ظریف: عادل الجبیر احساس خطر میکند
وزیر امور خارجه کشورمان در گفتوگو با یک شبکه آمریکایی گفت: عادل الجیبر باید پاسخگوی اقدامات دولتش باشد. وی نماینده جامعه بینالملل نیست، من فکر نمیکنم که هیچ کس چنین مسئولیتی به وی داده باشد و خود نیز توانایی چنین کاری را ندارد. منظور من این است که او نماینده عربستان سعودی است نه جامعه بینالملل
وزیر امور خارجه کشورمان در گفتوگو با یک شبکه آمریکایی گفت: عادل الجیبر باید پاسخگوی اقدامات دولتش باشد. وی نماینده جامعه بینالملل نیست، من فکر نمیکنم که هیچ کس چنین مسئولیتی به وی داده باشد و خود نیز توانایی چنین کاری را ندارد. منظور من این است که او نماینده عربستان سعودی است نه جامعه بینالملل
به گزارش ایسنا، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در گفتوگو با شبکه پیبیاس در پاسخ به این سوال که انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ برای ایرانیها چه معنی به همراه دارد، گفت: من فکر میکنم که مردم مختلف احساسات متفاوتی درباره انقلاب دارند اما بر این باورم که این یک درخواست برای شان و منزلت مردم ایران بود. آنها میخواستند که برای آنچه بودند، آنچه تاریخشان بود و آنچه هویتشان بود به رسمیت شناخته شوند.
ظریف در پاسخ به این سوال که آیا آمریکاییها به طور کلی درکی از تجربه مردم ایران پیش از وقوع انقلاب دارند یا خیر؟ اظهار کرد: من حدس میزنم که اینطور نیست. من معتقدم که مردم آمریکا هدف خشم و بیاحترامی که مردم ایران با آن مواجه بودند، قرار نگرفتهاند هر چند که آنها یک متحد نزدیک برای آمریکا بودند. اما اینگونه احساس میکردید که ایران آن احترامی که استحقاقش را داشت دریافت نمیکند.
وی درباره اینکه دولتهای عربی چه رویکردی در قبال انقلاب اسلامی در منطقه داشتند، گفت: اگر بخواهم با شما صادق باشم باید بگویم که من در آمریکا بودم بنابراین نمیدانم که این انقلاب در کشورهای عربی با چه واکنشی مواجه شد و تجربه شخصی در این زمینه ندارم اما با توجه به مطالبی که خواندم، دو واکنش وجود داشت. یکی از سوی توده اعراب که احتمال خلاصی خود از دیکتاتورها را میدیدند این بدین معنی نیست که آنها از ایران میخواستند که این کار را انجام دهد، بلکه تنها نمونهای را برایشان فراهم میکرد که مردم بدون هرگونه کمک خارجی قادر بودند یک رژیم بسیار ستمگر را که اساسا مورد حمایت آمریکا بود سرنگون کنند و شکست دهند.
ظریف ادامه داد: بنابراین این یکی از پیامهایی بود که به عقیده من آنها دریافت کردند و جشن و شادی هم وجود داشت. از طرف دیگر دولتهای عربی بودند که برخی از آنها به دلیل تاثیرات احتمالی در آینده شروع کردند به واکنش در برابر این انقلاب و خود را برای شکست آن آماده کردند. یکی از بارزترین نمونهها، اقدام آنها برای تسلیح، حمایت مالی و پشتیبانی از هشت سال تجاوزات ستمگرانه و خصمانه علیه ایران است.
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا انقلاب اسلامی به پدیدهای تبدیل شد که نه تنها منطقه، بلکه جهان را لرزاند و آیا این یک انقلاب مذهبی بود؟ اظهار داشت: در واقع باید بگویم که این انقلابی بود که از آموزههای دین اسلام الهام گرفت اما لزوما یک قیام مذهبی نبود.
وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره اظهارات عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان که انقلاب اسلامی را یک انقلاب شیعه نامیده، گفت: باید بگویم که آنها به دلیل انتخابهای اشتباهی که داشتهاند احساس خطر میکنند. با صدام حسین شروع کردند و با القاعده، داعش و جبهه النصره ادامه دادند. تمامی آنها تصمیمات غلط بود. اکنون برای اینکه آنچه را انجام دادهاند توجیه کنند و مشروع جلوه دهند مجبورند که این نامگذاری را انجام دهند. ایران از فلسطین حمایت کرده است، آیا فلسطین یک انقلاب شیعی است؟ آیا فلسطینیها شیعه هستند؟ ما سنگینترین هزینهها را برای حمایتمان از مردم فلسطین دادهایم؟ من حتی برای لحظهای معتقد نیستم که مردم فلسطین شیعه هستند بنابراین از نظر من آنها باید پیش از گفتن چنین اظهارات تمسخرآمیزی بیشتر تفکر کنند.
ظریف در پاسخ به این سوال که آیا از نظر وی، انقلاب اسلامی یک انقلاب شیعه نبوده است؟ تصریح کرد: خیر، چرا که این یک انقلاب اسلامی است. این انقلاب همه را کنار هم جمع کرد و همانطور که شما گفتید در جهان اسلام طنین انداخت. برخی تلاش میکنند که آن را یک انقلاب شیعه جلوه دهند و به همین دلیل تلاش کردهاند تا با هزینه بسیار گزاف پیام نفرت را در جهان پراکنده کنند.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: این پیام نفرت تمامی این سلولها را در هر نقطه از جهان ایجاد کرده که این روزها میآیند تا به حامیان رژیم سعودی بپیوندند. شما شاهد هستید که ریشه و اساس ایدئولوژی تمام سازمانهای تروریستی افراطگرا بدون استثناء از آموزهها، کتابها و مقالاتی آمده که در جهان منتشر شده و ترویج یافته است. دلارهای زیادی برای فراهم کردن این آموزهها صرف شده که زیربنای این ایدئولوژی افراطگرایانه را ساخته است.
وی در پاسخ به این سوال که اما سلولهای سلفی و وهابی که از آنها صحبت میکنید به ایران حمله نمیکنند بلکه عربستان سعودی را هدف قرار میدهند، گفت: بله زیرا آنها آن حس دلسوزی از سوی عامه مردم را در ایران نمییابند. آنها نمیتوانند در ایران پناهنده شوند. آنها در ایران خانه و تجاری که از آنها حمایت کنند، ندارند. تمامی اینها از عربستان سعودی میآید. نگاه کنید که چه تعداد پیامهای زیادی با محتوای حمایت از داعش از سوی عربستان سعودی و دیگر کشورهای عربی در خلیجفارس میآید. این یک حقیقت ناراحتکننده است. چه کسی میداند دلیل آن چیست. ما بر این باوریم که بیثباتی در عربستان، بیثباتی در دولت سعودی، بیثباتی در هر دولتی در منطقه ما تهدیدی علیه امنیت ملیمان است چرا که شما نمیتوانید در محیطی ناامن زندگی کنید اما از امنیت برخوردار باشید.
ظریف خاطرنشان کرد: این غیرممکن است چرا که اگرچه این گروههای تروریستی در ایران حامی ندارند اما اطلاعات ما باید بسیار دقیق باشد. آنها هر روز تلاش میکنند تا از دیگر کشورها به ایران حمله کنند و برخی از آنها تا به امروز حمایتهای مالی و نظامی از عربستان سعودی دریافت کردهاند.
وی در پاسخ به این سوال که امام خمینی خواستار نابودی حکومتهای پادشاهی در منطقه خلیج فارس و کاخ سعودی شده است، گفت: ما تاکنون هیچ اقدامی علیه هیچ کشوری انجام ندادهایم. ما دیدگاههایمان را درباره ماهیت دولتها که مطیع آمریکا هستند و دولتهایی که پیام تنفر را اشاعه میدهند به روشنی مشخص کردهایم. ما همواره با استفاده از زور علیه دولتها مخالفت کردهایم اما ممکن است مردم را برای احقاق حقوقشان تشویق کرده باشیم.
