شهرستان اصفهان ۲۰۰ تشکل مردمنهاد دارد توجه به رویکرد مردمسپاری در اداره شهر
«در استان اصفهان ۱۸۰۰ تشکل مردمی خیریه و غیر خیریهای وجود دارد که ۷۵۰ مجوز آن مربوط به خیریههاست، ضمن اینکه ۳ هزار کانون فرهنگی و اجتماعی، ۵ هزار تشکل مذهبی، ۳ هزار پایگاه بسیج، ۲ هزار و ۵۰۰ گروه جهادی و ۵۰۰ مرکز نیکوکاری نیز در این استان فعال هستند
اصفهان امروز - مینا عباسپور | «در استان اصفهان ۱۸۰۰ تشکل مردمی خیریه و غیر خیریهای وجود دارد که ۷۵۰ مجوز آن مربوط به خیریههاست، ضمن اینکه ۳ هزار کانون فرهنگی و اجتماعی، ۵ هزار تشکل مذهبی، ۳ هزار پایگاه بسیج، ۲ هزار و ۵۰۰ گروه جهادی و ۵۰۰ مرکز نیکوکاری نیز در این استان فعال هستند. گفتنی است ۲۷۰ سمن در حوزه جوانان و بیش از ۱۰00 سازمان مردمنهاد تحت نظر فرمانداریهای استان در حال فعالیت هستند که شهر اصفهان با 200 تشکل مردمنهاد در رأس شهرستانهای استان قرار داشته و پس از آن کاشان با داشتن ۱۳۷ تشکل مردمنهاد و نجفآباد با ۱۳۲ تشکل مردمی در رتبههای بعدی استان قرار گرفتهاند.»
مرجع صدور تشکلهای مردمی به وزارت کشور واگذار میشود
روز گذشته در نشست خبری که به مناسبت روز تشکلها و مشارکتهای اجتماعی برگزار شد، مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری اصفهان در پاسخ به روزنامه اصفهان امروز بیان داشت: با توجه به اینکه مراجع مختلفی نسبت به ارائه مجوز تأسیس سمنهای مردمنهاد اقدام میکنند، بیش از 10 سال است که قانونی توسط مرکز پژوهشهای مجلس تدوین شده و در حال رفتوبرگشت قرار دارد و در پیشنویس این قانون به این مطلب اشاره شده است که مرجع ثابتی برای صدور این مجوزها در نظر گرفته شود. بر این اساس بهزودی نخستین قانون مصوب مجلس شورای اسلامی را در بحث ساماندهی این موضوع خواهم داشت و امسال این مهم در دستور کار مجلس قرار میگیرد تا همه مجوزها توسط وزارت کشور صادر شود.
مسعود مهدویان فر بیان داشت: با بیان اینکه دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری اصفهان در پی توسعه کمی و کیفی سمنها بوده و به دنبال توجه بیشتر به این نهادهای مردمی است اظهار کرد: در دولت سیزدهم اقدام مؤثری در زمینه کاهش زمان صدور مجوز تشکلهای مردمی صورت گرفته و زمان آن به حدود ۲ ماه کاهشیافته است؛ این در حالی است که پیش از این صدور مجوز یک تشکل مردمی دستکم 5 ماه زمان میبرد.
او افزود: بر اساس پیگیری و بررسیهای انجام شده نسبت به فعالسازی ۳۰ درصد تشکلهای مردمنهاد که در دورههای قبل به حالت نیمه فعال درآمده بودند اقداماتی داشتیم تا با ایجاد انگیزه برای این تشکلها نسبت به تسهیلگری در فعالیت آنان مسیر را هموار کنیم. مدیرکل اجتماعی استانداری اصفهان تصریح کرد: مدتی است که در کشور برای ایجاد بانک اطلاعاتی سمنهای مردمی اقداماتی صورت گرفته است و امید است در سال جاری این اقدام به نتیجه برسد اما در استان اصفهان، خودمان برای ایجاد این بانک اطلاعاتی اقداماتی را آغاز کرده و تقریبا به نتیجه رساندهایم و میتوان گفت اطلاعات این سمنها دستهبندی شده است. او افزود: معتقدیم با شبکهسازی سازمانهای مردمنهاد میتوان نسبت به همافزایی آن اقدام کرد و با این روند انسجام بیشتری در روند فعالیتهای این تشکلها به وجود آورد.
