اصفهانی ها کنترل می شوند
وزیر بهداشت اواسط شهریور به تسنیم گفت، حدود ۸۰ درصد از مرگ مردم ایران به دلیل ابتلا به بیماری های غیرواگیر است و تمام تلاش خود را بهکار میگیریم که این تعداد مرگ را کاهش دهیم. سید حسن هاشمی معتقد است که دولت دوازدهم تعهد و تاکید دارد طرح تحول سلامت که به پوشش همگانی سلامت می انجامد، حتما باید ادامه داشته باشد و تغییرات در سطح معاونان وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی کشور نیز در جهت تامین اهداف و ادامه طرح تحول سلامت و ایراپن بوده و امید است که برنامه پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر به دقت اجرا شود.
اصفهان زیبا: وزیر بهداشت اواسط شهریور به تسنیم گفت، حدود ۸۰ درصد از مرگ مردم ایران به دلیل ابتلا به بیماری های غیرواگیر است و تمام تلاش خود را بهکار میگیریم که این تعداد مرگ را کاهش دهیم. سید حسن هاشمی معتقد است که دولت دوازدهم تعهد و تاکید دارد طرح تحول سلامت که به پوشش همگانی سلامت می انجامد، حتما باید ادامه داشته باشد و تغییرات در سطح معاونان وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی کشور نیز در جهت تامین اهداف و ادامه طرح تحول سلامت و ایراپن بوده و امید است که برنامه پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر به دقت اجرا شود.
به گفته وزیر بهداشت، برای اجرای بهتر طرح ایراپن، حساب جداگانه ایجاد خواه شد. او همچنین افزود: حتما برای پیشبرد اهداف برنامه ایراپن، جلسات شورای عالی سلامت و امنیت غذایی را که دوبار در سال با حضور رئیس جمهور و 9 نفر از وزرا تشکیل میشود به صورت منظم برگزار خواهیم کرد. همچنین جلسات مجمع سلامت در استان ها و ستاد کمیته پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر در وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی تشکیل خواهد شد تا اشکالات و پیشرفتها بررسی شود. هاشمی تصریح کرد: در دولت یازدهم برنامه ایراپن (پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر در کشور) مد نظر قرار گرفت و برای مقابله با خطای کمتر، تصمیم گرفتیم که آن را در چهار شهر کشور اجرا کنیم و امروز نتیجه ارزیابی عملکرد ما با همکاری هیئت ارزیاب سازمان جهانی بهداشت گزارش میشود. به اعتقاد وزیر بهداشت، طرح ایراپن و سازمان جهانی بهداشت وسیلهای هستند تا به کاهش مرگ و میر مردم بر اثر بیماریهای غیرواگیر، به خصوص سرطان کمک کنند.اصفهان هم یکی از کلانشهرهاست که این طرح در آن اجرا شده است. دکتر مهشید احمدیان، پزشک عمومی و دارای مدرک MPH مدیریت بیماری ها که در حال حاضر مسئول بیماریهای غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان است، در خصوص این طرح به اصفهان زیبا میگوید: برای کاهش مرگهای زودرس؛ یعنی مرگهای زیر 70 سال اصفهان از سال 94( بهمن ماه ) طرح ایراپن را در شهرضا به صورت پایلوت انجام داده و این طرح از دی ماه 95 در کل استان اجرایی شده است.