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به این ادعا که چنین اقداماتی دخالت در امور داخلی دیگر کشورهاست، بیان کرد: من همین چند سال پیش شاهد بودم که در سنا مردم از ایرانیها میخواستند تا علیه دولت به پا خیزند اما مردم زیاد در این باره اعتراض نکردند، میگویند که آمریکا خواهان سقوط دولت ایران است. مردم دیدگاههای خود را بیان میکنند. در جهان امروز بیان عقاید به ویژه توسط رادیو، تلویزیون اگر اینها به عنوان فراخوان انقلاب و درخواست برای برکناری دولتی محسوب میشود سپس شما کار سختی خواهید داشت که سوابق خیلی از این کشورها شامل رییس پیشین اطلاعات عربستان سعودی را رصد کنید که در یک راهپیمایی که توسط یک سازمان تروریستی شناخته شده برگزار شده بود، شرکت کرد و به این سازمان تروریستی گفت که برای کنار زدن دولت ایران با آنها همراه است. وی عضو رسمی خانواده سلطنتی و یک مقام دولت سعودی بود که چنین اظهاراتی را بیان کرد.
ظریف در ادامه تصریح کرد که به راهپیمایی گروهک تروریستی منافقین در سال ۲۰۱۷ اشاره دارد که سال گذشته در پاریس برگزار شد.
رییس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سوال که سعودیها میگویند شما تابعیت دیگر کشورها را به رسمیت نمیشناسید گفت: در واقع این حرف از واقعیت دور است. ایران حاکمیت تمام دولتها بر تمام جمعیتشان را به رسمیت میشناسد و این پایان ماجراست. ما میان شهروندان دیگر کشورها تفاوتی قائل نمیشویم همانطور که میان شهروندان خود چنین تفاوتی را قائل نیستیم.
ما نیاز داریم که ابزار دفاعی خود را تولید کنیم
ظریف در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه وی سال گذشته از حمله موشکی ایران پس از ممنوعیت ورود مهاجران مسلمان به آمریکا حمایت کرده است، گفت: تاکید میکنم که این حمله موشکی نبود؛ بلکه یک آزمایش موشکی بود. همچنین در پاسخ به ممنوعیت ورود مسلمانان انجام نشد چرا که آزمایش موشکی یک آزمایش موشکی معمول است و اقدام خارقالعادهای نبود. ما نیاز داریم که ابزار دفاعی خود را تولید کنیم؛ زیرا آمریکا یک کمپین برای جلوگیری از دستیابی ایران به ابزارهای دفاعی را رهبری میکند. این کمپین در جریان جنگ ایران و عراق آغاز شد و ما مجبوریم توان دفاعی خود را داشته باشیم.
وی در جواب سوال دیگری درباره اینکه نسلی که در حال حاضر ایران را هدایت میکند با تجربه جنگ شکل گرفته است، بیان کرد: زمانی که عراق در ۲۲ سپتامبر ۱۹۸۰ به ایران حمله کرد همه انتظار داشتند که دولت ایران در عرض هفت روز سقوط کند؛ به همین دلیل بود که شورای امنیت سازمان ملل تا ۲۹ سپتامبر قطعنامهای صادر نکرد. تهاجم گستردهای اتفاق افتاد، هزاران کیلومتر از خاک ایران هدف قرار گرفت، هزاران کیلومتر از خاک ایران اشغال شد اما مردم در انتظار تغییر نظام یا سقوط یک دولت انقلابی جدید نبودند.
ظریف افزود: هفت روز زمان برد تا آنها متوجه شوند که سرعتی که انتظارش را دارند محقق نخواهد شد؛ بنابراین شورای امنیت در ۲۹ سپتامبر اولین قطعنامه خود را تصویب کرد اما این قطعنامه حتی از پروتکل معمول تبعیت نمیکرد چرا که همانطور که میدانید هر زمان یک جنگ پیش میآید دست کم قطعنامه شورای امنیت به صورت کلیشه خواستار برقراری آتشبس و پرهیز از جنگ میشود اما چنین اتفاقی نیفتاد و تنها درخواست توقف خصومت مطرح شد. این تنها قطعنامه شورای امنیت بود، قطعنامه ۴۷۹. سپس شورای امنیت دو سال به خانه خود رفت و مردم ما مجبور بودند به تنهایی از کشورمان دفاع کنند. همه از عراق حمایت میکردند حتی یک قطعه وارد ایران نشد و ما از طریق ابزارهای غیررسمی دست به خرید زدیم و هزینههای گزافی نیز پرداخت کردیم.