مهدویان فر به این مهم اشاره داشت که در زمینه مشاوره به افرادی که قصد دریافت مجوز و ایجاد تشکل جدید دارند به این موضوع اشاره میکنیم که در حال حاضر در زمینههایی مانند درمان و معیشت و ... تشکلهای متعدی وجود داشته و از این بابت به اشباع رسیدهایم اما در زمینههایی مانند کودکان کار و دیگر آسیبهای اجتماعی که نیاز آن در جامعه احساس میشود تشکلهای کمتری وجود دارد و نیاز به فعالیت بیشتری در این زمینه احساس میشود.
کمک 30 میلیارد تومانی شهرداری به تشکلهای مردمی در سال جاری
در ادامه معاون شهردار و رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان با بیان اینکه در دوره جدید مدیریت شهری بنای کار بر حکمرانی مردم بوده و این موضوع اهمیت دارد که مردم خودشان بیان کنند چه نیازی دارند، بنابراین تلاش شده است در حوزههای مختلف همه اقدامات با رویکرد مردم سپاری انجام شود. مجتبی شاهمرادی اظهار کرد: مفهوم این مطلب پیمانکار سپاری نیست بلکه هدف از مردم سپاری در واقع تعامل و مشارکت مردم و تسهیلگری در اداره امور شهر است. بر این اساس تاکنون در 7 محور نسبت به امور مردم سپاری اقدام شده و فراخوانهایی با موضوعات مردم محوری اعلام کردهایم که البته در این زمینه شهرداری قرار نیست به عنوان متولی ورود کند و تنها حمایتکننده و تسهیلگر خواهد بود.
او تصریح کرد: خود را موظف میدانیم از هر تشکلی که حتی در حد روشن کردن یک شمع در منطقهای فعالیت دارد، حمایت کنیم و تلاش کردهایم در مناطق مختلف شهر با پشتیبانی این تشکلها نسبت به ایجاد شبکههای اجتماعی کاهشدهنده مشکلات مردم اقدام داشته باشیم. رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان با بیان اینکه حمایت ما بر اساس درخواستهای تشکلهای مردمنهاد به فراخور برنامههای ایشان است و در حوزههای زیرساختی و مشارکتی در حوزههای مختلف صورت میپذیرد، گفت: در اصلاح بودجه سال 1401 بیش از 30 میلیارد تومان مشارکت نقدی به تشکلها ارائه شده است و در زمینههای زیرساختی نیز بیش از 60 میلیارد تومان خدمات ارائه دادهایم.
او بیان داشت: تلاش شده است تا جای ممکن حمایتها در چهارچوب قانون از تشکلهایی صورت گیرد که دارای مجوز و شناسنامهدار باشند. همچنین در پرداخت مبالغ و خدمات حمایتی با افراد طرف حساب نبوده و وجوه به حساب تشکلهایی که دارای مجوز هستند واریز خواهد شد. ضمن اینکه در این دوره از مدیریت شهری در خدمات کارت منزلت تغییراتی به واسطه درخواستهای تشکلهای مردمنهاد ایجاد شد و خدمات این کارتها به 7 گروه از نیازمندان جامعه از جمله زنان سرپرست خانوار، معلولان و... ارائه میشود. شاه مرادی تصریح کرد: تمام تلاش ما در این است که باعث توانمند شدن این تشکلها و زیرمجموعههای آنها در زمینههای فرهنگی و اجتماعی شویم و وظیفه خود میدانیم که معضلات فرهنگی و اجتماعی را تا جای ممکن برطرف کنیم.
او در پاسخ به اصفهان امروز در خصوص اقدامات حمایتی شهرداری برای تشکلهای مردمی از جمله حمایت از کودکان کار بیان داشت: کارت منزلت شهری که در شورای شهر این دوره تصویب شد با این هدف همراه بود که یارانههای شهرداری هدفمند و به درستی به دست اشخاص برسد و در این زمینه عدالت برقرار شود؛ اما در زمینه کودکان کار باید اشاره داشت نخست اینکه شهرداری تکلیفی بر عهده دارد که جمعآوری این کودکان و تحویل آنها بهزیستی است که در این زمینه با تشکلهای مربوطه جلساتی داریم و با سازمان بهزیستی نیز همکاریهای لازم انجام میشود منتها برای خود کودکان کار کمک یا خدماتی که به دست خود ایشان برسد در دستور کار ما نیست؛ همانطور که میدانید بخش عمدهای از آنها اتباع بوده و توسط مراجع ذیصلاح ساماندهی میشوند اما کار ما در حوزه فرهنگی است درصورتیکه این کودکان اغلب در سر چهارراهها حضور دارند و از مردم کمکهایی دریافت میکنند و بعضا درآمدهای میلیونی هم دارند. درمجموع ما تلاش کردیم مجموعههایی را که در این زمینه فعالیت میکنند را حمایت و توانمند کنیم.