شناسایی چهار بیماری
احمدیان ادامه میدهد: در طرح ایراپن به شناسایی چهار بیماری و چهار عامل خطر بیماریهای غیرواگیر میپردازد که بیشترین سهم را در مرگ و میر زودرس دارند. چهار عامل خطر عبارتند از: رژیم غذایی ناسالم، تحرک ناکافی، مصرف دخانیات و الکل و چهار بیماری که عامل حدود 76 درصد از مرگهای زودرس هستند عبارتند از: بیماریهای قلبی و عروقی، سرطانها، بیماریهای مزمن تنفسی و دیابت.به گفته او، در راستای شناسایی و کنترل این بیماریها چنین اقداماتی انجام می شود: 1- خطرسنجی سکتههای قلبی و مغزی که خود به تنهایی عامل حدود 50 درصد از مرگهای زودرس هستند. در این برنامه از همه افراد بالای 30 سال به صورت رایگان آزمایش قند و کلسترول خون گرفته و قد، وزن، فشارخون و دور کمرآنها اندازه گیری میشود. همچنین سوابق مصرف سیگار از آنها پرسیده میشود و سپس با کمک چارتهای سازمان جهانی بهداشت برای آنها میزان خطر احتمال سکته های قلبی و مغزی در 10 سال آینده برآورد شده و نسبت به خطری که برای هر فرد محاسبه میشود، تحت مراقبت و پیگیریهای بعدی قرار میگیرد. در این برنامه افرادی که مبتلا به دیابت شناسایی میشوند یا فشارخون دارند، تحت مراقبتهای ماهیانه
مراقبین سلامت قرار میگیرند؛ اگر سیگار یا الکل مصرف کنند برای مشاوره به روانشناس بالینی و کلنیکهای ترک دخانیات راهنمایی میشوند و اگر چاق باشند یا اضافه وزن داشته باشند به مشاوران تغذیه مستقر در مراکز خدمات جامع سلامت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ارجاع داده میشوند.همچنین در این طرح کلسترول خون اندازه گیری می شود و افرادی که کلسترول بالا دارند تحت درمان قرار میگیرند و این کمک بزرگی به کنترل بیماریهای قلبی و عروقی و پیشگیری از سکتههای قلبی و مغزی می کند و ما را به هدف کاهش مرگ و میر زودرس نزدیک خواهد کرد. مسئول بیماریهای غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بیان میکند: در ارتباط با میزان تحرک یا فعالیت بدنی نیز از آنها سوال میشود و اگر کم تحرک باشند به مراقبین سلامت به سمت فعالیت فیزیکی راهنمایی میشوند؛ به این صورت که افرادی که مشکل بیماری ندارند باید روزانه نیم ساعت فعالیت فیزیکی از جمله پیاده روی تند داشته باشند؛ به گونهای که ضربان قلبشان افزایش پیدا کند و تعریق داشته باشند و حداقل پنج روز در هفته این برنامه فعالیت فیزیکی را دنبال کنند.
غربالگری برای سرطان
احمدیان درباره پیشگیری از سرطانها میگوید: سه سرطان را غربالگری میکنیم ( یعنی شناسایی زودرس )؛ سرطان کولورکتال (روده )، سرطام برست (پستان )، سرطان سرویکس (دهانه رحم ) و برای سرطان کولورکتال همه افراد بین 50 تا 70 سال آزمایش میشوند و در صورت نیاز، به متخصصان مربوط ارجاع داده میشوند. درباره سرطان پستان، همه زنان 30 تا 70 سالتوسط ماماها معاینه میشوند و در صورت نیاز، به متخصصان مربوط ارجاع داده میشوند و زنان 30 تا 49 سال برای سرطان سرویکس آزمایش میشود.به اعتقاد احمدیان، در حال حاضر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در این زمینه پیشروترین دانشگاه در کل کشور است و بیشترین غربالگری و شناسایی این بیماریها را داشته؛ به طوری که بیش از 200 هزار نفر تا کنون غربالگری شدهاند. این برنامه همچنان به همه نقاط کلانشهر اصفهان در حال گسترش است. به گفته مسئول بیماریهای غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اثر کاهش این برنامه در مرگ و میر زودرس نیاز به زمان دارد و ما اکنون در ابتدای راه هستیم. همه بودجههای این طرح از طرح تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت تامین شده و همه خدمات به شهروندان در خانههای بهداشت و پایگاه های سلامت به
صورت رایگان انجام میشود.