وزیر امور خارجه ایران در ادامه به حمایت سعودیها و برخی دیگر از کشورهای عربی از تهاجم عراق علیه ایران اشاره کرد و گفت: حتی آلمانها نیز سلاح شیمیایی در اختیارشان قرار دادند، تسلیحات شیمیایی در جنگ ایران و عراق در سال ۱۹۸۴ مورد استفاده قرار گرفت و یک سال بعد از آن نیز به صورت گسترده به کار گرفته شد. من در اینجا باید گفتن این داستانها را متوقف کنم.
ظریف گفت: من سپس سراغ رییس شورای امنیت رفتم. در آن زمان یک دیپلمات جوان بودم اما به عنوان عضوی از هیاتمان در نیویورک فعالیت میکردم. من در آن زمان ۲۶ سال داشتم اما رییس شورای امنیت به اندازه سن من تجربه کاری داشت. زمانی که به او گفتم عراق علیه ما از تسلیحات شیمیایی استفاده میکند وی این پاسخ را به من داد: من از سوی شورای امنیت اجازه ندارم با شما درباره این موضوع صحبت کنم. قطعنامه بعدی در ژوئن یا ژوئیه ۱۹۸۲ به تصویب رسید، سپس شورای امنیت به این نتیجه رسید که باید خواستار خروج نیروها شود چرا که نگران بود ما وارد خاک عراق شویم.
وی در پاسخ به این سوال که ایران در آن زمان به درخواستها برای برقراری آتشبس پاسخ منفی داده بود، قاطعانه گفت: خیر. پیشنهاداتی مطرح شد اما پیش شرطهایی نیز به آن الحاق شده بود. این افراد به ما حمله کرده بودند، ما را بمباران کرده و شهرهایمان را نابود کردند. ما دو سال را در سکوت بینالمللی در دفاع و محافظت از خود صرف و شهرهایمان را آزاد کردیم. در سال ۱۹۸۸ ما قطعنامه ۵۹۸ را داشتیم که به درخواست اصلی ایران رسیدگی میکرد، اینکه عراق مسئول آغاز این جنگ است و این برای ما بسیار حائز اهمیت بود.
ظریف در پاسخ به این سوال که واضح است که تمام کشورها از صدام حمایت میکردند اما سعودیها تاکید دارند که ایران یک کشور متخاصم و ماجراجوست، اظهار داشت: صحبت کردن راحت است، بیایید عملها را بررسی کنیم. سعودیها به مدت هشت سال به صدام کمک کردند، سعودیها به القاعده کمک کردند، سعودیها داعش را ایجاد کردند، سعودیها النصره را ایجاد کردند، سعودیها از تروریستهایی که در شرق ایران فعالیت میکنند پشتیبانی میکنند بنابراین من اتهام نمیزنم، من از واقعیات سخن میگویم اما آنها فقط اتهام میزنند، اینها حقیقت ندارد اما آنچه من میگویم حقیقت است. آیا کسی میتواند این حقیقت را پنهان کند که سعودیها به صدام کمک کردند؟ آیا کسی میتواند این حقیقت را کتمان کند که از سه کشوری که طالبان افغانستان را به رسمیت شناخت، سعودیها یکی از آنها بودند؟ آیا کسی میتواند این حقیقت را نادیده بگیرد که سعودیها از داعش و النصره حمایت مالی کردند؟
این مقام ارشد کشورمان در ادامه این گفتوگو اتهامات شبکه پیبیاس مبنی بر دست داشتن ایران در حملات به برجهای خبر یا انفجار مرکز یهودیان در بئونوس آیرس را به طور قوی رد و تاکید کرد که ایران چه به صورت مستقیم و چه غیرمستقیم هیچ ارتباطی با این وقایع نداشته است.
وی ادامه داد: عادل الجیبر باید پاسخگوی اقدامات دولتش باشد. وی نماینده جامعه بینالملل نیست، من فکر نمیکنم که هیچ کس چنین مسئولیتی به وی داده باشد و خود نیز توانایی چنین کاری را ندارد. منظور من این است که او نماینده عربستان سعودی است نه جامعه بینالملل، چرا که افرادی که به آمریکاییها گوش میکنند فکر میکنند که هر کسی میتواند به جای جامعه بینالملل صحبت کند اما باید بگویم که نه آمریکا و نه هیچ کس دیگری به ویژه عربستان با آن سابقه مشخصش از ستمگری و بیرحمی نمیتواند به جای جامعه بینالملل سخن بگوید.