نه چاه "آب دارد، نه مقنی "نان"
"اصفهان آب ندارد" این جمله امروز دیگر یک شعار نیست، خطر کم آبی حالا چند وجب از سر اصفهان گذشته است!
"اصفهان آب ندارد" این جمله امروز دیگر یک شعار نیست، خطر کم آبی حالا چند وجب از سر اصفهان گذشته است!
به گزارش تسنیم، زنگ خطر کم آبی مدتهاست که در اصفهان به صدا درآمده است، بستر خشک زایندهرود، گرمای هوا، افت شدید فشار آب در بسیاری از مناطق شهری و حتی قطعی مکرر، همه از وضعیت قرمز آب خبر میدهد.
هرچند بارشهای 2 ماهه ابتدای سال طراوت بهاری را به شهر و استان بخشید و خوشحالی شهروندان را به دنبال داشت اما نمیتوان امیدوار بود که این بارشها دردی از دردهای خشکسالی بلند مدت در اصفهان را برطرف کرده باشد.
استاندار اصفهان در جدیدترین صحبتهای خود پیرامون وضعیت منابع آبی اصفهان گفت: متأسفانه در سال آبی 96-97 که از ابتدای مهرماه آغاز و تا انتهای شهریورماه 97 ادامه دارد بدترین وضعیت آبی را در طول 47 سال گذشته داشتیم.
مهرعلیزاده با اشاره به افزایش بارندگیها در اردیبهشت ماه سال جاری تصریح کرد: خوشبختانه بارشها در اردیبهشتها بیشتر از نسبت پیشبینیها بود که تا حدودی وضعیت آبی را عوض کرد و از 62 درصدی که نسبت به سال گذشته کاهش بارندگی داشتیم به 50 درصد رسید.
اما بارشهای فروردین و اردیبهشت ماه پایان دوران خشکسالی در اصفهان نبود، چرا که بارشهای ثبت شده در 2 ماه ابتدایی سال فقط بخش اندکی از آمار کم بارشی طی سالهای اخیر را کاهش داده اما به هیچ عنوان جبران نکرده است. پس خشسکالی همچنان باقی است.
آمارها از تداوم خشکسالی خبر میدهد
بر اساس آمار اداره کل هواشناسی استان اصفهان، میزان بارندگی سال زراعی جاری (بر حسب میلیمتر) در ایستگاھھای سینوپتیک استان تا تاریخ 27 خرداد و مقایسه با سالھای قبل نشان میدهد همچنان با کاهش میزان بارش نسبت به بلند مدت روبرو هستیم. بر این اساس میانگین حسابی میزان بارندگی سال جاری استان تاکنون نسبت به مدت مشابه سال قبل در حدود 4.8 درصد کاھش داشته است.
همچنین میانگین حسابی میزان بارندگی سال جاری استان تاکنون نسبت به میانگین بلندمدت دوره مشابه حدود 24.3 کاهش داشته است.
آمار و ارقامی که مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان ارائه میکند نیز گویای وضعیت حال حاضر منابع آبی اصفهان است. هاشم امینی با اشاره به حفر و تجهیز 70 حلقه چاه جدید برای تأمین مناسب آب اصفهان، میگوید: در حال حاضر حدود 200 لیتر در ثانیه آب چاههای کشاورزی و اجارهای نیز به بخش شرب اختصاص پیدا کرده و این روند همچنان ادامه دارد.
وی ادامه میدهد: حوضه آبریز زایندهرود امسال متأثر از کاهش بارشها و خشکسالی در فلات مرکزی با افت محسوس منابع آبی مواجه شده است به طوری که حجم ذخیره مخزن سد زاینده رود نسبت به مدت مشابه سال گذشته و بلندمدت کاهش بسیار چشمگیری داشته و میزان آورد رودخانه نیز حدود 30 درصد سال گذشته بوده است.
این روند سبب شده تا شرایط توزیع آب در حوضه زاینده رود در بخش شرب، کشاورزی و صنعت بر اساس مصوبات شورای حوضه زایندهرود و کارگروه سازگاری با کمآبی تغییراتی داشته باشد؛ به طوری که محدودیتهای بخش کشاورزی سبب شده تا امسال کشت محصول در شرق اصفهان نداشته باشیم.
امینی این مطلب را میگوید و میافزاید: در بخش صنعت نیز مقرر شده تا صنایع استان کاهش 40 درصدی مصرف آب را داشته باشند و در بخش شرب هم بر اساس مصوبات کارگروه سازگاری با کمآبی مقرر شده تا کاهش 20 درصدی در این بخش اعمال شود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان خاطرنشان کرد: کاهش 20 درصدی تحویل آب شرب شرایط بسیار سختی را برای سامانه 56 شهر و 300 روستایی که حدود 4 میلیون جمعیت را تحت پوشش قرار داده است ایجاد کرده و سبب شده تا سناریوهای جدیدی را برای بخش شرب استان داشته باشیم.
همان طور که مدیرعامل آب و فاضلاب استان اصفهان بیان میکند برای گذر از کم آبی در تابستان و پاییز، باید اقدامات مثمرثمری در حوزه 56 شهر و 300 روستای متاثر از کاهش منابع آبی رودخانه زاینده رود انجام شود.
کلید گذر از بحران آب در دست مردم
شهروندان اصفهانی این روزها به خوبی میدانند که کلید گذر از تشدید بحران آب، در دستان آنهاست، مصرف بهینه و صرفه جویی راهکاری عملی است که اصفهانیها از آن صحبت میکنند.
یک شهروند اصفهانی در باره راههای صرفه جویی در مصرف آب گفت: گاهی باید از خود شروع کنیم، در صفحه جویی مصرف آب نیز باید ابتدا خود شروع کننده باشد و این نخستین گام همین است.
وی افزود: در مصرف آب باید انصاف داشته باشیم، باز نگذاشتن آب هنگام شستوشو و حمام، مسواک زدن، شستن میوه و سبزی و.. از جمله راهکارهایی است که در نگاه نخست ممکن است کم اهمیت باشد اما جمع آوری همین قطره قطرهها است که ما را در گذر از بحران آب کمک میکند.
شهروند دیگری با بیان اینکه هرکدام از ما اگر روزی 2 لیتر کمتر آب مصرف کنیم از این بحران عبور میکنیم، اظهار داشت: کشور دچار خشکسالی است و همه باید رعایت کنند، همکاری همگانی سبب میشود که مصرف کاهش یابد و مردم در این زمینه مسئولیت سنگینی برعهده دارند.
شهروند دیگری نیز به راهکارهای کاهش مصرف آب اشاره کرد و گفت: تعمیر وسائل گرمایشی سبب میشود که آب تا زمان گرم شدن کمتر به هدر برود، آب شرب را در یخچال نگه داریم تا لازم نباشد هنگام مصرف شیر آب تا سرد شدن مرتب باز بماند.
وی افزود: ما آب شستوشوی میوه و سبزی را برای آبیاری باغچه استفاده میکنیم، به هیچ عنوان از آب شرب برای شستوشوی اتومبیل استفاده نمیکنیم و شستوشوی خودروی خود را به کارواش که از آب چاه و چند بار مصرف استفاده میکند واگذار میکنیم.
به گزارش تسنیم، "اصفهان آب ندارد" این جمله امروز دیگر یک شعار نیست، خطر کم آبی حالا چند وجب از سر اصفهان گذشته است، اصفهانیها این روزها معنی این جمله را به خوبی میدانند، آب جایگزین ندارد و میدانند که باید از قطره قطره آن حراست کرد.