پیچ حیات اصفهان دست تهران
مازوت سوزی در نیروگاه شهید منتظری اصفهان از ابتدای اسفند دوباره کلید خورد. این موضوع درست در روزهایی اتفاق افتاد که بهخاطر بارشهای خوب و وزش باد اصفهانیها در هوای سالم تنفس میکردند؛ اما با مازوتسوزی دوباره نیروگاه و فعالیت شدید برخی آلایندهها باز هوای اصفهان به روزهای ناسالم خود بازگشت.
مازوت سوزی در نیروگاه شهید منتظری اصفهان از ابتدای اسفند دوباره کلید خورد. این موضوع درست در روزهایی اتفاق افتاد که بهخاطر بارشهای خوب و وزش باد اصفهانیها در هوای سالم تنفس میکردند؛ اما با مازوتسوزی دوباره نیروگاه و فعالیت شدید برخی آلایندهها باز هوای اصفهان به روزهای ناسالم خود بازگشت. متأسفانه تا نیمه اسفندماه امسال اصفهان تنها ۱۶ روز هوای پاک داشته و مردم اصفهان حدود ۱۳۰ روز هوای ناسالم را تجربه کردهاند. مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان استفاده از مازوت را تصمیم ملی و از سوی وزارت نیرو دانسته و گفته: «باتوجهبه شرایط خاص ایجاد شده در کشور از نظر کاهش دما و ورود سامانه سرد قطبی از سیبری، تصمیم ملی در خصوص صادرشدن مجوز نیروگاه شهید منتظری برای سوزاندن مازوت گرفته شده است و این نیروگاه از یکم اسفند انرژی خود را با استفاده از مازوت تأمین میکند». او این را هم گفت که: «باتوجهبه افزایش آلایندههای جوی طی چند روز اخیر، کمیته اضطرار تشکیل و درخواست توقف مازوتسوزی نیروگاه شهید منتظری و تأمین گاز پایدار برای این نیروگاه به وزارت نفت و نیرو اعلام شد».
اما معلوم نیست این مازوت سوزی تا کی ادامه داشته باشد. درحالیکه هنوز زایندهرود جاری نیست و کانونهای گردوغبار هم در استان فعال هستند و سوزاندن مازوت توسط نیروگاه و برخی صنایع هم باعث میشود که همین واپسین روزهای سال هم آلوده باشد.
سؤالی که مطرح میشود این است که این شرایط خاص در همه کشور و در پایتخت هم بود و سامانه سرد و برودت هوا در بسیاری از کلانشهرهای دیگر هم بود؛ اما چرا فقط باید چوب مازوت سوزی را اصفهان بخورد؟
در خبرها که بگردیم متوجه این موضوع میشویم که فقط یکی از نیروگاههای تهران قادر به مازوت سوزی است که آن هم در این مدت از مازوت استفاده نکرده است پس چرا باید اختیار مازوت سوزی در اصفهان دست کسانی باشد که نسخه مازوت سوزی را در تهران نپیچیدند؟
گویا پیچ حیاتوممات اصفهان دست پایتختنشینان افتاده است و خود ارادهای برای آن نداریم. اصفهان امروز رتبه اول آلودگی هوا، سرطان، ام اس، خشکسالی، فرونشست و... را در کشور دارد و همه اینها بهواسطه تصمیمهایی است که تهران برای آن گرفته است و انگاری خود اختیاری برای رهایی از این وضعیت ندارد.
جالب این است که حتی در شرایط یکسان هم تنها نسخه مازوتسوزی برای اصفهان پیچیده میشود و وزارت نیرو که تاکنون هیچ پاسخی درباره وعده پمپاژ آب از کوهرنگ سه و جریان زایندهرود نداده و اصلاً خود را بینیاز از پاسخگویی میداند و استان هم در برابر این وعده سکوت کرده است حالا به نیروگاه اصفهان دستور میدهد که پلمپها را بشکند و مازوت مصرف کند.
این رفتارها نشان میدهد نهتنها در وزارت نیرو هیچ ارادهای برای احیای زایندهرود و تغییر شرایط اصفهان وجود ندارد؛ بلکه قرار است جریان دائمی زایندهرود باز هم به تأخیر بیفتد.
انتخابات مجلس نشان داد مردم اصفهان برایشان احیای زایندهرود، رفع آلودگی هوا و معیشت اولویت دارد و این را با بررسی کارنامهها و شعارهایی که داده شد میتوان دریافت که نشان میدهد مجموعه دولت بخصوص وزارت نیرو برای حفظ سرمایه اجتماعی اصفهان باید به وعدههایی که داده شده عمل کند و نمایندگان جدید اصفهان هم حقوق اصفهان را با قدرت مطالبه کنند.