش نیز تاكید كرد مجموعه یافته های این پژوهش با محوریت رصدخانه فرهنگی استان، مورد استفاده همه دستگاه های اجرایی استان قرار می گیرد.
هشتمین نشست پایش وضع موجود مؤلفه های اولویتدار نقشه فرهنگی شهر اصفهان در بخش نخست به مولفه آموزش مهارت های زندگی اختصاص داشت. در فاز اول تعیین اولویت های نقشه فرهنگی شهر اصفهان در این مولفه، محورهای آموزش روش های حل مسئله و تصمیمگیری، آموزش روش های كنترل خشم، آموزش روش های همدلی و ارتباط موثر، ترویج فرهنگ مشاوره و مشورت پذیری مورد ارزیابی و اولویت بندی قرار گرفته بود كه به تبادل نظر درباره آن پرداخته شد. در بخش دوم نشست و در گزارش فاز اول تعیین اولویت های فرهنگی نقشه فرهنگی اصفهان، در ذیل مولفه شاخص های سنجش آسیب های اجتماعی شاخص هایی همچون مواد مخدر، روانگردانها، دخانیات، نوشیدنی ها و اغذیه حرام و پیشگیری از مصرف آنها، فقر و بی عدالتی اجتماعی و تاثیر آن بر افزایش آسیب های اجتماعی، مهاجرت ساكنان شهرها،روستاها و كشورهای دیگر به حاشیه شهر اصفهان، رفتار های پرخطر جوانان،آسیب رسانی به اموال عمومی، وندالیسم و خشونت جوانان، فساد اخلاقی، بی بند و باری و انحرافات اجتماعی، خرافات و عقاید سخیف و خارج از دین مطرح و تبادل نظر شد. در رابطه با اقشار آسیب پذیر نیز شاخص هایی از جمله حمایت از زنان و كنترل آسیب های اجتماعی آنان، حمایت از كودكان و آگاه سازی نوجوانان و كنترل آسیب های اجتماعی آنان،حمایت از معلولان و حفظ كرامت،احترام و جایگاه در شهر و سالمندان و حفظ كرامت، احترام و جایگاه در خانواده و جامعه مطرح شد.
تعیین اولویت ها؛ برآیند دو سال كار پژوهشی
مجری پروژه پایش وضع موجود مولفه های اولویت دار نقشه فرهنگی شهر اصفهان در این نشست با اشاره به اینكه تعیین اولویت ها برآیند یک كار پژوهشی در سال های 93 و 94 و از سه منظر مردم، نخبگان و كارگزاران بوده است، گفت: حضور افراد از دستگاه های مختلف اجرایی در این نشست ها از این منظر ارزش دارد كه مجموعه یافته های این پژوهش با محوریت رصدخانه فرهنگی استان، مورد استفاده همه این دستگاه ها قرار می گیرد. دكتر همتی افزود: گام اول طرح به دنبال تشریح وضع موجود است و زمانی كه وضعیت موجود مشخص شد، آنگاه به دنبال چرایی آن خواهیم بود.
استقرار پژوهشگر محله در محلات
مدیر اجرایی رصدخانه فرهنگی اجتماعی استان نیز در این نشست تاكید كرد كه چشم انداز ما استقرار پژوهشگر محله در محلات شهر اصفهان است و به احتمال زیاد كل فرایند پژوهش به صورت كیفی و از طریق این پژوهشگران خواهد بود.
سیاست گذاری بر مبنای یافته های پژوهش
مدیر پژوهش معاونت برنامه ریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات شهرداری اصفهان نیز در این نشست با تاكید بر اینكه هدف پروژه، گردآوری داده هایی است كه در حال حاضر وجود ندارد، گفت: اگر داده ای در ارتباط با مولفه های طرح شده در پژوهش وجود داشته باشد، دیگر نیازی به جمع آوری داده نخواهد بود. ابراهیمی ادامه داد: قرار نیست شهرداری به همه امور وارد شود، بلكه بر اساس برنامه ریزی استراتژیک باید روی نقاط كلیدی كه همین 9 مولفه است، تمركز كند. به گفته وی، در فاز بعدی پروژه و بعد از مشخص شدن وضع موجود، سیاست گذاری و برنامه ریزی های لازم انجام خواهد گرفت.پروژه پایش و تحلیل وضع موجود مولفه های اولویتدار نقشه فرهنگی شهر اصفهان و ترسیم چشم انداز آتی با اهدافی همچون تعیین فضای مفهومی هر یک از شاخص های 9 گانه به استفاده از متون و پژوهش های نظری و تجربی و با بهره گیری از دیدگاه كارشناسان و متخصصان، بررسی سیمای فرهنگی اجتماعی كلانشهر اصفهان و با تاكید بر شاخص های 9 گانه اولویت دار فرهنگی، تدوین ابعاد، مولفه ها (شكست مفهومی) و شاخص های عملیاتی و اندازه پذیر برای سنجش هر یک از اولویت های 9 گانه، توصیف وضعیت هر یک از اولویت های 9 گانه در
سطح مناطق 15 گانه و مقایسه مناطق از لحاظ این اولویت های فرهنگی، ارائه پیشنهاد برای چشم انداز مطلوب و راهكارها و سیاستهای عملیاتی برای بهبود وضعیت اولویتهای 9 گانه فرهنگی و تدوین الزامات (پیش نویس) سند راهبردی توسعه فرهنگی شاخص های 9 گانه اولویتدار فرهنگی روش پژوهش اجرا می شود. با توجه به انجام فاز اول پژوهش در سال گذشته و تشخیص و اولویتبندی هر یک از مسائل، پروژه حاضر به لحاظ زمینه های بررسی به توصیف و تحلیل اولویتهای 9 گانه، یعنی فرهنگ شهروندی، آموزش مهارت ها زندگی، ورزش سالم، تفریح و شادی عمومی و نشاط و شادابی اسلامی، سلامت اداری و فرهنگ رعایت حلال و حرام، عفاف و پوشش و آرایش اسلامی ایرانی، كتاب فرهنگ مطالعه و كتابخوانی، سلامت، آموزش، بهداشت جسمی روانی و معنوی و آسیب های اجتماعی و اقشار آسیب پذیر خواهد پرداخت.